Γαλλικές χυλοπίτες κάνναβης… αλά ελληνικά

Μπορεί στα Χανιά οι διωκτικές αρχές να συνέλαβαν για πρώτη φορά τις πλέον επικίνδυνες χυλοπίτες της Ευρώπης, η μεταφορά τεχνογνωσίας και πρακτικής όμως μεταξύ των Ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών δείχνει να υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς οι Γάλλοι συνάδελφοι των Ελλήνων Λιμενικών συνέλαβαν κι αυτοί με τη σειρά τους πριν λίγες ημέρες ανάλογα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με το AFP λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή τρεις Παριζιάνοι ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης ειδών κάνναβης κατηγορήθηκαν για παραβάσεις του περί ναρκωτικών νόμου καθώς πωλούσαν προϊόντα μέσες άκρες όμοια με αυτά που πωλούν νόμιμα και τα αντίστοιχα ελληνικά καταστήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η περιεκτικότητα των πωλούμενων προϊόντων κάνναβης σε THC – Τετραϋδροκανναβινόλη ήταν λίγο παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο του 0,2%, -για την ακρίβεια στη μια περίπτωση ευρέθησαν προϊόντα με περιεκτικότητα 0.26% σε THC και στην άλλη 0.55%. Σε ένα τρίτο κατάστημα παρά το ότι τα προϊόντα δεν υπερέβαιναν το όριο του 0,2%, ο ιδιοκτήτης του κατηγορήθηκε για «προτροπή σε χρήση ναρκωτικών ουσιών». Δύο μάλιστα από τα καταστήματα έκλεισαν μετά την αστυνομική έφοδο.

Προφανώς η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου και εξορθολογισμένου Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου σχετικά με τα προϊόντα κάνναβης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία εάν η Ευρώπη από πρωτοπόρος κάποτε σε θέματα ανεκτικότητας και δικαιωμάτων, δεν επιθυμεί να βρεθεί στην τελευταία ταχύτητα του πλανήτη, πολύ πίσω από τον Καναδά, την Αμερική και την Αυστραλία.