Γενετικά δεδομένα από 1.300 ποικιλίες κάνναβης, διαθέσιμα στο κοινό

Η εταιρεία Phylos η οποία μελετάει το DNA ποικιλιών κάνναβης χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής «ελευθέρωσε» τα δεδομένα που κατέγραψε και τα προσφέρει στη διεθνή κοινότητα ερευνητών και ασχολούμενων με το φυτό ως μια επί της ουσίας πολιτική κίνηση αντίθεσης στη λογική και την πρακτική των πατεντών.

Τα δεδομένα των γονότυπων του φυτού είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της επιστήμης της κάνναβης καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοηθούν οι σχέσεις μεταξύ των ποικιλιών της και να εμβαθύνει η γνώση μας γύρω από τον καθορισμό των φαινότυπών του.

«Όταν οι πελάτες μας μας δίνουν την άδεια, μοιραζόμαστε ένα σύνολο γενετικών δεδομένων από τις ποικιλίες κάνναβης με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI), ένα από τα μεγαλύτερα αποθετήρια γενετικών δεδομένων ανοικτής πρόσβασης στον κόσμο», δηλώνουν οι υπεύθυνοι της Phylos.

Το 2016, η εταιρεία δημοσίευσε περίπου 850 γενετικές ακολουθίες στο NCBI, ενώ πριν λίγες εβδομάδες δημοσίευσε ένα δεύτερο σετ με στοιχεία από περισσότερες από 1.300 ποικιλίες. Μόλις τα δεδομένα αυτά δημοσιεύονται στο NCBI (ή σε άλλα αποθετήρια δημόσιων δεδομένων), ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και να τα αξιοποιήσει.

Ερευνητές και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα του είδους αυτού, μέσω του BigQuery του Google Cloud στο Open Cannabis Project – έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αποστολή την υπεράσπιση της ποικιλομορφίας της κάνναβης έναντι των πατεντών.

τα γενετικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν «αμυντικά», ως αποδείξεις (prior art) ώστε να μπλοκαριστούν αιτήσεις πατεντών.

Ενώ αυτά τα δεδομένα που αφορούν στο DNA των φυτών είναι εξαιρετικά πολύτιμα από την άποψη της έρευνας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια φυτών ή την κατοχύρωσή τους, ενώ η πρόσβαση του κοινού σε αυτά δεν αποδυναμώνει τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη επί ενός μεμονωμένου φυτού.

Ωστόσο, τα γενετικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν «αμυντικά», ως αποδείξεις (prior art) ώστε να μπλοκαριστούν αιτήσεις πατεντών.

O γονιδιακός γαλαξίας της καλαματιανής ποικιλίας Kalamata Red της μοναδικής ποικιλίας που εμφανίζεται εάν βάλουμε Greece στην αναζήτηση της βάσης δεδομένων της Phylos.

Mερικά από τα δεδομένα της Phylos για την ποικιλία «Kalamata Red»

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Τα δεδομένα της Phylos, ελεύθερα για μεταφόρτωση εδώ.