Γεωργία: η πρώτη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αποποινικοποιεί την ευφορική χρήση κάνναβης

Όπως αναφέρει το Radio Free Europe, η Γεωργία αποποινικοποιεί την κατανάλωση κάνναβης και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που προχωράει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η σχετική απόφαση της 30ής Ιουλίου ισχύει μόνο για την κατανάλωση κάνναβης, ενώ η πώληση και η καλλιέργειά της εξακολουθούν να αποτελούν ποινικό αδίκημα.

Η απόφαση συνοδεύεται από την επισήμανση ότι «εάν η κατανάλωση κάνναβης θέτει κάποιον άλλο, όπως έναν ανήλικο παιδί, σε κίνδυνο, τότε η τιμωρία θα είναι ανάλογη με όσα ορίζει το Σύνταγμα».

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από αγωγή που κατέθεσαν μέλη του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Girchi. Σύμφωνα με τους αιτούντες «η κατανάλωση κάνναβης δεν αποτελεί μια πράξη που απειλεί την κοινωνία. Ειδικότερα, μπορεί να βλάψει μόνο την υγεία του χρήστη, καθιστώντας αυτόν τον χρήστη υπεύθυνο για το όποιο αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επισημαίνει την ευθύνη για την κατανάλωση κάνναβης όταν αυτή δημιουργεί μια απειλή για τρίτους. Για παράδειγμα, το δικαστήριο επισημαίνει την ευθύνη όσων καταναλώνουν κάνναβη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε δημόσιους χώρους, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, την παρουσία ανηλίκων».

Ο Zurab Japaridze, ο οποίος κατέθεσε αρχικά την αγωγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση «είναι μια νίκη για μια πιο ελεύθερη Γεωργία».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε από πέρσυ αποποινικοποιήσει την κατανάλωση κάνναβης, η οποία όμως, εξακολουθούσε να τιμωρείται με πρόστιμο. Πριν από την περσινή απόφαση, ο ποινικός κώδικας της Γεωργίας όριζε ότι η κατανάλωση κάνναβης και η κατοχή περισσότερων από 70 γραμμάρια αποξηραμένων λουλουδιών είναι έγκλημα.

Για την ώρα δε δείχνουν βέβαια όλοι ικανοποιημένοι με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. «Δεν συμφωνώ με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Akaki Zoidze, μέλος του κυβερνητικού κόμματος Γεωργία Dream-Democratic Georgia και πρόεδρος της επιτροπής υγειονομικής περίθαλψης του κοινοβουλίου της Γεωργίας.  «Η κατανάλωση κάνναβης πρέπει να επιτρέπεται μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε την κάνναβη προσιτή για όλους, αλλά να μειώσουμε τον αριθμό των τοξικομανών », δήλωσε σχετικά.

Πηγή: The Fresh Toast / RFE