«Γεωθερμική Κάνναβη» στο Παγγαίο

Με σταθερά βήματα προχωράει η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου Καβάλας και στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με ποσό που μπορεί να φτάσει τα 18,5 εκατ. ευρώ. Η γεωθερμική ενέργεια μάλιστα είναι στα σχέδια του Δήμου Παγγαίου να συνδυαστεί με την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην περιοχή καθώς υπάρχει ήδη «Αμερικανός επενδυτής».

H γεωθερμική ενέργεια είναι η θερμότητα του εσωτερικού της γης, μια ήπια, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με αμελητέες έως μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος (>90oC), είτε «άμεσα», δηλαδή απευθείας ως θερμότητα, σε διάφορες εφαρμογές, όπως στη λουτροθεραπεία, σε βιομηχανικές χρήσεις, στον αγροτικό τομέα, στη θέρμανση μεμονωμένων χώρων, στην τηλεθέρμανση κ.λπ. (>25oC).

Στην περίπτωση πιο χαμηλών θερμοκρασιών (<25oC), η αξιοποίηση της γήινης θερμότητας επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ). Πρόκειται για τη λεγόμενη «αβαθή γεωθερμία», η οποία βρίσκει τεράστια εφαρμογή τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως για τη θέρμανση και τον δροσισμό χώρων, αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης στην Ύπαιθρο Χώρα, «ολοκληρώνονται οι κατασκευαστικές μελέτες, ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, και η Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υποβάλουμε τον πλήρη φάκελο των μελετών». Η αξιοποίησή του προβλέπει την κατασκευή των υποδομών που θα επιτρέψουν την άντληση και τη μεταφορά της οικονομικής και ανανεώσιμης γεωθερμικής ενέργειας στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού.

Γεωθερμική κάνναβη «made in USA»

Ο δήμαρχος προβάλλει τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μεγάλη εταιρεία για την υλοποίηση σημαντικής επένδυσης στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης. «Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει στο όλο εγχείρημά μας για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου πολύ καλές και βιώσιμες προοπτικές με σημαντικά έσοδα για τον δήμο και τη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, δημιουργώντας ταυτόχρονα πολλές θέσεις εργασίας».

Πρόκειται για υποκατάστημα μεγάλης αμερικανικής εταιρείας που έχει το know-how για να υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη συγκεκριμένη επένδυση επωφελούμενη από το γεωθερμικό ρευστό. Η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται πως θα απαιτεί την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας, τα οποία μπορούν να καλυφθούν από τις υποδομές άντλησης και μεταφοράς γεωθερμικής ενέργειας που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου.
Η υλοποίηση της επένδυσης ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΥΑΑ, καθώς αυξάνει δραστικά την καταναλισκόμενη θερμική ενέργεια, η οποία είναι διαθέσιμη από το γεωθερμικό πεδίο, όπως αποτυπώνεται από τις ήδη πραγματοποιηθείσες από τη ΔΕΥΑΑ ενέργειες πιστοποίησης του πεδίου.

Η σύμβαση με την εταιρεία αφορά έκταση 200 στρεμμάτων, θα έχει 25ετή διάρκεια, περίοδος που αντιστοιχεί στην παραχώρηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του γεωθερμικού πεδίου, αλλά θεωρείται βέβαιο πως η θετική πορεία της επένδυσης θα οδηγήσει στην ανανέωσή της.

 Κινεζικό ενδιαφέρον

Τον περασμένο Ιούλιο, δύο Κινέζοι επενδυτές επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Παγγαίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον δήμο, που σχετίζονται με το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου. Ο κ. Αναστασιάδης μεταφέρει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων αφορά δημοτική έκταση 10.000 στρεμμάτων, όπου οι Κινέζοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της γεωθερμίας για να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές. Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, αυξάνοντας τα πλεονεκτήματα μιας εν δυνάμει επένδυσης.

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Παγγαίου μεταξύ της περιοχής των Λουτρών Ελευθερών και της παραλίας της Κάριανης.