Γερμανία: 78% η ετήσια αύξηση της συνταγογραφούμενης κάνναβης

Οι πωλήσεις κάνναβης που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, τη χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης μετά τη Βόρειο Αμερική.

Τους πρώτους 4 μήνες του 2019 τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας αποζημίωσαν κάνναβη αξίας 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 7% από εκείνο που αποζημιώθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2018 και αυξημένο κατά 78% από το ποσό που αποζημιώθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2018.

H αξία της κάνναβης που καλύπτεται από το Γερμανικό σύστημα υγείας, ανά μήνα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Η Γερμανική Εθνική Ένωση Ασφαλειών Υγείας δημοσίευσε τα σχετικά στοιχεία που φανερώνουν την εντυπωσιακή εξάπλωση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα. Αναλυτικότερα σύμφωνα με αυτά, το πρώτο τρίμηνο του ’19:

  • Οι πωλήσεις ακατέργαστων ανθών κάνναβης αυξήθηκαν κατά 10%
  • Οι πωλήσεις σκευασμάτων κάνναβης αυξήθηκαν κατά 7%, και
  • Οι πωλήσεις τελικών φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2%

Τα στοιχεία κατατάσσουν την κάνναβη σε τρεις ευρείς κατηγορίες:

  • Την ακατέργαστη κάνναβη, τον ανθό δηλαδή του λουλουδιού που εισάγεται από την Ολλανδία και τον Καναδά, καθώς η Γερμανία ξεκίνησε την πρώτη της εγχώρια καλλιέργεια του φυτού εφέτος και αναμένει την πρώτη της συγκομιδή το 2020.
  • Τα γαληνικά σκευάσματα κάνναβης που περιλαμβάνουν συνταγογραφημένη κάνναβη σε σκευάσματα που περιλαμβάνουν ντροπαμινόλη (dronabinol) και πλήρους φάσματος έλαια των Καναδικών εταιρειών Tilray και Aurora Cannabis, -ενώ η ντροπαμινόλη προέρχεται κατά βάση από την Καναδική εταιρεία Canopy Growth.
  • Έτοιμα φαρμακευτικά προϊόντα όπως τα Sativex και Canemes που έχουν σχετικές άδειες κυκλοφορίας στη Γερμανία, αλλά και παραπλήσια όπως το Marinol τα οποία δεν έχουν ακόμη επισήμως καταχωρηθεί. Μεταξύ των τελευταίων αυτών φαρμάκων το σκεύασμα Sativex αντιπροσωπεύει περίπου το 93% των πωλήσεων.

Τα είδη κάνναβης που καλύφθηκαν από τα Γερμανικά ταμεία τους τελευταίους 12 μήνες: 46% αφορούσαν στους ανθούς του φυτού, 36% σε διαφόρων ειδών σκευάσματα κάνναβης και 18% σε «τελικά φαρμακευτικά προϊόντα».

Τα στοιχεία αντιστοιχούν στην τιμή των πωλήσεων λιανικής μέσω των φαρμακείων, των μόνων εξουσιοδοτημένων για την πώληση προϊόντων κάνναβης καταστήματα της χώρας. Και για όλα τα προϊόντα, εκτός των έτοιμων τελικών σκευασμάτων κάνναβης, τα φαρμακεία αυξάνουν την τελική τιμή κατά 100%.

Η τελική τιμή τιμή αγοράς του ακατέργαστου ανθού είναι περί τα 20 ευρώ ανά γραμμάριο και συνολικά 579 κιλά κάνναβης καλύφθηκαν από το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ συνολικά η χώρα εισήγαγε 765 κιλά κάνναβης το πρώτο τετράμηνο του 2019 καθώς παράλληλα γίνεται συνταγογράφηση και μέσω του ιδιωτικού συστήματος υγείας.

Συνολικά το 2018 εισήχθησαν 3.000 κιλά κάνναβης στη Γερμανία, μέγεθος υπερ-διπλάσιο των 1.200 κιλών που εισήχθησαν το 2017.

Πηγή:

Marijuana Business Daily