Γερμανία: Αποποινικοποίηση, οικιακή καλλιέργεια και Λέσχες Κάνναβης εντός του 2023

Με αστερίσκους και εξαιρέσεις προχώρησε τελικά η πολυσυζητημένη αλλαγή της πολιτικής της Γερμανίας για την κάνναβη.

Η γερμανική κυβέρνηση μετρίασε στα σχέδιά της να νομιμοποιήσει άμεσα την κάνναβη και να ρυθμίσει την πώλησή της μέσω καταστημάτων κατά το Καναδικό πρότυπο, καθώς παρουσίασε νομοθεσία που ναι μεν αποποινικοποιεί τη χρήση του φυτού, επιτρέποντας την ιδιωτική καλλιέργεια και τη διανομή του μέσω μη κερδοσκοπικών οργανισμών, χωρίς όμως και να το νομιμοποιεί πλήρως επιτρέποντας τις εκτεταμένες πωλήσεις του μέσω καταστημάτων.

Οι ενήλικες στη Γερμανία, κατά πάσα πιθανότητα πριν το τέλος του 2023, θα μπορούν να καλλιεργούν και να καταναλώνουν κάνναβη ιδιωτικά και μέσω Λεσχών -κατά τα πρότυπα της Ισπανίας. Τα Γερμανικά Social Clubs θα μπορούν να έχουν έως 500 μέλη το κάθε ένα με την προϋπόθεση ότι τα μέλη αυτά θα έχουν Γερμανική υπηκοότητα.

Οι άνω των 21 ετών -μέλη των Club- θα μπορούν να έχουν έως 25 γραμμάρια κάνναβης ανά ημέρα ή 50 γραμμάρια ανά μήνα. ενώ όσοι βρίσκονται μεταξύ του 18ου και του 21ου έτους της ηλικίας τους θα μπορούν να έχουν έως 30 γραμμάρια κάνναβης ανά μήνα. Η κατανάλωση του φυτού δε θα επιτρέπεται στους χώρους των Λεσχών αυτών -σε αντίθεση με τα όσα επιτρέπονται στην Ισπανία.

Επιτρέπεται επίσης η ιδιωτική καλλιέργεια έως τριών φυτών ανά οικία.

Η πλήρης ρύθμιση της νόμιμης αγοράς του φυτού, και η πώλησή του σε ευρεία κλίμακα μέσω καταστημάτων, προγραμματίζεται πλέον για την προσεχή πενταετία ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία.

Μέχρι τότε, καταστήματα πώλησης του φυτού, θα υπάρξουν πιλοτικά σε μερικές περιοχές της χώρας.

«Η πολιτική που ακολουθήσαμε σχετικά με την κάνναβη, απέτυχε», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Karl Lauterbach «οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε νέους δρομους».

«Οι μόνοι που οφείλουν πλέον να είναι δυσαρεστημένοι, είναι όσοι ασχολούνται με την παράνομη, τη «μαύρη αγορά» του φυτού» συμπλήρωσε ο Υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir του κόμματος των Πράσινων.

Πηγή: You May Say… // Tekes