Γερμανία: Διπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο οι ασθενείς που χρησιμοποιούν κάνναβη

Η Γερμανία εξελίσσεται σε ηγετική ευρωπαϊκή δύναμη της κάνναβης.

Απ’ τη στιγμή που νομιμοποιήθηκε η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης στη Γερμανία, η χώρα μετατράπηκε σε ηγετική δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κάνναβης καθώς χιλιάδες άνθρωποι στράφηκαν στο φυτό αναζητώντας βελτίωση της υγείας τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πλέον όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας δείχνουν να συμφωνούν με τη ρύθμιση και νομιμοποίηση και της ευφορικής χρήσης του φυτού, καθώς ακόμη και το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ άλλαξε πρόσφατα την αρνητική του στάση σχετικά με το θέμα.

Το χρονοδιάγραμμα απαγόρευσης και επανα-νομιμοποίησης της κάνναβης στη Γερμανία. Το 1958 απαγορεύτηκε η φαρμακευτική χρήση και το 1974 η ευφορική. Από το 1983 κι έπειτα ξεκίνησε η νομιμοποίηση κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης και το 2017 νομιμοποιήθηκε πλήρως η φαρμακευτικής χρήση του φυτού, των παρα-σκευασμάτων και του ανθού του.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση τόσο των εισαγωγών όσο και της αναπτυσσόμενης εγχώριας βιομηχανίας. Ο κεντρικός έλεγχος μέσω του Ινστιτούτου δείχνει να αποδίδει καθώς ο αριθμός των ασθενών που χρησιμοποιούν το φυτό και τα σκευάσματά του για θεραπευτικούς σκοπούς αυξάνει διαρκώς και μάλιστα ραγδαία.

Μέχρι τα μέσα του 2019, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ασθενών ξεπέρασε τις 60.000 (ενώ 60 χιλιάδες ασθενείς είχαν καταγραφεί σε ολόκληρο το 2018) και ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Τα αποζημιούμενα από τις ασφαλιστικές εταιρείες είδη φαρμακευτικής κάνναβης σχεδόν διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Με σκούρο χρώμα τα σκευάσματα, με πιο ανοικτό τα γαληνικά σκευάσματα και με ακόμη πιο ανοικτό χρώμα η ξηρά μορφή του φυτού-ανθός.

Ταυτόχρονα τα προϊόντα Κανναβιδιόλης – CBD είναι επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένα σε όλες τους τις μορφές (κάψουλες, έλαια, φαγώσιμα, κρύσταλοι κ.α.), ενώ τα επίπεδα της ψυχοτρόπου τετρϋδροκανναβινόλης – THC είναι καθορισμένα με αυστηρότητα σε αυτά.

Αναλυτικότερα, οι συνταγές ξεπέρασαν τις 95.000, ενώ το 60% από αυτές αποζημιώθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Το συνολικό ύψος της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης στη Γερμανία υπολογίζονταν σε €73,7 εκατομμύρια το 2018, ενώ σύμφωνα με κάποιες από τις εκτιμήσεις έως το 2028 η συγκεκριμένη αγορά θα ξεπεράσει τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ (σήμερα οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρας είναι 420 δισ.). 

Πηγή: Prohibition Partners