Γερμανία: Εκτόξευση της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης τον πρώτο χρόνο νομιμοποίησης

Η κάνναβη σύμφωνα με τον Γερμανικό νόμο δεν αποτελεί φάρμακο «πρώτης επιλογής», δηλαδή θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες θεραπείας με άλλα, συμβατικά φάρμακα, κι έπειτα να χορηγηθεί στον ασθενή φαρμακευτική κάνναβη. Η τακτική αυτή δημιουργεί σειρά προβλημάτων με βασικότερη την ταλαιπωρία ασθενών και ιατρών, ενώ φυσικά «φρενάρει» την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς παρά την ολοένα και μεγαλύτερη στροφή προς το φυτό.

Με τον χαρακτηρισμό της κάνναβης ως φαρμάκου «τελευταίας επιλογής», συμβατικά φάρμακα με σοβαρότατες παρενέργειες οφείλουν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν από τον ασθενή και αφού αποδειχθεί η ανεπάρκεια ή το αβάσταχτο των παρενεργειών τους, έπειτα να εγκριθεί η χορήγηση κάνναβης.

Αυτό έχει μεν καταγγελθεί τόσο από τους ασθενείς όσο και από ακτιβιστές σαν τον διεθνούς φήμης γιατρό Franjo Grotenhermen,  ο οποίος μεταξύ άλλων προχώρησε πριν λίγο καιρό και σε απεργία πείνας με σχετικά αιτήματα.

Εντωμεταξύ, σχεδόν 10.000 αιτήσεις για χρήση ιατρικής κάνναβης είχαν ληφθεί από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης υγείας της χώρας μέχρι το τέλος του 2017, με περισσότερες από τις μισές από αυτές να εγκρίνονται.

Μία μόνο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης υγείας στη Γερμανία, η AOK, έλαβε φέτος 6.600 αιτήσεις ιατρικών θεραπειών με κάνναβη.

H ζήτηση σε φαρμακευτική κάνναβη εκτοξεύθηκε κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο

Οι Γερμανοί ασθενείς μπορούν να λάβουν κάνναβη με ιατρική συνταγή από τον Μάρτιο του 2017. Έως τότε μόνο 1.000 ασθενείς διέθεταν ειδική άδεια για την χορήγηση κάνναβης. Σύμφωνα με τους αριθμούς της φαρμακοβιομηχανίας ABDA που δόθηκαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, από τότε η ζήτηση εκτοξεύθηκε κατακόρυφα.

«Aπό τρίμηνο σε τρίμηνο αυξήθηκαν οι συνταγές καθώς και η ποσότητα κάνναβης που χορηγήθηκε», αναφέρει ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού συλλόγου φαρμακοποιών Άντρεας Κίφερ. Η απελευθέρωση της κάνναβης βοήθησε ασφαλώς τους ασθενείς που μέχρι πρόσφατα έπρεπε να λάβουν την ειδική άδεια που απαιτούνταν. «Οι ασθενείς δεν θα είναι πλέον μόνοι τους όσον αφορά τη δοσολογία και  τη χρήση της κάνναβης» επισημαίνει ο Κίφερ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η φαρμακευτική κάνναβη έγινε τώρα πιο εύκολα πρόσβασιμη και σημαντικά φθηνότερη.

Πιο ελκυστική η γερμανική αγορά για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί στο μέλλον να εξασφαλίσει την καλλιέργεια στη Γερμανία.

Το 2017, οι πωλήσεις του Dronabinol, που περιέχει συνθετική κάνναβη και παράγεται απ’ τη Βαυαρέζικη φαρμακοβιομηχανία Bionorica, διπλασιάστηκαν

Γι΄αυτό η Bionorica επεκτείνεται και στην παραγωγή κάνναβης.

Άδειες καλλιέργειας και στη Γερμανία, πρώτη σοδειά το 2019

Μέχρι στιγμής, η φαρμακευτική κάνναβη εισάγεται στη Γερμανία κυρίως από τον Καναδά και την Ολλανδία. Στο μέλλον όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει την καλλιέργεια στη Γερμανία.

Πρόκειται  να δοθούν άδειες που αφορούν την παραγωγή 6.600 κιλών ιατρικής κάνναβης. Πάνω από 100 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση και όπως λέγεται, μόνο δέκα θα φτάσουν στον τελικό. Η πρώτη συγκομιδή πάντως πρόκειται να γίνει υπό κρατική εποπτεία το 2019.

Οι ξένες εταιρείες βέβαια πιέζουν τη Γερμανία. Η καναδική Nuuvera, για παράδειγμα, έχει ήδη ανοίξει ένα γραφείο στο Αμβούργο και κατασκευάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την αποθήκευση κάνναβης με ειδικά συστήματα φύλαξης σε προάστιο της πόλης.

Τέλος, η Nuuvera ξεκινάει την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης με μορφή ελαίου και κάψουλας για να διευκολύνει γιατρούς και οι ασθενείς  με την δοσολογία.

Την ίδια στιγμή, το φυτό παραμένει παράνομο στη χώρα όσο αφορά στην ευφορική του χρήση…

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα: