Καθώς Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, και ο Olaf Scholz δείχνει ήδη «Καγκελάριος εν αναμονή», μια από τις πρώτες συμφωνίες των κυβερνητικών εταίρων αφορά στη νομιμοποίηση του φυτού.
Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό στον οποίο κατέληξε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή των τριών κομμάτων, η κάνναβη θα πωλείται στη Γερμανία «σε ενήλικες πολίτες μέσω αδειοδοτημένων καταστημάτων», ενώ αρχικά θα υπάρξει μια «δοκιμαστική περίοδος» τεσσάρων ετών ώστε «να ελεγχθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος και τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης».
Όπως αναφέρει το you May Say…, στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου, -αυτού που θα κάνει τη Γερμανία την πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί το φυτό εάν δεν προλάβει να κόψει το νήμα το Λουξεμβούργο που ετοιμάζεται σχετικά– είναι «ο περιορισμός της μαύρης αγοράς και η προστασία της δημόσιας υγείας».
Χαρακτηριστικός του πνεύματος του νέου νόμου, είναι ο προγραμματισμός δημιουργίας ειδικών χώρων ελέγχου της ποιότητας των ψυχοτρόπων ουσιών. Εκεί ο πολίτης θα μπορεί να προστρέξει για να ελέγξει την ποιότητα των ουσιών που σκοπεύει να καταναλώσει. Προγραμματίζονται επίσης περιορισμοί στη διαφήμιση της κάνναβης, αλλά και του αλκοόλ και του καπνού του τσιγάρου, όπως αναφέρει το Der Spiegel.
Η νομιμοποίηση της κάνναβης και για ευφορικούς σκοπούς υπολογίζεται ότι θα προσφέρει ετησίως στη Γερμανία 5,34 δισεκατομμύρια δολλάρια ή 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ και 27 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Institute for Competition Economics (DICE) και του Πανεπιστημίου του Ντύσελτροφ, η επικείμενη νομιμοποίηση θα προσθέσει στο Γερμανικό δημόσιο ταμείο, 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε έσοδα από φόρους. Ενώ ταυτόχρονα, σε 1,3 δισεκατομμύρια υπολογίζεται η εξοικονόμηση των εξόδων των αστυνομικών και δικαστικών αρχών από τη μείωση του πλήθους των υποθέσεων που αφορούν στο φυτό.