Γερμανία: Σε απεργία πείνας για την κάνναβη ο ιατρός Franjo Grotenhermen

Ο διεθνούς φήμης γιατρός Franjo Grotenhermen βρέθηκε επί 14 ημέρες σε απεργία πείνας διεκδικώντας πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην Κάνναβη για τους ασθενείς που την χρειάζονται. Διαμαρτύρεται διότι ο Γερμανικός «ρυθμιστικός νόμος» για την Ιατρική Κάνναβη είναι τόσο περιοριστικός και γραφειοκρατικός που χιλιάδες ασθενείς στη Γερμανία αποκλείονται από την πρόσβαση στην αναγκαία για αυτούς θεραπεία.

Ο γιατρός που ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη διαμαρτυρία του σήμερα Πέμπτη είναι ασθενής και ο ίδιος και χρήστης της ιατρικής κάνναβης. Ταυτόχρονα είναι Πρόεδρος της γερμανικής Association for Cannabis as Medicine, ACM (Ένωση για την Κάνναβη ως Φάρμακο), εκτελεστικός διευθυντής της International Association for Cannabinoid Medicines, IACM (Διεθνής Ένωση για τα Κανναβινοειδή Φάρμακα) και πρόεδρος της Medical Cannabis Declaration.

Ο αγωνιστής γιατρός προέβει σε γραπτές και προφορικές δηλώσεις για αυτή την κίνηση.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με τους ελληνικούς υπότιτλους.

Η βιντεσκόπηση έγινε στις 2 Αυγούστου και η απεργία πείνας του γιατρού ξεκίνησε στις 17 του μήνα.


Η γραπτή δήλωση του Franjo Grotenhermen

«Στις 17 Αυγούστου 2017, ξεκίνησα μια απεργία πείνας αορίστου χρόνου. Ο στόχος της άρνησης μου να αποδεχτώ οποιασδήποτε τροφή είναι για την αποποινικοποίηση όλων των πολιτών που χρειάζονται την κάνναβη για να θεραπεύσουν τις σοβαρές ασθένειες τους.

Στις 10 Μαρτίου 2017 τέθηκε σε ισχύ ένας πολυσυζητημένος νόμος για την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς στη Γερμανία. Ο δηλωμένος στόχος του νομοθέτη ήταν να επιτρέψει σε όλους τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με φάρμακα κάνναβης, να το πράξουν. Ο νόμος, ωστόσο, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ γραφειοκρατικός. Ως εκ τούτου, η θεραπεία με κάνναβη και κανναβινοειδή δεν είναι ελκυστική για τους γιατρούς που υποστηρίζουν κατ’ αρχήν μια τέτοια θεραπεία. Πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν γιατρό που να τους επιτρέψει τη νόμιμη πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία.

Ο νομοθέτης έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να εξαρτώνται ακόμα από μια θεωρούμενη ως παράνομη θεραπεία. Αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις. Αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό. Επομένως, πρέπει να θεσπιστεί μια βασική διευκρίνιση στον νόμο περί ναρκωτικών. Η δίωξη των ασθενών στους οποίους ένας γιατρός έχει πιστοποιήσει την ανάγκη για θεραπεία με κάνναβη πρέπει να λήξει.

Ήδη σήμερα, ο γερμανικός νόμος περί ναρκωτικών επιτρέπει στους εισαγγελείς να σταματήσουν μια ποινική υπόθεση στην περίπτωση μιας “μικρής ποσότητας”. Αυτή η δυνατότητα εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις κατοχής μικρής ποσότητας κάνναβης. Εγώ προτρέπω προς καταστολή της ποινικής διαδικασίας, εφόσον οι κατηγορούμενοι πολίτες χρειάζονται κάνναβη για ιατρικούς λόγους. Η ανάγκη για θεραπεία με κάνναβη δεν πρέπει να κρίνεται από το δικαστικό σώμα, από κάποια κυβερνητική υπηρεσία ή από μια ιατροφαρμακευτική εταιρεία, αλλά, όπως και με τις άλλες ιατρικές θεραπείες, από γιατρό.

Υποστηρίζω επίσης την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε τυποποιημένα παρασκευάσματα από το φαρμακείο. Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί ο υφιστάμενος νόμος. Εντούτοις, η δίωξη όλων όσων έχουν πληγεί από το νομικό σύστημα επίσης πρέπει να τερματιστεί. Δεν γνωρίζω ένα πειστικό επιχείρημα με το οποίο μπορεί να διατηρηθεί πλέον η όποια δίωξη των ασθενών. Επομένως, μια αντίστοιχη τροποποίηση του νόμου περί ναρκωτικών είναι λογική και αναπόφευκτη».

■ Ο Franjo Grotenhermen, γεννημένος το 1957, σπούδασε ιατρική στην Κολωνία. Έκανε ιατρική πρακτική στο Rüthen (NRW) με έμφαση στη θεραπεία με κάνναβη και κανναβινοειδή. Ο Grotenhermen είναι πρόεδρος της γερμανικής Association for Cannabis as Medicine, ACM (Ένωση για την Κάνναβη ως Φάρμακο), εκτελεστικός διευθυντής της International Association for Cannabinoid Medicines, IACM (Διεθνής Ένωση για τα Κανναβινοειδή Φάρμακα) και πρόεδρος της Medical Cannabis Declaration, MCD (Διακήρυξη για την Φαρμακευτική Κάνναβη), καθώς και συντάκτης του Δελτίου IACM[1], το οποίο είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες στην ιστοσελίδα του IACM.
Ο Grotenhermen είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Κολωνίας στο τμήμα ανανεώσιμων πηγών και συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και βιβλίων σχετικά με τις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης και των κανναβινοειδών, την φαρμακολογία και την τοξικολογία τους.
Μεταξύ άλλων, από το 2008 είναι ειδικός παριστάμενος στις συζητήσεις στην Επιτροπή Υγείας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σχετικά με την ιατρική χρήση προϊόντων κάνναβης, τελευταίως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα: