Γερμανία: Το κόμμα της Μέρκελ στηρίζει τη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης κάνναβης

Μια ιδιαίτερα σημαντική στροφή στην έως τώρα στάση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, απέναντι στη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης της κάνναβης από ενήλικες, σηματοδοτούν οι δηλώσεις στελεχών του τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η υπεύθυνου τύπου του κόμματος για θέματα εσωτερικών κ. Marian Wendt δήλωσε σχετικά «η κάνναβη θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί για προσωπική χρήση, φυσικά με έλεγχο της παραγωγής και της διανομής της. Οι δυνάμεις που θα απελευθερώνονταν έτσι στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη θα όφειλαν να χρησιμοποιηθούν για την πάταξη του παράνομου εμπορίου».

Καθώς το κόμμα της κ. Μέρκελ είναι το μόνο από τα μεγάλα γερμανικά κόμματα που επιμένει (ή πιο σωστά, επέμενε έως σήμερα) στην απαγόρευση της κάνναβης, καθώς «Σοσιαλδημοκράτες», «Ελεύθεροι Δημοκράτες», «Πράσινοι» και το κόμμα της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της…

όλα πλέον δείχνουν ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να ενταχθεί στο χάρτη των χωρών που νομιμοποιούν την ευφορική χρήση του φυτού από ενήλικες

Οι δηλώσεις της κ. Wendt του κόμματος της κ. Μέρκελ, ήρθαν μετά από αντίστοιχες πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανού επιτρόπου για θέματα ναρκωτικών κ. Daniela Ludwig οι οποίες σηματοδότησαν μια πιο φιλελεύθερη πολιτική.

«Πρέπει να σταματήσει η δογματική ιδεολογική αντιπαράθεσή μας επί του θέματος, καθώς δε δείχνει να οδηγεί πουθενά», δήλωσε η κ. Ludwig στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung πριν λίγες ημέρες, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει η γερμανική πολιτική να επικεντρωθεί στα πρακτικά θέματα σχετικά με τα ναρκωτικά, καθώς «στο τέλος πρέπει να δούμε ποιός είναι ο καλύτερος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων».

Η κ. Ludwig, που ανήκει στο συντηρητικό CSU, αδερφό κόμμα του CDU της κ. Μέρκελ, συμπλήρωσε ότι το θέμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης συζητείται στο κόμμα της εδώ και χρόνια, «φυσικά δεν εθίζεσαι εάν δοκιμάσεις μια φορά, γι’ αυτό ακριβώς και διερευνούμε διαφορετικά μοντέλα ελεγχόμενης διακίνησης της κάνναβης».

Η κάνναβη είναι νόμιμη στη Γερμανία μόνο όσο αφορά στην ιατρική της χρήση, στην πράξη όμως όσοι κατέχουν έως 6 γραμμάρια του φυτού δε διώκονται, μετά και τη σχετική συμφωνία του ορίου αυτού από τον υπουργό εσωτερικών της χώρας πέρυσι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, 4 εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν χρήση του φυτού, με το 17% όσων είναι μεταξύ 18 και 25 ετών να δηλώνουν ότι το χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Κατά τα άλλα, ήταν Σεπτέμβριος του 2017 όταν οι τηλεθεατές της προεκλογικής εκπομπής του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF «Καθαρά λόγια, κυρία Μέρκελ!», είχαν ακούσει την υποψήφια τότε καγκελάριο να δηλώνει μιλώντας για την νομιμοποίηση της κάνναβης ότι «είμαι εναντίον της, καθώς ανησυχώ για το πόσο εθιστική είναι η χρήση της».

Η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής γύρω από το θέμα δείχνει να κινείται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς καθώς δύο μόλις χρόνια μετά από εκείνες τις κάθετες δηλώσεις της καγκελαρίου, τα πράγματα στη Γερμανία σχετικά με το φυτό, δείχνουν εντελώς διαφορετικά.

Διαβάστε Περισσότερα: