Ο καθηγητής κ. Γιάννης Μανέτας, ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες σύγχρονους Έλληνες επιστήμονες, μιλάει για «την τρελή ιστορία της κάνναβης»: Για το εντυπωσιακό της απαγόρευσης και… το παράδοξο της εμπορευματοποίησής της.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει σπουδαίο διδακτικό και ερευνητικό έργο στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, αλλά και σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (Λαπωνία, Σκωτία, Σουηδία, Γερμανία). Όπως όμως λέει ο ίδιος, σημαντικότερα επιτεύγματα της σταδιοδρομίας του θεωρεί τη συστηματική αποφυγή της πανεπιστημιακής γραφειοκρατίας, την άρνηση διεκδίκησης οποιασδήποτε διοικητικής θέσης και τη διατήρηση στενής φιλίας με πολλούς μαθητές του.
Η συνέντευξη του καθηγητή στον κ. Μουρατίδη, με αφορμή τα βιβλία «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» και «Περί φυτών αφηγήματα»: Τα σχετικά με την κάνναβη από το 16′:00», ενώ από το 24′:30» έως το 29′:00» συζητιέται το πρόβλημα των τακτικών της φαρμακοβιομηχανίας αναφορικά με την εμπορική αξιοποίηση των θεραπευτικών φυτών, καθώς «ουσίες που βρίσκονται στα φυτά έτοιμες, έχουν μικρότερη εμπορική αξία…»
Ο Γιάννης Μανέτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Φυσιογνωσία και Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα Βιολογικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1976. Από το 1978 έως το 2014 εργάστηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1993 εξελέγη καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών. Έχει επίσης εργαστεί ερευνητικά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Eπιστημών «Δημόκριτος», στον Πειραματικό Σταθμό «Abisco» της Λαπωνίας και στα Πανεπιστήμια Stirling (Σκωτία), Göteborg (Σουηδία), Essen και Karlsruhe (Γερμανία).
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών (1η έκδοση 2010, 4η έκδοση 2016) που έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά, Περί φυτών αφηγήματα – Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο (1η έκδοση 2014, 5η έκδοση 2019) και Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον (2019). Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα Τη νύχτα που αγκάλιασε το Gingko biloba (Αιώρα 2017) και Η στιγμή και το στίγμα (Κέδρος 2022).
Πηγή: You May Say…