Γιατί οι γυναίκες υποστηρίζουν την κάνναβη λιγότερο απ’ τους άνδρες;

Υπάρχει ένα ιδιόμορφο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τη στήριξη της νομιμοποίησης της κάνναβης, σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών στις ΗΠΑ. Οι γυναίκες, αντίθετα από ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, είναι πιο “κλειστές” και συντηρητικές.

Γιατί οι γυναίκες υποστηρίζουν λιγότερο από τους άνδρες τις μεταρρυθμίσεις της κάνναβης; Το ερώτημα αυτό επιχείρησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Κολλέγιο του Hartwick.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες του αμερικανικού think tank Pew Research Center, κατέληξαν στην μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Social Science, κι έδωσαν ορισμένες εύλογες εξηγήσεις.

Αν και ακούγεται περίεργο, δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι σε μεγάλο βαθμό περισσότερο φιλελεύθερες από τους άνδρες, βρίσκονται στη συντηρητική πλευρά του θέματος της κάνναβης. Τα δεδομένα του ερευνητικού κέντρου Pew έδειξαν ότι:

το 67% των ανδρών υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι μόνο 61%

Γρήγορα κατά τη μελέτη των στοιχείων έγινε σαφές ότι η μητρότητα δεν ήταν η αιτία. Το να είσαι μητέρα δεν άλλαζε κάτι στην κλίμακα υποστήριξης, σε σχέση με το να είσαι πατέρας.

«Τα στοιχεία με τη μεταβλητή της γονικής μέριμνας δεν άλλαξαν, δεν διαφοροποιούνταν με το συντελεστή για το φύλο. Ενώ ο ρόλος των γυναικών ως μητέρων επηρέαζε θέματα όπως ο έλεγχος των όπλων, όπου παρατηρούνταν χάσμα με αυτόν των ανδρών, δεν εξήγησε το χάσμα σε ό,τι αφορά την κάνναβη» λένε οι ερευνητές. Αντ ‘αυτού, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν

 δύο σαφείς προγνωστικοί παράγοντες: η θρησκεία και η προηγούμενη εμπειρία κάνναβης

Οι γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών ερευνών, αυτοπροσδιορίζονταν με μεγαλύτερη ένταση και πίστη ως χριστιανές και ανέφεραν ότι συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες συχνότερα από τους άνδρες.

«Η θρησκευτικότητα εξηγεί το χάσμα των φύλων στην πολιτική για την κάνναβη», συμπέραναν οι ερευνητές.

Ο ισχυρότερος παράγοντας, ωστόσο, ήταν η εξοικείωση με την κάνναβη συνολικά:

Μόνο το 42% των γυναικών είχαν δοκιμάσει κάνναβη, σε σύγκριση με το 55% των ανδρών. Τα ίδια ποσοστά παρατηρήθηκαν όταν ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αν αισθάνθηκαν άνετα όταν βρίσκονταν «κοντά στο φυτό».

Οι ερευνητές ωστόσο πιστεύουν ότι, λόγω ακριβώς αυτών των ευρημάτων τους, το σημερινό χάσμα μεταξύ των φύλων στην υποστήριξη της μεταρρύθμισης για την κάνναβη είναι προσωρινό.

«Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια, πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας εδώ είναι διδακτικά. Καθώς η χρήση κάνναβης γίνεται πιο συνηθισμένη και θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη ή αποκλίνουσα συμπεριφορά, και καθώς η χρήση της απενοχοποιείται και άρα δεν μοιάζει ανήθικη, το χάσμα των φύλων θα συρρικνωθεί», καταλήγουν.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα: 

Ganjapreneu: Study Explores Why Fewer Women Support Cannabis Reform 

Onlinelibrary.wileyGender and the Politics of Marijuana 

Marijuanamoment: Why Women Support Legal Marijuana Less Than Men, According To A New Study