Γιώργος Παπανδρέου: Πλήρης αποποινικοποίησης της κάνναβης και ελεύθερη οικιακή καλλιέργεια

«Υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της κάνναβης» τάχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Cannabis News και τον συνεργάτη μας Λάμπρο Αναγνωστόπουλο, συμπληρώνοντας ότι «η κοινωνία μας πρέπει να ξεπεράσει το ταμπού για να μπορέσει να επιτρέψει την καλλιέργεια και την αυτοκαλλιέργεια».

Σχετικά με το Νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, σημείωσε ότι «χρειάζεται βελτιώσεις ώστε να εξυπηρετηθούν δυο σκοποί: Καταρχήν ο ασθενής θα πρέπει μέσω μιας εύσχημης διαδικασίας να μπορεί να λάβει τα φάρμακά του, να έχει εύκολη και σωστή πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα συνταγογραφημένα από έμπειρους γιατρούς.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία τέτοια που δε θα αποτρέπει μέσω της γραφειοκρατίας τον ασθενή  να κάνει ιατρική χρήση της κάνναβης».  Έπειτα πρέπει οι διαδικασίες να είναι τέτοιες που να βοηθήσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις στη χώρα μας. Είναι μια οικονομική ευκαιρία όχι μόνο να παράξουμε για τη χώρα μας, αλλά να δραστηριοποιηθούμε και στον τομέα των εξαγωγών. Και γνωρίζω προσωπικά ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες».

«Η ιατρική κάνναβη είναι το ένα ζήτημα και χρειάζεται μια ξεχωριστή αντιμετώπιση», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

«Το άλλο θέμα είναι ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί η ψυχαγωγική χρήση. Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί πολύ μικρότερες βλάβες από το αλκοόλ ή τον καπνό του τσιγάρου».

Είναι αστείο όταν ήδη πάρα πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην αποποινικοποίηση ή ακόμη και στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η Ελλάδα να μείνει πίσω

«Επενδύουμε τεράστια ποσά στις Αρχές, στην αστυνομία, στους δικαστές, στις φυλακές, αλλά και σε βάρος των παιδιών που μπορεί να έκαναν χρήση. Κόστος μεγάλο για το κράτος, για την κοινωνία, για τα παιδιά που κάνουν χρήση, κόστος  λόγω και της συντήρησης του παράνομου κυκλώματος εμπορίας του φυτού, κυκλώματος που βέβαια εμπλέκεται και με σειρά άλλων παράνομων δραστηριοτήτων «.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία, να ξεπεράσει αυτό το ταμπού που δεν έχει καμία επιστημονική βάση

«Βεβαίως έχω μιλήσει από παλιά όχι μόνο για την αποποινικοποίηση της χρήσης, αλλά και για την αυτοκαλλιέργεια. Και υπήρξαν πολλοί που με λοιδωρούσαν τότε, γέλαγαν. Νομίζω ήρθε πλέον η στιγμή το θέμα να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.

«Όταν κάποιος, είτε για λόγους ψυχαγωγίας είτε για λόγους υγείας, θέλει να έχει μια μικρή καλλιέργεια για τη δική του, προσωπική χρήση, δε βλέπω κάτι αρνητικό σε αυτό».

«Όλα πρέπει με σύνεση και σοβαρότητα να τα δούμε. Ας ξεκινήσουμε έστω σήμερα με την ιατρική κάνναβη κι ας πάμε σύντομα και στα υπόλοιπα».

«Στο νομοσχέδιο που συζητάει αυτές τις ημέρες η Βουλή, υπάρχουν δυο, τρία άρθρα τα οποία περιπλέκουν και δυσκολεύουν γραφειοκρατικά και το θέμα της συνταγογράφησης και το θέμα της παραγωγής και εξαγωγής», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. «Αν αυτά διορθωθούν τότε θα έχουμε ένα άρτιο νομοσχέδιο».

Ο πρώην πρωθυπουργός, βρέθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας ενόψει του Συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής» που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών, μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Η Ελλάδα στην Ευρώπη και στον Κόσμο».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, έδωσε την μικρή αυτή συνέντευξη στο Cannabis News με αφορμή την παρουσία του στη Βουλή, αύριο Τετάρτη 28/02/2018, όπου αποδεχόμενος το κάλεσμα του βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανού, πρόκειται να μιλήσει αναλυτικά για τη φαρμακευτική κάνναβη και το Νομοσχέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

Bίντεο και ρεπορτάζ: Λάμπρος Αναγνωστόπουλος.

*Ο Λάμπρος Ν. Αναγνωστόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΤΕΙ  Λάρισας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Περισσότερα άρθρα του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 Διαβάστε Περισσότερα:

Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος εδώ ή πατώντας επάνω στην εικόνα.