Γλάστρες με κάνναβη… τα νέα δημόσια ουρητήρια στον μεγάλο περίπατο του Άμστερνταμ

Ενόσω  στην Ελλάδα… συνεχίζουμε να κατουράμε τα μπούτια μας με το θέμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης, το τοπικό συμβούλιο του Άμστερνταμ τοποθέτησε 12 μεγάλες γλάστρες γεμάτες κάνναβη στην ολλανδική πρωτεύουσα, προορισμένες να χρησιμοποιούνται για δημόσια ούρηση.

Όπως αναφέρει το You May Say… magazine, με τα μπαρ να ανοίγουν ξανά μετά από καιρό και προκειμένου να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τη δημόσια ούρηση στην πόλη, τα GreenPees, όπως ιδιοφυώς ονομάστηκαν τα δημόσια αυτά ουρητήρια, μοιάζουν με συνηθισμένες γλάστρες, που στην κορυφή έχουν φυτά. Ωστόσο, αν κάποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά θα παρατηρήσει ένα άνοιγμα στην μπροστινή πλευρά τους.

Το GreenPee κατασκευάζεται από την ολλανδική εταιρεία Urban Senses. Ο κ. De Vries που φέρει την ειδικότητα του «περιβαλλοντικού ψυχολόγου» συνεργάστηκε σχετικά με το τοπικό συμβούλιο σε ένα πιλοτικό έργο το 2018, εγκαθιστώντας GreenPees σε τέσσερις δημοφιλείς περιοχές δημόσιας ούρησης στο κέντρο της πόλης. «Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση κατά 50% της ανεξέλεγκτης ούρησης σε δημόσιο χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο De Vries. «Μια μεγάλη επιτυχία».

Το Άμστερνταμ είχε παραγγείλει οκτώ ακόμα GreenPees, που θα παραδίδονταν τον Φεβρουάριο, αλλά τότε η πανδημία του κορονοϊού μείωσε τη ζήτηση για δημόσιες τουαλέτες. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ωστόσο, η πόλη άρχισε να ανοίγει ξανά, με μπαρ που καλωσορίζουν τους επισκέπτες και τους Ολλανδούς που επιστρέφουν από διακοπές. «Υπήρχε περισσότερη ανάγκη για τουαλέτες», είπε ο De Vries, ο οποίος έχει ήδη εγκαταστήσει GreenPees στις ολλανδικές πόλεις Vlaardingen και Beekbergen, καθώς και στις βελγικές πόλεις Μαλίν και Γκενκ.

Στη συνέχεια θέλει να δει αν μπορεί να μεταφέρει την ιδέα και σε άλλες χώρες, καθώς και να διερευνήσει αν γίνεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν κάποιος… χρησιμοποιεί το GreenPee!

Οι GreenPees έχουν πολλά οφέλη, σύμφωνα με τον De Vries, από την προστασία ιστορικών κτιρίων από τις διαβρωτικές επιπτώσεις των ούρων, έως τη μείωση της χρήσης νερού σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τουαλέτες.

Οι δημόσιες αυτές τουαλέτες πρασινούν επίσης την πόλη, προσελκύοντας μέλισσες και άλλα έντομα, πρόσθεσε ο κ. De Vries.
Ταυτόχρονα η GreenPee παράγει οργανικό λίπασμα και νερό, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν και να ποτίσουν τους χώρους πρασίνου της πόλης.

«Φαίνεται υπέροχο αλλά είναι επίσης λειτουργικό», είπε.

Οι χειριστές μπορούν να ελέγξουν το GreenPee χειροκίνητα για να δουν πότε πρέπει να αδειάσει ή να χρησιμοποιήσουν έναν έξυπνο αισθητήρα που θα στείλει μια ειδοποίηση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.