Γραφείο Κάνναβης στο Υπουργείο Υγείας και ταχεία ρύθμιση της συνταγογράφησης

Για τα σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση των φαρμάκων κάνναβης μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην διημερίδα Yes We Cannabis της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Απριλίου, ξεκαθαρίζοντας κάπως το σχετικό τοπίο.

«Εντός των ημερών» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, «δημιουργείται στο Υπουργείο Υγείας το Γραφείο Κάνναβης ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα με Υπουργική απόφαση καθορίζονται σε συνεργασία με τον ΕΟΦ τα σχετικά με την Επιστημονική Επιτροπή που θα ρυθμίσει τη συνταγογράφηση του φαρμάκου».

«Ακολουθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά στο παραγωγικό κομμάτι του φαρμάκου».

«Επινοούμε ένα πλαίσιο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο σχετικά με την κάνναβη στις χώρες της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Βίντεο του Άγγελου Καλοδούκα

Αναλυτικότερα:

 Το γραφείο θα υπάγεται στη Διεύθυνση Φαρμάκου του υπουργείου, και θα έχει την ευθύνη όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σχετικά με τη συνταγογράφηση και χορήγηση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, θα συσταθεί στον ΕΟΦ επιστημονική επιτροπή με ειδικούς επιστήμονες που θα έχουν την επιστημονική εποπτεία της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στη χώρα μας. Η επιτροπή θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας για τις προϋποθέσεις χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης. Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για τα κριτήρια και τις ενδείξεις συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ εκκρεμεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση για τις ακριβείς διαδικασίες και προδιαγραφές παραγωγής κάνναβης για ιατρική χρήση.

Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «κάθε νέο βήμα έχει δυσκολίες υλοποίησης τις οποίες αναγνωρίζουμε και θα προσπαθήσουμε να υπερβούμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να εισαχθούν κανόνες για την ορθή χρήση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τον τρόπο συνταγογράφησης, να εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα, να δημιουργηθεί μητρώο ασθενών και να οριστούν οι ειδικότητες γιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν τα προϊόντα. «Αυτό διασφαλίζει ότι τα προϊόντα θα απευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και δεν θα γίνουν αντικείμενο παράλληλης αγοράς», τόνισε.

Η ιατρική χρήση κάνναβης για συγκεκριμένες παθήσεις θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα πριν από περίπου δέκα μήνες, ωστόσο η διαδικασία για την «έκτακτη εισαγωγή» των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης μέσω ΕΟΦ –αφού τα προϊόντα δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα– είναι αρκετά δύσκολη και ελάχιστοι γιατροί και υπηρεσίες υγείας τη γνωρίζουν.

Αρχές Μαρτίου 2018 ψηφίστηκε νόμος για την παραγωγή στη χώρα και προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ο νόμος προβλέπει την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων προς ιατρική χρήση, καθώς και την εγκατάσταση-λειτουργία μονάδας παραγωγής των προϊόντων αυτών.

Για τις σαφείς διαδικασίες στη χορήγηση της έγκρισης, τη φύλαξη και ασφάλεια των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των μονάδων, τη μεταφορά των προϊόντων κάνναβης, τους ελέγχους κ.ά., ο νόμος παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις, η υπογραφή-έκδοση των οποίων εκκρεμεί.