Guardian: Η αντεπίθεση της κάνναβης

Η νομιμοποίησης της κάνναβης στην Αγγλία αποτελεί ένα ιδιαίτερα «ζεστό θέμα« τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο… το άρθρο αυτό του Guardian συμβάλει με τον τρόπο του να συζητηθεί το θέμα με όσο το δυνατόν λιγότερα ταμπού.

Συνδεδεμένη για χρόνια με το δημοφιλές στερεότυπο των χίπις η κάνναβη πλέον βγαίνει από το περιθώριο, κυρίως λόγο της χρησιμότητάς της.

Η κλωστική κάνναβη που μοιάζει πολύ με τη μαριχουάνα αλλά δεν διαθέτει την πιο γνωστή ιδιότητά της – δηλαδή να δημιουργεί ευφορία – είναι μια ευπροσάρμοστη πρώτη ύλη και θα μπορούσε να γίνει και πάλι πολύ προσοδοφόρα.

 Η εξάπλωση της νομιμοποίησης της κάνναβης πάντως προκάλεσε ανανεωμένο ενδιαφέρον όχι λόγο των φανατικών για τα πορτοφόλια από κλωστική κάνναβη αλλά λόγω της ζήτησης για CBD, μια χημική ουσία που παράγεται από την κάνναβη και θεωρείται ως φαρμακευτικό και διατροφικό συμπλήρωμα.

Στην Αμερική για δεκαετίες οι νόμοι κατά της μαριχουάνας (σσ.: έτσι ονομάζονταν επί δεκαετίες η κάνναβη) δυσκόλευαν πολύ τον πειραματισμό και την ανάπτυξη νέων χρήσεων της κάνναβης, ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η κάνναβη περιέχει λιγότερο από 0,3% THC, που είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού.

Το κλίμα αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, ένας συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος ζήτησε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς ως μια κίνηση που θα ωφελήσει τους αγρότες, αν και εξακολουθεί να αντιτίθεται στη νομιμοποίηση της ευφορικής κάνναβης.

Και δεν είναι μόνο οι αγρότες της Αμερικής που θα χαρούν να δουν την αναβίωση της καλλιέργειας της κάνναβης. Στις αρχές του μήνα η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει την οικονομική αξία της κάνναβης αλλά και την ιστορική της σημασία.

 
.

Στην Κίνα, η κάνναβη χρησιμοποιείται για την κατασκευή υφασμάτων και σχοινιών για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Ένας Κινέζος ευνούχος, ο Κάι Λουν στον οποίο πιστώνεται η εφεύρεση του χαρτιού κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή, χρησιμοποίησε την κάνναβη ως ένα από τα αρχικά του υλικά.

.

Αργότερα, μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα, τα σκοινιά, τα πανιά και τα ξάρτια από κάνναβη ήταν τόσο ζωτικής σημασίας για το βρετανικό βασιλικό ναυτικό που η προμήθειά τους θεωρήθηκε θέμα εθνικής ασφάλειας. Τόσο ο Ερρίκος ο Η’ όσο και η Ελίζαμπεθ η Α’ ενθάρρυναν την καλλιέργειά της.

Μερικοί εκ των ιδρυτών των ΗΠΑ επίσης καλλιεργούσαν κάνναβη. Λέγεται μάλιστα ότι το σύνταγμα και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας γράφτηκαν σε κάνναβη. Αυτό δεν είναι αλήθεια – γράφτηκαν σε περγαμηνή – ωστόσο, τα σχέδια των εγγράφων γράφτηκαν πιθανότατα σε κάνναβη.

Το ενδιαφέρον για την κάνναβη κατόπιν εξαντλήθηκε καθώς αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τη χρήση του βαμβακιού που έδινε ένα πιο λεπτό ύφασμα. Μια ακόμη προσπάθεια, όμως έγινε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το Υπουργείο Εργασίας δημιούργησε μια ταινία «Κάνναβη για την Νίκη» και ενθάρρυνε την καλλιέργεια και την παραγωγή.

Οι σημερινοί υποστηρικτές της κάνναβης, ισχυρίζονται ότι το χαρτί, το ύφασμα και τα βιοκαύσιμα από κάνναβη είναι όλα περιβαλλοντικά και οικονομικά ελκυστικά. Εάν η κάνναβη γίνει μια σημαντική πηγή για οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα, θα είναι μια τεράστια ευκαιρία.

Και υπάρχουν ακόμη περισσότερες χρήσεις για την κάνναβη. Οι σπόροι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, που είναι δημοφιλής στους vegans. Επιπλέον από την κάνναβη μπορεί να δημιουργηθεί ένα δομικό υλικό που αυτή τη στιγμή βρίσκει πρόσβαση σε μέρη της Ευρώπης πιο εύκολα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Μια γέφυρα στη Γαλατία του 6ου αιώνα χτίστηκε από το υλικό αυτό.

Η εταιρεία ειδών ένδυσης Chiefton Supply Co με έδρα το Κολοράντο, δημιουργεί μπλουζάκια από μίγμα κάνναβης / βαμβακιού. Η κάνναβη καλλιεργείται, μεταποιείται σε ύφασμα και κατόπιν ράβεται σε ενδύματα, όλα σε μία εγκατάσταση στην επαρχία Σανγκντονγκ της Κίνας.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Bryan DeHaven δήλωσε ότι στα οφέλη της κάνναβης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό από το βαμβάκι για να αναπτυχθεί. Επιπλέον, το ύφασμα που δημιουργείται από την κάνναβη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η Chiefton συνεργάζεται και με εταιρείες αθλητικών ειδών κατασκευάζοντας αδιάβροχα ενδύματα κάνναβης για αθλητές. Ο DeHaven είπε ότι θα ήθελε να δει τα προϊόντα κάνναβης της Chiefton να παράγονται στις ΗΠΑ από τον σπόρο μέχρι τη ραφή. Κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο αφού η κάνναβη ναι μεν δεν είναι εντελώς παράνομη στις ΗΠΑ, αλλά οι ισχύοντες κανόνες είναι απίστευτα μπερδεμένοι.

Πάντως, σύμφωνα με τον DeHaven, το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι. Στις ΗΠΑ δεν μπορούν να φτιάξουν ρούχα από κάνναβη επειδή πλέον δεν διαθέτουν επαρκή εμπειρία στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Guardian The hemp revival: why marijuana’s cousin could soon be big business 

TVXS: Η αντεπίθεση της κάνναβης