H αγορά κάνναβης στην Ευρώπη, μεγέθη και στατιστικές || Infographics

Η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Prohibition Partners παρέχει μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην αναπτυσσόμενη αγορά της κάνναβης στην Ευρώπη. Η Prohibition Partners είναι ιδιωτική εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων με έδρα το Λονδίνο και διευθυντής της είναι o Stephen Murphy τον οποίο γνωρίσαμε στην Ελλάδα ως «διευθυντή ανάλυσης» της εταιρείας APHRIA κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αφορούσαν στην επένδυση της εταιρείας στην Ξάνθη 

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Τα τακτικά ενημερωτικά δελτία της εταιρείας έχουν ως βασικό τους άξονα «τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», διακρίνονται για τον τεχνοκρατικό τους χαρακτήρα και αποτελούν, κάτω από αυτό το πρίσμα, μια σοβαρή πηγή ενημέρωσης μιας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σχετικές μελέτες σπανίζουν ακόμη και εάν πρόκειται για έρευνες επίσημων φορέων όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ.

Στη σημερινή, πρώτη μας αναφορά στα στοιχεία της σχετικής έκθεσης για την Ευρώπη που κυκλοφόρησε στην αρχή του καλοκαιριού του ’18 η εταιρεία, καταγράφονται τα γενικά στοιχεία της ανάπτυξης που αναμένεται για την αγορά της κάνναβης στην Ευρώπη έως το 2028.

Πρόβλεψη νομοθετικών αλλαγών

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, η αγορά της ευφορικής χρήσης της κάνναβης αναμένεται να αλλάξει μεσοπρόθεσμα στην Ευρώπη και αναμένουν μέσα στην επόμενη πενταετία αλλαγές των νόμων κινούμενες προς την αποποινικοποίησή της.

Η Φαρμακευτική χρήση της κάνναβης αναμένεται να γίνει νόμιμη σε όλη την Ευρώπη εντός των επομένων τριών ετών.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη της αγοράς της κάνναβης στην Ευρώπη έως το 2028

Τα μεγέθη της Ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης, πρόβλεψη για το 2028: 115,8 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 55,2 αφορούν στη φαρμακευτική κάνναβη, 60,3 δισ ευρώ την ευφορική και 180 εκατομμύρια ευρώ στη βιομηχανική.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Όσο αφορά στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την έρευνα, γίνονται οι παρακάτω παραδοχές και επισημάνσεις από τους εκδότες της:

  • Μέχρι το 2028 και οι 28 χώρες της ΕΕ θα έχουν νομιμοποιήσει τη φαρμακευτική  χρήση της κάνναβης και θα έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω ρυθμίσεις της ευφορικής της χρήσης.
  • Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς της κάνναβης έχει υπολογιστεί βάει της δυναμικής που θα αναπτυχθεί με την πλήρη ρύθμιση της σχετικής αγοράς εκτός Ευρώπης, ιδιαίτερα της αγοράς του Καναδά και πολλών Αμερικανικών Πολιτειών.
  • Σχετικά μελετήθηκαν στοιχεία των οργανισμών Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), The European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) και International Narcotics Control Board (INCB).

Πρόβλεψη του μεγέθους της Ευρωπαϊκής αγοράς ευφορικής κάνναβης το 2028*

*Η πρόβλεψη για τα οικονομικά μεγέθη της ευρωπαϊκής αγοράς ευφορικής κάνναβης το 2028, με την προϋπόθεση μιας ευκρινώς ρυθμισμένης αγοράς.

Πρόβλεψη του μεγέθους της Ευρωπαϊκής αγοράς κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης το 2028*

Η ανάπτυξη της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης από το 2011 έως το 2016 στην Ευρώπη.

 

H αξία της αγοράς της κλωστικής κάνναβης το 2016