H «ελαφριά κάνναβη» συγκεντρώνει τα βλέμματα

Η χρόνια απαγόρευση του φυτού έφερε, θέλοντας και μη, νέες ποικιλίες του με μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης, την Τετραϋδροκανναβινόλη-THC.  Ο λόγος απλός: εάν μεταφέρει κανείς κάτι απαγορευμένο, καλύτερα να μεταφέρει μικρή ποσότητά του.

Η  κάνναβη που  χρησιμοποιούσαν οι χίπις τη δεκαετία του ’60, υπήρξε αρκετά «πιο ελαφριά», είχε δηλαδή μικρότερη περιεκτικότητα σε THC.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Χημείας, η περιεκτικότητα της κάνναβης σε THC αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 30 χρόνια

Σήμερα ο μέσος όρος περιεκτικότητας της κάνναβης που κυκλοφορεί στην αγορά σε ψυχοτρόπο THC είναι 20%, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες σαν την Bruce Banner #3 που φτάνουν και το 28%.

Καθώς όμως η καταστροφική αμερικανική πολιτική του «πολέμου  κατά των ναρκωτικών», αυτή που πέτυχε να δημιουργήσει στρατιές εξαρτημένων από τοξικές ουσίες υποχωρεί παγκοσμίως, υπάρχει πλέον κάθε λόγος να αναζητά κανείς ποικιλίες πιο ελαφριές καθώς αυτές είναι νόμιμες.

Προϊόντα της Ιταλικής εταιρείας Easy Joint που κυκλοφορούν νόμιμα και στην Ελλάδα μιας και η περιεκτικότητά τους σε THC είναι κάτω του 0,2%.

Οι ποικιλίες βέβαια του φυτού είναι πλέον πολλές. Και αναπτύχθηκαν όλες τους με τη λογική της παραγωγής μιας ουσίας «πιο δυνατής»… Είναι  όμως το προφίλ των νέων καταναλωτών του φυτού που ωθεί προς μια πιο ελαφριά κάνναβη,  ταυτόχρονα με την ελαχιστοποίηση πλέον των αιτιών «να κρύβει» κανείς την κάνναβη που αγοράζει .

Οι έρευνες σαν αυτήν της BDS και αυτήν του cannabis report by Deloitte, επισημαίνουν τις  αλλαγές στην κουλτούρα των καταναλωτών, ταυτόχρονα με το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό όσων υποστηρίζουν τη νομιμοποίησή της.

Πλέον οι καταναλωτές κάνναβης ανήκουν εν δυνάμει στις ηλικίες 35-54, είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου, είναι γονείς και έχουν και πολλές υποχρεώσεις

Επίσης πολλοί από αυτούς αναμένεται να κάνουν χρήση του φυτού για ευφορικούς σκοπούς περίπου μια φορά το μήνα.

Προϊόντα της Ιταλικής εταιρείας Terre που κυκλοφορούν νόμιμα και στην Ελλάδα μιας και η περιεκτικότητά τους σε THC είναι κάτω του 0,2%.

Αυτό το αγοραστικό κοινό δε δείχνει ιδιαίτερα πιθανό να πειραματιστεί με ποικιλίες που θα το καθηλώσουν στον καναπέ. Πιθανότερο δείχνει να χρησιμοποιήσουν «κάτι πιο ευγενικό και χαλαρό» ως ευφορική ουσία.

Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη όπου για την ώρα όσα συμβαίνουν στην Αμερική και τον Καναδά δείχνουν μακρινά και η αλλαγή των σχετικών νόμων γίνεται με ρυθμούς χελώνας, ήδη μια σειρά προϊόντων ελαφριάς και νόμιμης κάνναβης έχει κάνει την εμφάνισή της.

Στην περίπτωση της Ευρώπης βέβαια, μιλάμε για προϊόντα με τη χρήση των οποίων είναι πρακτικά αδύνατον «να την ακούσει» κανείς. Είναι όμως νόμιμα. Κι ο καθείς πορεύεται με αυτό που έχει…

Η πιθανότητα πάντως οι ελαφριές ποικιλίες κάνναβης όχι μόνο να επιστρέψουν, αλλά και να κυριαρχήσουν σε μια νόμιμη παγκόσμια αγορά δείχνουν αρκετές. Δεν είναι μόνο οι αναλύσεις του Forbes που οδηγούν σε αυτό το  συμπέρασμα, αλλά και οι κινήσεις της βιομηχανίας των αναψυκτικών και των ποτών που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγές, Διαβάστε Περισσότερα:

Forbes: Lower-Potency Cannabis Options Speak To An Increasingly Attentive Mainstream Audience

Τhe Growthop: The dopest time for cannabis was in the ’60s and ’70s

The Atlantic: Was Marijuana Really Less Potent in the 1960s?