H Ευρώπη διερευνά τη δυνατότητα κοινής νομοθεσίας για την ιατρική κάνναβη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες ένα σχέδιο πρότασης που αφορά στην ιατρική κάνναβη και την εναρμόνιση των νόμων που τη διέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[Toυ Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η Ευρωπαϊκή αυτή κινητικότητα αντικατοπτρίζει το παγκοσμίως αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ιατρική κάνναβη. Στόχος είναι προφανώς η δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα ώστε αφενός να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και αφετέρου η Ευρώπη να μην χάσει το τρένο μιας ταχύτατα ακμάζουσας βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, ομάδα μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Κοινοβουλίου έχει αναλάβει την επεξεργασία σχεδίου που αφορά στην ιατρική κάνναβη, ενώ μια δημόσια ακρόαση θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου 2018. Εκεί θα συζητηθεί εάν το σχέδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη πρόταση.

Εάν η γνωμοδότηση είναι θετική, η πρόταση ψηφίσματος θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μπορεί με τη σειρά της να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. Εάν εγκριθεί τότε θα πάει προς ψήφιση -και πιθανές τροποποιήσεις- στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και εάν εγκριθεί και εκεί, τότε θα γίνει νόμος δεσμευτικός για όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από οκτώ μήνες.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο πρότασης

Η πρόταση αποσκοπεί στη συγκράτηση της παράνομης αγοράς κάνναβης, στoν έλεγχο των σημείων πώλησής της, στη δημιουργία φραγμών στην εκμετάλλευση των ανηλίκων και στην παροχή ασφαλούς πρόσβασης στην κάνναβη στους ασθενείς. Αναλυτικότερα το σχέδιο πρότασης αποσκοπεί στην:

  • Ύπαρξη μιας σαφούς διάκρισης μεταξύ της ιατρικής κάνναβης και των άλλων χρήσεων του φυτού.
  • Επιτάχυνση της έρευνας για την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.
  • Εφαρμογή μιας κοινής Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα φάρμακα κάνναβης.
  • Ενθάρρυνση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας να μοιραστούν τη γνώση σχετικά με τα φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη.
  • Δημιουργία μιας συνολικής ρύθμισης της ιατρικής κάνναβης.

Τι ισχύει σήμερα στην Ευρώπη για την ιατρική κάνναβη

Επί του παρόντος κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της πολιτική σχετικά με την ιατρική κάνναβη με αποτέλεσμα… ένα μικρό χάος: Συχνά ιατρικά σκευάσματα κάνναβης κυκλοφορούν νόμιμα σε μία χώρα της Ένωσης και να είναι απαγορευμένα σε μια άλλη, ενώ ασθενείς που παίρνουν φάρμακα κάνναβης για παράδειγμα στη Γερμανία δε γνωρίζουν εάν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγής του νόμιμα και χωρίς προβλήματα εάν ταξιδέψουν στην Κύπρο ή τη Σουηδία.

Ταυτόχρονα σε κάποιες από τις χώρες της Ένωσης επιτρέπεται η καλλιέργεια του φυτού αλλά απαγορεύεται η εισαγωγή του, ενώ σε άλλες επιτρέπεται η εισαγωγή σκευασμάτων κάνναβης αλλά απαγορεύεται η καλλιέργεια του φυτού…

Διαδραστικός Χάρτης της ομοθεσίας της θεραπευτικής κάνναβης στην Ευρώπη. Πηγή: Τalking Drugs, στοιχεία 10/2017