H κάνναβη… έκανε καπνό τη Ρώσικη Wikipedia

Την πρόθεση της Ρωσίας να δημιουργήσει έναν καινούριο ιστότοπο για την εθνική εγκυκλοπαίδεια της, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την Wikipedia, τόνισε το Κρεμλίνο.

Όπως αναφέρει το περιοδικό You May Say, θεωρητικά όλα ξεκίνησαν το 2015, τότε η Ρωσία είχε μπλοκάρει για μικρό χρονικό διάστημα την πρόσβαση στη ρωσική Wikipedia επειδή εντοπίστηκε ένα άρθρο που περιείχε πληροφορίες για την κάνναβη. Με βάση τη ρωσική νομοθεσία, απαγορεύονται οι ιστότοποι που περιέχουν υλικό σχετικό με ναρκωτικές ουσίες. Σύμφωνα με τον Independent το επίμαχο άρθρο περιείχε πληροφορίες για το καλούμενο Charas (μια μορφή κατεργασμένης κάνναβης).

Το charas από την αγγλόφωνη εκδοχή της wikipedia

Όλοι βέβαια αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για έναν ακόμη από του σκληρούς πολέμους που διεξάγει ο κ. Πούτιν στο επίπεδο της πληροφόρησης και της διαδικτυακής προπαγάνδας μιας και η wikipedia αποτελεί κόμβο συνάντησης των πολιτών όλου του πλανήτη και αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα εγχειρήματα που εντάσσονται στην κουλτούρα της πολυ-συμμετοχικότητας των πολιτών και του ελεύθερου διαμοιρασμού της πληροφορίας.

Η Wikipedia γράφεται από εθελοντές από όλο τον κόσμο που συνεργάζονται για τον σκοπό αυτόν. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να επεξεργαστεί τα λήμματα. Από την ίδρυσή της το 2001, η Wikipedia έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστοτόπους αναφοράς στο διαδίκτυο, προσελκύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Υπάρχουν σε αυτήν πάνω από 75.000 ενεργοί συνεισφέροντες που εργάζονται σε περισσότερα από 30.000.000 λήμματα σε περισσότερες από 300 γλώσσες.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τα προβλήματα που μπορεί να έχει η διεθνής αυτή πλατφόρμα,

η προσπάθεια αφενός ελέγχου της πληροφορίας εκ μέρους της Ρώσικης κυβέρνησης και αφετέρου αποκλεισμού των Ρώσων πολιτών από τη διεθνή κοινότητα των εκατομμυρίων χρηστών της Wikipedia… μιλάει από μόνη της

Ο κ. Πούτιν πρότεινε την αντικατάσταση της ρωσικής Wikipedia με την ηλεκτρονική εκδοχή της Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας – τη διάδοχο της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. Εξήγησε μάλιστα ότι έτσι θα παρέχονται στους Ρώσους «αξιόπιστες πληροφορίες σε σύγχρονη μορφή». Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες θα μπορούν να βρουν «αξιόπιστες πληροφορίες που θα ανανεώνονται διαρκώς με βάση επιστημονικά επαληθευμένες πηγές», αναφέρεται στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης.

To λήμμα «κάνναβη» στη Μεγάλη Ρώσικη Εγκυκλοπαίδεια σήμερα

Ο Τζον Λάμποκ, συντονιστής επικοινωνίας της Wikimedia, είπε ότι δεν είναι σαφές το πώς σχεδιάζεται από τη Μόσχα η βελτίωση της Wikipedia. Αυτή τη στιγμή η ρωσική Wikipedia είναι η 7η μεγαλύτερη εκδοχή αυτού του εγκυκλοπαιδικού ιστοτόπου παγκοσμίως. Περιέχει 1,5 εκατομμύριο άρθρα, γραμμένα από 2,6 εκατομμύρια χρήστες.

Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια είναι ήδη διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή, διαθέτει μάλιστα και λήμμα για την κάνναβη. Το νέο πόρταλ θα κοστίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ρούβλια (31 εκατ. δολάρια), δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Tass ο Σεργκέι Κράβετς, ένας από τους επιμελητές της.

Πηγή: You May Say Mag