H κάνναβη στην Παγκόσμια Κιβωτό των Σπόρων || Video & Slideshow

Σε ένα κομμάτι γης που ανήκει στην Νορβηγία και βρέχεται από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, 1.300 χιλιόμετρα βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου, κατασκευάστηκε το 2008 μια τεράστια αποθήκη μέσα στην γη, μια «Κιβωτός» σε ετοιμότητα για την όποια καταστροφή.

Η κατασκευή έγινε μέσα σε ένα πετρώδες έδαφος από ψαμμίτη και χρησιμοποιήθηκε βέβαια και τσιμέντο. Στόχος είναι η διατήρηση των αποθηκευμένων σπόρων στους -18οC, σε ένα μέρος μακριά από ανθρώπους και ΄κάθε είδους «αναταράξεις» καθώς για παράδειγμα αντίστοιχα αποθέματα που υπήρχαν σε περιοχές όπου εκδηλώθηκε πόλεμος… απλά έπαψαν να υπάρχουν.

Η Κάνναβη στην Κιβωτό

Τα τελευταία χρόνια, εκτός των άλλων έχει παρατηρηθεί αύξηση της ψυχοτρόπου ουσίας Τετραϋδροκανναβινόλης – THC στις ποικιλίες της κάνναβης που κυκλοφορούν ανά τον πλανήτη. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην επιλογή που γίνεται κατά την καλλιέργεια ώστε να γίνει η κάνναβη «πιο δυνατή». Πράγμα που σημαίνει πως:

με τις διαρκείς γενετικές τροποποιήσεις του φυτού, υπάρχει η πιθανότητα οι αρχικές ποικιλίες του να εξαφανιστούν

Είναι καλό λοιπόν να γνωρίζουμε πως οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον θα υπάρχει πρόσβαση στην αρχική μορφή των σπόρων της κάνναβης. Και πως ακόμη κι έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο φυτό.

Έτσι, ανάμεσα στο απόθεμα σπόρων της Τράπεζας φυλάσσονται και 21.500 σπόροι της ευρύτερης οικογένειας της κάνναβης που έχουν κατατεθεί από επιστημονικά σωματεία από 17 διαφορετικές χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πολωνία, και η Βόρεια Κορέα.

Πέρα από τους σπόρους της κάνναβης, στην Τράπεζα φιλοξενούνται στο σύνολο 4,5 εκατομμύρια διαφορετικά είδη σπόρων. Για κάθε τέτοιο σπόρο φυλάσσονται 500 κομμάτια μέσα σε ένα αεροστεγές κουτί αλουμινίου. Η έλλειψη οξυγόνου μαζί με την χαμηλή θερμοκρασία έχουν σκοπό να κρατήσουν τους σπόρους αναλλοίωτους στον χρόνο.

«Με την περσινή πλημμύρα…»

Κι ενώ υπήρχε η πεποίθηση πως το εν λόγω σημείο θα είναι ασφαλές και σε περίπτωση πλημμύρας, η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο τον πάγων κατάφερε να φέρει νερό μέσα στην Τράπεζα αν και ευτυχώς μοναχά στην είσοδο και όχι στον χώρο όπου φυλάσσονται οι σπόροι. Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως έβαλε σε σκέψη κατά πόσο τελικά η Τράπεζα είναι ικανή να προστατεύσει τους σπόρους σε μήκος χρόνου. Έτσι, ενώ η αρχική ιδέα ήταν η Τράπεζα να μπορεί να πορευτεί δίχως επίβλεψη, για την ώρα τουλάχιστον, βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Ύπαιθρος χώρα / Nordgen.org / The Sourcenv