H πρώτη κλινική κάνναβης της Σκωτίας ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της

Σύμφωνα με τα Αγγλικά και τα σκωτσέζικα μέσα ενημέρωσης η Sapphire Medical Clinic, ετοιμάζεται να ανοίξει στο Aberdeen και όπως δηλώνει ο  διευθυντής της Dr. Mikael Sodergren «εξειδικευμένοι στην θεραπευτική χρήση του φυτού ιατροί θα συνταγογραφούν κάνναβη και  θα καθοδηγούν τους ασθενείς στη λήψη της ώστε αυτή να είναι ασφαλής και αποτελεσματική».

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το περιοδικό You May Say…]

Έτσι, οι Σκωτσέζοι που πάσχουν από χρόνιο πόνο θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν νόμιμα συνταγογραφημένη κάνναβη ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Η αλυσίδα αυτή «κλινικών της κάνναβης» έχει ήδη εγκαινιάσει την πρώτη της μονάδα στο Λονδίνο ενώ προετοιμάζεται να λειτουργήσει ανάλογες κλινικές σε περισσότερες από 10 Αγγλικές πόλεις.

Τα ραντεβού με το γιατρό για τη συνταγογράφηση κοστίζουν 190 λίρες το πρώτο και 115 το επόμενο

Τιμές προφανώς υψηλές εάν κανείς αναλογιστεί την πιθανότητα οι σχετικές γνωματεύσεις και θεραπείες να καλύπτονταν από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, χαμηλότερες όμως του εγχώριου ανταγωνισμού ο οποίος ξεκίνησε πέρυσι με τιμές υπερ-πενταπλάσιες.

Οι πρώτες ιδιωτικές «κλινικές κάνναβης» του Λονδίνου

Πριν ένα περίπου χρόνο ξεκίνησε τη λειτουργία της  στη Harley Street του Λονδίνου η πρώτη κλινική του είδους υποσχόμενη ταχύτερη πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη, ενώ προηγήθηκε, τον Μάρτιο του 2019, το πρώτο «εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο» που εγκαινιάστηκε στο Μάντσεστερ.

Οι προσπάθειες αυτές των ιδιωτών ξεκίνησαν λίγους μήνες μετά την οδηγία της κυβέρνησης που επέτρεπε πλέον στους Άγγλους ιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα κάνναβης,

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δημιουργών της η πρώτη Λονδρέζικη κλινική, ιδιοκτησίας της εταιρείας  European Cannabis Holdings, «προορίζεται να προσφέρει «σωτηρία» σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο ή νευρολογικές παθήσεις και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα κάνναβης μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, του NHS».

Τα ραντεβού στην κλινική του Λονδίνου κοστίζουν £ 200 και οι συνταγές κάνναβης £ 600 έως £ 700 το μήνα…

Προφανώς οι θεραπείες με την κάνναβη, ενός φυτού που φυτρώνει σχεδόν παντού χωρίς κόστος, δε θα απευθύνονται σε όσους εν γένει έχουν ανάγκη σχετικής θεραπείας, αλλά μόνο στους οικονομικά ευκατάστατους ασθενείς…

Η κλινική της European Cannabis Holdings, ξεκίνησε τη λειτουργία της με έναν γενικό ιατρό ο οποίος αξιολογεί τους ασθενείς και τους παραπέμψει επιτόπου σε εξειδικευμένο συνάδελφό του για να κάνει τη συνταγογράφηση. Επίσης και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της «οι θεραπείες κάνναβης προσφέρονται εκεί όπου οι συμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει».

Η κλινική αυτή προσφέρει θεραπευτική αγωγή για την αρθρίτιδα, την επιληψία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον. Στοχεύει επίσης να συνδράμει άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις και ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, περισσότερα από 150 άτομα βρίσκονταν ήδη στη σχετική λίστα αναμονής πριν ακόμη η κλινική ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Ο μικρός Alfie Dingley, ο πρώτος Άγγλος ασθενής που έλαβε άδεια χορήγησης θεραπευτικής κάνναβης.

Μόνο σε 100 Άγγλους ασθενείς έχει συνταγογραφηθεί κάνναβη…

Διευθυντής της κλινικής είναι ο καθηγητής Mike Barnes, ο νευρολόγος που βοήθησε στην εξασφάλιση της πρώτης άδειας χρήσης κάνναβης στη χώρα για τον νεαρό Alfie Dingley, και ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Αυτή η κλινική θα αποτελέσει μια σωτηρία για χιλιάδες ασθενείς που έχουν βρει άλλες αγωγές αναποτελεσματικές».

Στην Αγγλία, αν και υπάρχει πλέον το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, οι ιατροί ανθίστανται σθεναρά στη συνταγογράφηση του φυτού και των φαρμάκων που προέρχονται από αυτό. Κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα και κάποιοι άλλοι ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα αναγκαία στοιχεία από κλινικές δοκιμές για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης.

Έτσι παρά τη νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού για ιατρικούς λόγους, μέχρι το καλοκαίρι του 2019 αυτό είχε συνταγογραφηθεί σε λιγότερους από 100 ασθενείς σε όλη την Αγγλία, ενώ μέχρι και σήμερα, καλοκαίρι του 2020 η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Την ίδια στιγμή στον Καναδά που νομιμοποίησε την ιατρική χρήση κάνναβης από το 2001, αυτή συνταγογραφούνταν ήδη σε σχεδόν 400 χιλιάδες ασθενείς.

Αρχικά, η νομοθεσία του Υπουργείου Εσωτερικών νομιμοποίησε την κάνναβη και όρισε ότι πρέπει να συνταγογραφείται μόνο από ειδικευμένους ιατρούς – όχι από γενικούς ιατρούς. Λεπτομέρειες όμως σχετικά με το πώς αυτό ρυθμίζεται και χρηματοδοτείται δεν έδωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, αφήνοντας έτσι τις υγειονομικές υπηρεσίες στο σκοτάδι.

«Το μεγάλο εμπόδιο στη συνταγογράφηση είναι πραγματικά οι γιατροί», σημείωνε με τη σειρά του κι ο διευθυντής της πρώτης ιδιωτικής κλινικής του Λονδίνου καθηγητής Mike Barnes πέρυσι τέτοιο καιρό.

Η Carly Barton η οποία ηγείται στην Αγγλία της εκστρατείας νομιμοποίησης της οικιακής καλλιέργειας κάνναβης από ασθενείς. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα Carly’s Amnesty.

Μια εικόνα… χίλιες λίρες Αγγλίας

Όσο για την τιμή της κάνναβης, η Cannamedical, μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες του είδους, δήλωσε πέρυσι μέσω του διευθυντή της ότι στην Αγγλία με τους περιορισμούς εισαγωγών που υπάρχουν, η εταιρεία θα πρέπει να πουλάει την κάνναβη 30 λίρες το γραμμάριο, τη στιγμή που στη γειτονική Γερμανία μπορεί να αρκεστεί σε μόνο 10 δολάρια το γραμμάριο.

Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς και οι δικοί τους άνθρωποι ζητούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες θεραπείας με κάνναβη και ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να «τιμωρήσουν» ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

…και οι ακτιβιστές ασθενείς

Η καθόλου Αγγλοσαξωνική αυτή εικόνα, συμπληρώνεται από τον ακτιβισμό των ασθενών που έφτασαν να δηλώνουν μόνοι τους στην αστυνομία ότι καλλιεργούν το φυτό για θεραπευτικούς λόγους και να καλούν τις Αρχές να τους συλλάβουν εάν επιθυμούν. Αλλά και από «την πρωτοβουλία της αστυνομίας» να σταματήσει τις συλλήψεις για κατοχή μικρών ποσοτήτων του φυτού.
.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

.
.