H τοποθέτηση του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη στη Βουλή || 28/02/2018

Χαίρετε και σας ευχαριστούμε για την πρόσκλησή σας.

Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω κάτι που χρειάζεται την προσοχή όλων μας. Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα σε αυτή την συζήτηση. Πρόκειται για δύο θέματα που θίγονται συνέχεια και τα οποία ΔΕΝ χωράνε σε ένα διάλογο για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Όποιος τα θέτει, κατά την άποψή μου, αποσκοπεί σε παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Το πρώτο είναι η σύγχυση της χρήσης της κάνναβης ως φαρμάκου/θεραπευτικού φυτού – η ΟΡΘΗ χρήση του φυτού δηλαδή- με την ΜΗ ορθή χρήση/κατάχρηση για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Οφείλουμε να είμαστε όλοι ενημερωμένοι για τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πριν τοποθετηθούμε.

Το δεύτερο είναι οι αναφορές στις άγνωστες ενδεχόμενες παρενέργειες από την χρήση της κάνναβης. Έχουμε χιλιάδες χρόνια πείρα όσον αφορά τη χρήση αυτού του θεραπευτικού φυτού- οι παρενέργειές του είναι ευρέως γνωστές και είναι «αστείες», θα λέγαμε, μπροστά στις παρενέργειες από τα συμβατικά φάρμακα που μας επιβάλλονται να παίρνουμε για την ασθένειά μας.

Η κόρη μου έχει πάρει πάνω από 17 διαφορετικά αντιεπιληπτικά φάρμακα στα 17 χρόνια που ζει. Σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Και με όλες τις βαριές παρενέργειες που μπορείτε να φανταστείτε- παρενέργειες που φτάνουν μέχρι το κώμα ή τον θάνατο.

Οι ασθενείς ζητάνε την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους και την ίαση με την κάνναβη όχι μόνο επειδή πολλές φορές είναι η μόνη τους λύση, αλλά και επειδή έχουν υποφέρει επί χρόνια από τις παρενέργειες των άλλων φαρμάκων. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι “φάρμακο τελευταίας επιλογής”, αν οι παρενέργειες των “προτελευταίων επιλογών” μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Η κάνναβη δουλεύει με τον οργανισμό μας– υποβοηθάει και φέρνει σε ισορροπία το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα, που ευθύνεται για την ομοιόσταση του οργανισμού. Δεν βλάπτει, διορθώνει. Δεν καλύπτει το σύμπτωμα, διορθώνει την αιτία. Δεν είναι τοξική, απελευθερώνει από την τοξικότητα που έχει υποστεί ήδη ο οργανισμός μας.

Χαιρόμαστε, λοιπόν, που επιτέλους βλέπουμε την αποδοχή της χρήσης της κάνναβης στο πρόσωπο αυτού του νομοσχεδίου, που αποπειράται να ρυθμίσει κάποια από τα δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα που θέτει η ιατρική χρήση του φυτού.

Όμως, η πρόταση της πολιτείας που έχουμε μπροστά μας σήμερα δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών. Καλύπτει ανάγκες οικονομικές και επενδυτικές, ωστόσο το θέμα της κάνναβης αφορά πρωτίστως εμάς τους ασθενείς.

Οι ανάγκες των ασθενών κατατέθηκαν σε υπόμνημα στον υπουργό υγείας και τα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία στις 20/4/2016 (σας τα καταθέτω ξανά σήμερα με σχετικό υπόμνημα) μαζί με 43.000 υπογραφές υπέρ της αλλαγής του νόμου. Το υπόμνημά μας περιλαμβάνει 10 αιτήματα, τα οποία δεν ικανοποιούνται με το τωρινό νομοσχέδιο.

Καταθέτω επίσης και την επιστολή του Συλλόγου μας προς τον υπουργό Υγείας, αυτήν που στείλαμε πριν λίγες ημέρες ζητώντας άμεση ενημέρωση των δομών Υγείας, εκπαίδευση των ιατρών και ευχέρεια στην πρόσβαση στο φάρμακο.

Εμείς οι ασθενείς ζητάμε λοιπόν τα ακόλουθα:

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης.

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει δυνατότητα άμεσης εισαγωγής σκευασμάτων κάνναβης -αλλά και της φυτικής μορφής του φαρμάκου- δεν μας καλύπτει. Η εγχώρια παραγωγή δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών για πολύ καιρό ακόμα, και η εξατομικευμένη φύση της θεραπείας με την κάνναβη δεν θα μας απελευθερώσει ποτέ από την ανάγκη εισαγωγής προϊόντων – συμπεριλαμβανόμενη και της φυσικής μορφής του φυτού – από το εξωτερικό. Χάνεται εδώ η ευκαιρία απλοποίησης της διαδικασίας με μία μικρή αλλαγή στο τωρινό νομοσχέδιο.

Σας προτείνουμε να προσθέσετε, εκτός από την διάθεση και την εξαγωγή, και τη δυνατότητα εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στον νόμο αυτό.

Η κάνναβη είναι περίπλοκο φυτό και η δυνατότητα της ίασης για έναν ασθενή είναι συνδεδεμένη άμεσα και με τις ποικιλίες του φυτού στις οποίες έχει πρόσβαση. Και η πρόσβασή του αυτή οφείλει να είναι χωρίς προβλήματα (όπως και όλων των ασθενών στο οποιοδήποτε φάρμακό τους). Είναι πολλές οι παθήσεις που χρειάζονται εισπνεόμενη μορφή (πόνος, σπαστικότητα, αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.) και χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση το βότανο αυτό κάθε αυτό στην ξηρά μορφή του.

Σας καλούμε να συμπεριλάβετε και τη δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε όλες τις υπάρχουσες μορφές του φαρμάκου στο νόμο αυτό, με την διευκρίνιση ότι τα τελικά προϊόντα κάνναβης συμπεριλαμβάνουν και την αποξηραμένη μορφή του ίδιου του άνθους και τα υπόλοιπα μέρη του φυτού.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον νόμο στο δικαίωμα του ασθενή να έχει κάλυψη του κόστους της θεραπείας του από το ασφαλιστικό του ταμείο. Χωρίς την κάλυψη από το ασφαλιστικό ταμείο- οι ασθενείς θα διαλέγουν πάντα την πιο οικονομική πηγή για το φάρμακο τους- που σημαίνει ότι θα διαλέγουν και πάλι τις παράνομες οδούς που τους εξυπηρετούν και τώρα- με ότι αυτό συνεπάγεται. Ακριβώς σε αυτή την δύσκολη θέση βρίσκονται συνάνθρωποι μας στην Κύπρο τώρα.

Σας καλούμε να συμπεριλάβετε στο νόμο τη δυνατότητα κάλυψης των φαρμάκων μας από τα Ταμεία.

Επίσης, και ίσως η πιο σοβαρή έλλειψη του νομοσχεδίου, είναι ότι δεν προβλέπει καμία κατοχύρωση των ασθενών από νομικής πλευράς. O ασθενής θα συνεχίσει να είναι παράνομος μεθαύριο. Στην παρούσα φάση, αφού- όπως είπαμε – δεν θεμελιώνεται το δικαίωμα κάλυψης του κόστους από το ταμείο, ο ασθενής θα αναγκαστεί να περιοριστεί στους προμηθευτές του ΙΦΕΤ και να πληρώνει τις τιμές που του ορίζονται. Το αποτέλεσμα; Πολλοί ασθενείς θα συνεχίσουν είτε να φυτεύουν μόνοι τους είτε να φέρνουν σκευάσματα από το εξωτερικό. Ο ένας θα είναι παράνομος και ο άλλος νόμιμος. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με την εγγραφή σε μητρώο και τη θεσμοθέτηση και παροχή της κάρτας του ασθενούς, θα μπορούσε το ζήτημα να καλυφθεί νομικά, όπως γίνεται και σε πολλά κράτη του κόσμου.

Σας καλούμε, λοιπόν, να προβλέπει το νομοσχέδιο την άμεση χορήγηση Κάρτας Ασθενούς ώστε να μην υπάρχει συνέχεια στην παρανομία των ασθενών.

Είμαστε ασθενείς αυτής της χώρας, η οποία ασθενεί και η ίδια, καθώς οι επιστήμονές της μεταναστεύουν κατά χιλιάδες. Όμως, ακόμη και σε αυτό τον νόμο που ρυθμίζει πώς θα γίνουν «οι επενδύσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ανάπτυξη της έρευνας σχετικά με το φυτό. Η έρευνα σε σχέση με την κάνναβη βρίσκεται παγκοσμίως στην αιχμή και εκατοντάδες επιστήμονες στο Ισραήλ, την Ισπανία, τον Καναδά και την Αμερική πρωτοπορούν. Πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο της επιστήμης αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Σας καλούμε να θεωρηθεί ως βασική προϋπόθεση κάθε επένδυσης που θα γίνει στην Ελλάδα, ένα ποσοστό της να μεταφέρεται απευθείας στα ελληνικά Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη της έρευνας για το φυτό και την θεραπεία με τα φυτοκανναβινοειδή. Και να το συμπεριλάβετε στο νόμο.

Είναι πολύ σοβαρό το θέμα μας σήμερα για να το αντιμετωπίζουμε απλά με τροπολογίες και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Εάν δεν υπάρχει ένα όραμα για το σύνολο του χειρισμού της κάνναβης, δεν θα καλυφθούν ΠΟΤΕ οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Σας καλούμε, λοιπόν, να δημιουργήσετε τον Εθνικό Οργανισμό Κάνναβης – στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι νόμιμοι σύλλογοι ασθενών, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες. Έναν Οργανισμό που θα έχει την άμεση ευθύνη και αρμοδιότητα για ό,τι αφορά στην κάνναβη στη χώρα μας. Μας υποχρεώνουν στην δημιουργία του οργανισμού άλλωστε τα Άρθρα #23 & 28 της Ενιαίας Σύμβασης για τα Ναρκωτικά του 1961 την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας, και η οποία ορίζει συγκεκριμένο πλαίσιο με σαφείς αρμοδιότητες. [Single Convention on Narcotic Drugs  (1961) ] Και όμως, υπάρχει παντελή έλλειψη αναφοράς σε τέτοια υποχρέωση στο νομοσχέδιο αυτό.

Είναι υψίστης σημασίας κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σχεδιασμού και υλοποίησης να πορευόμαστε πάντα με βάση την επιστημονική γνώση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες των ασθενών- μακριά από προσωπικές προκαταλήψεις και ιδεολογίες.

Όλα ξεκινάνε από μας και τελειώνουν με εμάς, τους ασθενείς. Σας παρακαλώ θερμά, μη χάσετε αυτή την εικόνα όταν ψηφίσετε ό,τι ψηφίσετε.

Όλοι σας θα βρεθείτε -εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο- στην ίδια θέση με εμάς κάποια μέρα. Και θα είστε κι εσείς υπεύθυνοι τόσο για το καλό, όσο και για τα προβλήματα που θα βρείτε μπροστά σας τότε.

Εκ μέρους των ασθενών και των οικογενειών τους που εκπροσωπώ,

Σας ευχαριστώ θερμά