H βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της κάνναβης και της μπίρας

Καθώς οι εταιρείες αλκοολούχων ποτών εισέρχονται δυναμικά στην αγορά της κάνναβης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι κολοσσοί του χώρου και τον όγκο των χρημάτων που θα επενδύσουν, αλλά και με τις καινοτομίες που εισαγάγουν στην αγορά αυτή.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Ένα ακόμη βέλος στην φαρέτρα των ανταγωνιστών αποτελεί και η βιοτεχνολογία οι ανακαλύψεις της οποίας μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά τις εξελίξεις και να κρίνουν το νικητή.

Πρόσφατη εξέλιξη η προσπάθεια των ερευνητών να δημιουργήσουν μια «επαναστατική» μαγιά μπύρας από το φυτό της κάνναβης. Η πολλά υποσχόμενη μαγιά, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, θα μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στην παρασκευή των ποτών, ενώ θα είναι αξιοποιήσιμη και από άλλους κλάδους την βιομηχανίας των ποτών και των τροφίμων.

Η Καναδική εταιρεία Province Brands of Canada αναπτύσσει λοιπόν τη σχετική μελέτη σε συνεργασία με το Western University του Καναδά. Οι ερευνητές εξασφάλισαν ήδη χρηματοδότηση 45.000 δολαρίων από το πρόγραμμα καινοτομίας του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής του Καναδά και οι έρευνές τους αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Καθώς μάλιστα σύμφωνα με τον Καναδικό νόμο απαγορεύεται η ανάμειξη αλκοόλ με κάνναβη, η ίδια η αγορά δείχνει να είναι αυτή που οδηγεί την εξέλιξη των ερευνών.

Μπύρα από μαγιά κάνναβης ή κάνναβη από μαγιά μπύρας;

Στον πανεπιστημιακό στίβο ανταγωνισμού των καινοτομιών περί την κάνναβη, έχει ήδη λάβει θέση και το Πανεπιστήμιο Berkley της Καλιφόρνια το οποίο έχει ανακοινώσει ότι οι ερευνητές του έχουν καταφέρει να παράγουν υψηλής ποιότητας κανναβινοειδή από τη μαγιά της μπύρας, έχοντας προφανώς ακολουθήσει μια διαδικασία αντίστροφη από τους ανταγωνιστές τους του Western Canada University.

Γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο αντί να ακολουθήσουν τα ερευνητικά μονοπάτια των Καναδών συναδέλφων τους, μα φυσικά γιατί, σε αντίθεση με τον Καναδά, στη μισή Αμερικανική επικράτεια η κάνναβη παραμένει παράνομη, οπότε η αγορά και η καθοδηγούμενη από τις ανάγκες της έρευνα έχουν άλλο προσανατολισμό και νταλγκά.

Την αγωνία των Αμερικανών μάλιστα, αυξάνει η ύπαρξη και άλλων ερευνητικών ομάδων οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι προχώρησαν στην παραγωγή ελαίου Κανναβιδιόλης-CBD από λυκίσκο, καθώς η εταιρεία Peak Health το έχει πράξει αυτό εδώ και ενάμιση χρόνο, από το καλοκαίρι του 2018.

Η μάχη της καινοτομίας και της επιστήμης συνεχίζεται. Αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι μπορούμε να συμπληρώσουμε «προς όφελος των καταναλωτών», αν είμαστε σκεπτικιστές μπορεί και να απορούμε ως προς το μάταιο μιας προσπάθειας που δείχνει να έχει αποκλειστικό μοχλό της «την κατάκτηση της αγοράς».

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα

Healtheuropa /  Growth Op