Η «ανακάλυψη της μεγαλύτερης φυτείας κάνναβης στην Ελλάδα», μπορεί να μας στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ

Η καταστροφή 10.564 δενδρυλλίων κάνναβης από την Αστυνομία, το καλοκαίρι του 2018 σε χωριό της Καρδίτσας, κινδυνεύει να στοιχίσει χρυσάφι στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι δύο αγρότες, που είδαν τα φυτά τους βιομηχανικής κάνναβης να εκριζώνονται ως ναρκο-φυτεία, κατέθεσαν αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι καταστράφηκαν οικονομικά και διεκδικώντας αποζημίωση 400.000 ευρώ. Οι ίδιοι έχουν, επίσης, καταθέσει αγωγή προσωπικά κατά του τότε αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, ζητώντας 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση. Αυτά αναφέρει το ελληνικό Vice σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Κώστα Κουκουμάκα το οποίο σας μεταφέρουμε. Το αίολο της υπόθεσης είχε αποκαλύψει πέρυσι με εκτενές ρεπορτάζ του το Cannabis News. Το ρεπορτάζ είχε έπειτα αναπαραχθεί από δεκάδες μέσα ενημέρωσης, ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου για την ελληνική Αστυνομία που είχε παρουσιάσει την ανακάλυψή της και την εκχέρσωση της φυτείας με τυμπανοκρουσίες.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στις 2 Ιουλίου στο χωριό Καλλίθηρο Καρδίτσας και παρουσιάστηκε αρχικά από την ΕΛ.ΑΣ. ως μεγάλη επιτυχία. «Μετά από συντονισμένη αστυνομική δράση, εντοπίστηκε η μεγαλύτερη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης ως τώρα στην ελληνική επικράτεια», είχαν δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου τοπικοί αξιωματικοί. «Ο εντοπισμός της φυτείας, η εκρίζωση και κατάσχεση πάνω από 10.500 δενδρυλλίων κάνναβης, αλλά και η σύλληψη του καλλιεργητή, αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στην οργανωμένη καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών», ανέφεραν οι ίδιοι. Τα φυτά είχαν ύψος από 0,3 έως 1,7 μέτρα. Ως ιδιοκτήτης της φυτείας συνελήφθη ένας 44χρονος, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του ανιψιού του, 24 ετών, στο όνομα του οποίου ήταν δηλωμένο το χωράφι.

Η φυτεία στην Καρδίτσα πριν εκριζωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Περισσότερα εδώ

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματική δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας Περί Ναρκωτικών, ωστόσο οι ίδιοι δήλωσαν από την αρχή ότι η φυτεία ήταν νόμιμη. Στο απολογητικό του υπόμνημα ο 44χρονος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και ο μη εχέφρων και ο απολύτως επιπόλαιος και μη έχων συναίσθηση των ευθυνών του, όταν θα έβλεπε στο κέντρο του Καλλιθήρου, υπό το φώς της ημέρας και επί μακρό διάστημα να καλλιεργείται έκταση 3.500 τ.μ. με 11.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, ορατά πανταχόθεν σε σειρά και σε συγκεκριμένη απόσταση το ένα του άλλου, όσο περίεργος ή αφελής και εάν ήταν, θα ρωτούσε τι ακριβώς συμβαίνει και τι ακριβώς γίνεται και ιδίως εάν τρελάθηκε κάποιος κακοποιός και προβαίνει δημοσίως σε καλλιέργεια ινδικής κάνναβης».

Και πιο κάτω: «Οι δε ιθύνοντες της Αστυνομίας θα μπορούσαν απλά να προστρέξουν διαδικτυακώς στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία είναι αρμόδια να δημιουργεί και συντηρεί το μητρώο καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης και να δουν εάν ο καλλιεργητής ήταν εγγεγραμμένος σε αυτό».

Το βίντεο από τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. Ιούλιος 2018

Οι δύο άντρες αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Ενόσω η ποινική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ίδιοι πέρασαν στην αντεπίθεση. Κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καρδίτσας αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας 400.000 ευρώ για τη μεγάλη οικονομική ζημία που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι στο χωράφι είχαν σπείρει βιομηχανική κάνναβη του είδους Cannabis sativa I, με περιεκτικότητα σε τετρα-υδροκανναβινόλη μικρότερη του 0,2%. Στα επίσημα έγγραφα σημειώνεται ότι ο 24χρονος είχε καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Θεσσαλία αίτηση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης και είχε λάβει την υπ. αριθμ. 1543/24.5.2018 Προέγκριση Καλλιέργειας Βιομηχανικής Κάνναβης από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου του Νομού Καρδίτσας.

Δημοσιεύματα Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση το καλοκαίρι του 2018 .

Ο ίδιος δηλώνει ότι εγγράφηκε στο μητρώο καλλιεργητών Βιομηχανικής Κάνναβης του Υπουργείου κι έπειτα εισήγαγε νόμιμα τους σπόρους, «υπό τα όμματα όλων και δημοσίως και υπό το φώς της ημέρας και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων γεωπόνων». Επιπλέον, δύο εβδομάδες πριν από την αστυνομική επιχείρηση, είχε καταθέσει αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να λάβει επιδότηση, σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις.

Η αποζημίωση των 400.000 ευρώ που ζητείται από το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίστηκε με βάση το κόστος της επένδυσης και την προσδοκώμενη απόδοση της καλλιέργειας, αν δεν ξηλωνόταν από την ΕΛ.ΑΣ.

Φωτογραφία που συνόδευε το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας το Καλοκαίρι του 2018, από το περσινό ρεπορτάζ του Cannabis News .

Με δεύτερη αγωγή στα αστικά δικαστήρια, οι δύο αγρότες ζητούν αποζημίωση 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση προσωπικά από τον τότε αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας. «Μας παρουσίασε ως επικίνδυνους εμπόρους ναρκωτικών. Ότι δηλαδή η καλλιέργεια ήταν η μεγαλύτερη παράνομη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στην Ελλάδα και εμείς οι μεγαλύτεροι χασισοκαλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα», αναφέρουν. Οι δύο αγωγές πρόκειται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

Η πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. επιμένει ότι οι τοπικοί αστυνομικοί λειτούργησαν σύννομα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του εισαγγελέα. Επίσης, διατυπώνεται το επιχείρημα ότι οι κατηγορούμενοι κατά τον έλεγχο δεν επέδειξαν έγγραφα, τα οποία να πιστοποιούν τη νομιμότητα των καλλιεργούμενων φυτών. Ο 44χρονος είχε κατηγορηθεί νωρίτερα για άλλη υπόθεση, η οποία εκκρεμούσε, κι έτσι δεν μπορούσε να έχει δηλώσει ο ίδιος τη φυτεία. Ο 24χρονος, όμως, μπορούσε. Κι αυτός πράγματι φέρεται να πήρε την προέγκριση από το Υπουργείο. Το κρίσιμο είναι ότι η φυτεία εκριζώθηκε πριν επιβεβαιωθούν όλα αυτά. Η επένδυση προς το παρόν πάγωσε. Σήμερα στο ίδιο χωράφι φυτεύτηκαν συμβατικές αγροτικές καλλιέργειες.