Η ανάπτυξη μιας εταιρείας κανναβινοειδών ως case study του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εταιρεία παραγωγής εκχυλισμάτων φυτοκανναβινοειδών για θεραπευτική χρήση Enecta, ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου της την πρόσφατη συνεργασία της με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος MBΑ International, συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα της εκπόνηση της εργασίας ‘Strategic Road Map for Cannabis Cultivation in Greece’, “Η Στρατηγική της Καλλιέργειας Κάνναβης στην Ελλάδα και ο Οδικός της Χάρτης”.

Η μεταπτυχιακή εργασία των Γιάννη Κλαυδιανού, Βασιλικής Λαζούρα, Κυριακού Ναθαναήλ, Γιώργου Ράλλη και Παναγιώτη Τζικόπουλου, με επιβλέποντα τον Dr Εμμανουήλ Αλεξανδράκη, αξιοποίησε τα δεδομένα που παρείχε η Enecta και παρουσιάζει ένα πλήρες σχέδιο εν δυνάμει διείσδυσης της εταιρείας στην Ελληνική αγορά, «ένα σχέδιο που της διασφαλίζει ταχύτητα αλλά και σταθερή ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές» όπως δηλώνουν οι οικονομολόγοι που το εκπόνησαν.

Η εργασία παρουσιάστηκε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου στην οποία ο κ. Christian Morabito εκ μέρους της Enecta τόνισε ότι “πρόκειται για εργασία υψηλού επιπέδου της οποίας τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη χάραξη της στρατηγικής της εταιρείας μας.

Μας εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων και η πληρότητα της προσέγγισής τους στο θέμα

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, φωτογραφίζονται με τους εκπροσώπους της Enecta και τον επιβλέποντα καθηγητή τους.

“Η παγκόσμια οικονομία που σχετίζεται με το φυτό γνωρίζει επί των ημερών μας μια έκρηξη», αναφέρει η εταιρεία στο Δελτίο Τύπου της, «χωρίς όμως σαφή επιστημονικά κριτήρια και την εκπόνηση μιας στρατηγικής σαν αυτής που σκιαγραφείται στα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, είναι αδύνατη η επιτυχία οποιουδήποτε επιχειρηματικού σχεδίου”, συμπλήρωσε ο κ. Morabito, και επισήμανε:

“Η ενασχόληση των μεταπτυχιακών φοιτητών του MBA International με τον καινοτόμο κλάδο της κάνναβης, προάγει το Πανεπιστήμιο στην πρωτοπορία της σχετικής έρευνας καθώς συνδυάζει την ιστορία και την επιστημονική του επάρκεια με έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους παγκοσμίως τομείς της οικονομίας που διαμορφώνεται γύρω από την βιομηχανία της κάνναβης.

Η Enecta προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασίες με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς σκοπεύει μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα να προβεί σε καλλιέργειες του φυτού για φαρμακευτική χρήση και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων.

“Όραμα της εταιρείας μας”, είπε ο κ. Morabito, “είναι να κινηθούμε παράλληλα με την ελληνική οικονομία, επενδύοντας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Τα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνουν επενδύσεις με θετικό κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τομέα της υγείας”.

Μέλημά μας παραμένει η ευημερία της κοινωνίας και έχουμε ήδη δεσμευτεί, μέρος των κερδών μας να χρηματοδοτήσει έργα κοινής ωφέλειας, καταρχάς στις περιοχές της χώρας στις οποίες θα δραστηριοποιηθούμε καλλιεργώντας. Το κοινωνικό πρόσωπο της Enecta, είτε αυτό εκφράζεται μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, είτε μέσω της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, παραμένει για εμάς αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικότητας όπως εμείς την εννοούμε.

Ιδιαίτερα στον τομέα της ανταλλαγής διεπιστημονικής γνώσης, η Enecta δημιούργησε την Cannabeta, τον πρώτο Ελληνικό θεσμό μετεκπαίδευσης ιατρών και επιστημόνων του χώρου της υγείας σε θέματα κάνναβης. Μετά την επιτυχή πρώτη διεπιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, επόμενο προγραμματισμένο βήμα μας αποτελεί η δεύτερη Cannabetta που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.