Η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Prohibition Partners παρέχει μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην αναπτυσσόμενη αγορά της κάνναβης στην Ευρώπη. Η Prohibition Partners είναι ιδιωτική εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων με έδρα το Λονδίνο και διευθυντής της είναι o Stephen Murphy τον οποίο γνωρίσαμε στην Ελλάδα ως «διευθυντή ανάλυσης» της εταιρείας APHRIA κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αφορούσαν στην επένδυση της εταιρείας στην Ξάνθη
[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]
Τα τακτικά ενημερωτικά δελτία της εταιρείας έχουν ως βασικό τους άξονα «τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», διακρίνονται για τον τεχνοκρατικό τους χαρακτήρα και αποτελούν, κάτω από αυτό το πρίσμα, μια σοβαρή πηγή ενημέρωσης μιας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σχετικές μελέτες σπανίζουν ακόμη και εάν πρόκειται για έρευνες επίσημων φορέων όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ.
Στην πρώτη μας αναφορά στα στοιχεία της σχετικής έκθεσης για την Ευρώπη που κυκλοφόρησε στην αρχή του καλοκαιριού του ’18 η εταιρεία, καταγράφονται τα γενικά στοιχεία της ανάπτυξης που αναμένεται για την αγορά της κάνναβης στην Ευρώπη έως το 2028.
Στη δεύτερη αναφορά μας παρουσιάσαμε τα infographics της εταιρείας που αφορούν στους Ευρωπαϊκούς νόμους για την ευφορική και φαρμακευτική χρήση του φυτού, καθώς και την κλωστική-βιομηχανική κάνναβη.
Στη τρίτη και τελευταία αναφορά μας στην έκθεση της εταιρείας αυτής, παρουσιάζουμε τις εκτιμήσεις της για την ελληνική αγορά και την ανάπτυξή της έως το 2028.
1. Η γενική εικόνα της Ελλάδας
Καταγράφεται αρχικά ο πληθυσμός της χώρα και το ΑΕΠ της.
Ακολουθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (23,4 δις) και η δαπάνη για παραφαρμακευτικά προϊόντα και τα προϊόντα καλλωπισμού και ομορφιάς (810 εκατομμύρια) το 2017. Έπειτα η κατανάλωση αλκοόλ (9,3 λίτρα ανά έτος για κάθε κάτοικο της χώρας) και καπνού (35,5% του πληθυσμού). Η εκτίμηση για τους χρήστες κάνναβης είναι ότι γίνεται από το 2,8% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών).
Τέλος, η αναφορά στο κυβερνών κόμμα και τη θέση του για τη φαρμακευτική κάνναβη (υποστηρικτική της ιατρικής χρήσης του φυτού).
2. Νομικό περιβάλλον, θεσμικό πλαίσιο
Σύμφωνα με την καταγραφή της εταιρείας -με ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό μιας και στους πολίτες της χώρας είναι γνωστό ότι τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα:
- Η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη από τον Ιούνιο του 2017.
- Η ευφορική χρήση για μικρές ποσότητες έως μισό γραμμάριο ή για ποσότητα ενός ή δύο τσιγάρων είναι «αποποινικοποιημένη».
- Η καλλιέργειας βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης είναι νόμιμη από το 2016.
3. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ιατρικής έως το 2028
- Συνολική δαπάνη για την Υγεία, 23,4 δις
- Συνολική φαρμακευτική δαπάνη 6 δις
- Συνολική αναμενόμενη απαίτηση για ιατρική κάνναβη: άγνωστη
- Συνολικό μέγεθος της αγοράς ιατρικής κάνναβης: άγνωστο
- Εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης: άγνωστα
4. Επιχειρηματικές Προοπτικές της Ελληνικής αγοράς κάνναβης – Πρόβλεψη για το 2028 υπό προϋποθέσεις
Αγορά Ιατρικής Κάνναβης
- Πρωτογενής αγορά 0,9 δις
- *Δευτερογενής αγορά: άγνωστο
Αγορά ευφορικής κάνναβης
- Πρωτογενής αγορά ευφορικής κάνναβης: 0,6 δις
- *Δευτερογενής αγοράς ευφορικής κάνναβης: 0,4 δις
- Σύνολο: 1 δις
Αγορά Κλωστικής – Βιομηχανικής Κάνναβης
- Πρωτογενής αγορά 2,9 εκατομμύρια
- *Δευτερογενής αγορά: άγνωστο
Συνολικό Μέγεθος της Ελληνικής Αγοράς Κάνναβης το 2028
- Πρωτογενής αγορά 1,5 δις
- *Δευτερογενής αγορά: 0,4 δις
- Σύνολο: 1,9 δισ
Η μεθοδολογία της έρευνας (και οι προϋποθέσεις που οδηγούν στην παραπάνω εκτίμηση ανάπτυξης)
Όσο αφορά στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την έρευνα, γίνονται οι παρακάτω παραδοχές και επισημάνσεις από τους εκδότες της:
- Μέχρι το 2028 και οι 28 χώρες της ΕΕ θα έχουν νομιμοποιήσει τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης και θα έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω ρυθμίσεις της ευφορικής της χρήσης.
- Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς της κάνναβης έχει υπολογιστεί βάσει της δυναμικής που θα αναπτυχθεί με την πλήρη ρύθμιση της σχετικής αγοράς εκτός Ευρώπης, ιδιαίτερα της αγοράς του Καναδά και πολλών Αμερικανικών Πολιτειών.
- Σχετικά μελετήθηκαν στοιχεία των οργανισμών Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), The European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) και International Narcotics Control Board (INCB).
*Δευτερογενής Αγορά της Κάνναβης
Ως «δευτερογενής αγορά» της κάνναβης στη συγκεκριμένη έκθεση καταμετρώνται οι αγρότες (προφανώς και τα σχετικά με την αγροτική οικονομία από θερμοκήπια μέχρι μηχανήματα σποράς και συγκομιδής), oι παραγωγοί προϊόντων με κάνναβη (από μέλι με κάνναβη έως αλκοόλ, τσάι με κάνναβη κλπ), οι υπηρεσίες ασφάλειας (security κλπ), και τα εργαστήρια (ελέγχου, εκχύλισης κλπ).