Η χρήση της κάνναβης στις ινδουιστικές ιεροτελεστίες του Maha Shivaratri

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να γιορτάσουν στην ινδουιστική εορτή του Maha Shivaratri. Η ημέρα είναι ορισμένη ως εθνική εορτή και αργία για τη χώρα κι έτσι κάθε χρόνο οι προσκυνητές, που ονομάζονται Sadhus, εκτελούν το ιερό τελετουργικό τους στο ναό Pashupatinath.

Ο στρατός του  Νεπάλ παρελαύνει γύρω από το Kathmandu, καλλιτέχνες παίζουν μουσική και οι πιστοί χορεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο Maha Shivaratri παντρεμένες γυναίκες προσεύχονται για την ευτυχία των ανδρών τους, οι ανύπαντρες προσεύχονται να βρουν έναν άντρα ισάξιο του Σίβα που θεωρείται ο ιδεώδης άντρας κι οι Sadhus ανάμεσα σε άλλα καπνίζουν κάνναβη.

Οι προσκυνητές κατά τη διάρκεια της γιορτής ρίχνουν γάλα σε ένα πέτρινο φαλλό, προσφέρουν φρούτα και σανδαλόξυλο, καίνε θυμιάματα και καπνίζουν κάνναβη καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσουν την αίσθηση του υπάρχοντος κόσμου και θα γίνουν ένα με το σύμπαν.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το Νεπάλ ανέστειλε προσωρινά την απαγόρευση της χρήσης κάνναβης ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τον Θεό Σίβα μέσω της ιεροτελεστικής χρήσης του φυτού κι έτσι προέκυψαν και οι εντυπωσιακές εικόνες που δημοσίευσε το Metro.

Η άρση της απαγόρευσης δεν περιελάμβανε την πώληση ή την κατανάλωση του φυτού εκτός του ναού, αλλά αυστηρά τις ιεροτελεστίες που πραγματοποιoύνται εντός του.

Προφανώς  καλύτερες από τα  λόγια είναι οι ίδιες οι εικόνες.