«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτης στον κλάδο της κάνναβης»

Συντάκτης: Ιωάννα Σωτήρχου
.

Και οι προοπτικές για την ερχόμενη χρονιά είναι ακόμη καλύτερες, καθώς οι καλλιεργητές έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν στις καλλιεργητικές φροντίδες που οδηγούν σε μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ παράλληλα το φυτό φαίνεται να προσαρμόζεται ικανοποιητικά στο ελληνικό κλίμα και περιβάλλον.

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί περί τις 5 αιτήσεις αδειοδότησης για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, δικαιώνοντας τις προβλέψεις για το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμενόταν να εκδηλωθεί και σε αυτόν τον τομέα μόλις έξι μήνες αφότου ψηφίστηκε ο νόμος για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης και την παραγωγή φαρμακευτικών κανναβοσκευασμάτων στη χώρα μας.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως «προσαρμογή» όμως είναι αφενός η νομοθεσία που θα άρει τα εμπόδια στη μεταποίηση της παραγωγής και τη διάθεση των προϊόντων της αλλά και η εξοικείωση των Αρχών, που συνεχίζουν να επιδεικνύουν διωκτικό ζήλο σε μία καθ’ όλα νόμιμη παραγωγική δραστηριότητα: απότοκος ίσως της καθυστερημένης μετάβασης από την κατασταλτική προσέγγιση στη σωστή ενημέρωση, τις πρακτικές ετών και τις ραγδαίες επιστημονικές και πολιτικές εξελίξεις γύρω από το πιο συκοφαντημένο φυτό του πλανήτη.

«Αν γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της παραγωγής, η χώρα μας πραγματικά μπορεί να γίνει ηγέτης στον κλάδο της κάνναβης» μας λέει η προϊσταμένη στο Τμήμα Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Άννα Φουλίδου, επισημαίνοντας ακόμη ότι η παραγωγή της έχει φέρει νέους ανθρώπους στη γεωργία και πως έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο βιολογικών καλλιεργητών όσο και συνεταιριστικών σχημάτων της Κοινωνικά Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Αισιοδοξία που δικαιολογούν οι διεθνείς εξελίξεις, με τον Καναδά ως την πρώτη χώρα ανάμεσα στις πιο πλούσιες του κόσμου που θέτει σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νόμιμη ρύθμιση της κάνναβης τον ερχόμενο μήνα, ακολουθώντας το θαρραλέο βήμα της Ουρουγουάης που είχε πρωτοπορήσει σε αυτήν την κατεύθυνση λίγα χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή η ζήτηση κανναβοφαρμάκων στην Ε.Ε. έχει εκτοξευτεί, ενώ η παραγωγή δεν καταφέρνει να ακολουθήσει τους ρυθμούς της.

Από την έως τώρα εφαρμογή του νόμου, ωστόσο, έχουν προκύψει και μερικές χρήσιμες διαπιστώσεις για τα σημεία που χρειάζονται ρύθμιση, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα και η παραγωγή προϊόντων ελληνικής κάνναβης:

«Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί αφορά τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης και συγκεκριμένα την περιεκτικότητα της τετραΰδροκανναβινόλης στα τρόφιμα.

Οι ελεγκτικές αρχές δεν χρειάζεται να φοβούνται όταν βλέπουν τέτοια προϊόντα, χρειάζεται οι δημόσιοι φορείς να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια επιτρεπόμενη δραστηριότητα και να προσαρμοστούν, γιατί η δυστοκία τους δημιουργεί αναταραχές στην αγορά

Και ένας από τους στόχους μας είναι να αποσαφηνίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις», μας λέει η κ. Φουλίδου, αναφερόμενη ακόμη και σε καθυστέρηση στην εξαγωγή ελληνικών προϊόντων εξαιτίας αυτής της δυστοκίας – πέρα από άλλα περιστατικά που εκθέτουν τις αρχές.

Άμεσα εκτιμά ότι θα ξεκινήσει και η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης: εφόσον ξεπεραστούν κι εδώ τα νομοθετικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των ενδιαφερόμενων, δεν αποκλείεται στις αρχές του επόμενου χρόνου να εκδοθούν οι πρώτες άδειες λειτουργίας.

Οι καθυστερήσεις βέβαια σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά δεν βοηθούν, παρατηρούμε, για να μας εξηγήσει ότι η τελευταία δημοσίευση σε ΦΕΚ έγινε τον Ιούλιο για έναν νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και απαιτεί τη συνεργασία πολλών υπουργείων, οπότε, με τις μικρές αλλαγές που απαιτούνται για να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης και το ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον, από του χρόνου οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό ελληνικό φάρμακο.

Επενδύσεις

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί αφορά κάποιες μεγάλες επενδύσεις 150 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας και κάποιες μικρότερης έκτασης 30-50 στρεμμάτων.

«Η κάνναβη είναι ένα τεράστιο αντικείμενο και βλέπουμε να εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, θα χρειαστεί να κινηθούμε έξυπνα και γρήγορα για να ωφεληθεί η χώρα από αυτά που έχει να προσφέρει στην οικονομία της αλλά και για έναν ακόμη λόγοεπειδή είναι κρίμα να καθυστερήσουν οι επενδύσεις που θα βοηθήσουν τους πάσχοντες ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό και ελεγμένο ελληνικό προϊόν.

Ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι έχει πολύ καλές συνθήκες κλιματολογικά, βελτιώνονται οι καλλιεργητικές τεχνικές, αυξάνονται ραγδαία οι καλλιέργειες και θα μπορούσε πραγματικά να είναι ηγέτης σε αυτό το πεδίο», συνοψίζει η συνομιλήτριά μας για τις δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν.