Η επικίνδυνη και θανατηφόρα συνθετική κάνναβη

Aν και τα συνθετικά κανναβινοειδή αναφέρονται σε όλες τις επίσημες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα ναρκωτικά ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος και οι πλέον διαδεδομένες ψυχοτρόπες ουσίες, ενώ στην Ευρώπη καταγράφονται ως οι δεύτερες στη σειρά πιο διαδεδομένες ναρκωτικές ουσίες μετά την κάνναβη, είναι εντυπωσιακό το πόσο ελλιπής είναι η πληροφόρηση για αυτά.

Αναζητώντας κανείς τα συνθετικά αυτά ναρκωτικά στο διαδίκτυο ίσως πιο εύκολα θα μπορέσει να τα αγοράσει, παρά να ενημερωθεί για τις συνέπειες της χρήσης τους.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η απαγορευτική και κατασταλτική πολιτική που επί δεκαετίες ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, συντέλεσε με τον τρόπο της σε αυτό. Η λογική των εν δυνάμει χρηστών είναι απλή: Αφού η κάνναβη είναι παράνομη, ας πάρουμε κάτι που το βρίσκουμε ευκολότερα, είναι νόμιμο και δεν ανιχνεύεται στα τεστ ναρκωτικών ουσιών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιες οι καταγραφές των διεθνών οργανισμών είναι θολές όσο αφορά στο τι είναι τι. Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι πανευρωπαϊκά «αυξήθηκαν τα αιτήματα απεξάρτησης από την κάνναβη». Δε διευκρινίζεται όμως εάν πρόκειται για απεξάρτηση από τη συνθετική κάνναβη ή την απλή κάνναβη που είναι εντελώς άλλο πράγμα.

Συσκευασίες συνθετικών κανναβινοειδών

Κατεβάστε το φυλλάδιο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για το Spice και τα συνθετικά κανναβινοειδή (αρχείο pdf)

Η συνθετική κάνναβη όμως δεν έχει καμία σχέση με το φυτό. Ή ποιό σωστά, η μόνο σχέση που έχει είναι ότι συχνά μοιάζει στην μορφή της και μπορεί κανείς να την καπνίσει.

Τα συνθετικά κανναβινοειδή μιμούνται τις επιδράσεις της δέλτα-9- τετραυδροκανναβινόλης (THC), του βασικού ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης.

Τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι τελείως διαφορετικά από την κάνναβη, κατασκευάζονται σε εργαστήρια, είναι τοξικά και οι παρενέργειές τους μπορεί να επιφέρουν έως και θάνατο του χρήστη

 

Tweet από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ που αναφέρεται σε περιστατικό όπου μετά από χρήση συνθετικής κάνναβης επτά φοιτητές πήγαν στο νοσοκομείο. Μάϊος 2015.

Μόνο τον Απρίλιο του 2015 όπου υπήρξε σχετική έξαρση της χρήσης της χρήσης συνθετικών κανναβινοειδών, σύμφωνα με τους New York Times, στις Η.Π.Α. μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στο νοσοκομείο, λόγω χρήσης των συγκεκριμένων τοξικών ουσιών. Μόνο σε μία τυχαία μέρα, μία Πέμπτη που επέλεξε η εφημερίδα, σημειώθηκαν 172 περιστατικά ανθρώπων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, λόγω χρήσης.

Τα σκευάσματα που περιέχουν συνθετική κάνναβη παρουσιάζονται ως φυτικά μείγματα ή θυμιάματα. Πρωτοεμφανίστηκαν με την επωνυμία spice, ενώ κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα ως ποτ πουρί για μπάνιο.

Είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι και 100 φορές δραστικότερα από την κάνναβη και πολύ πιο επικίνδυνα, καθώς οι επιδράσεις τους δεν έχουν μελετηθεί αναλυτικά.

Πρόκειται συχνά για τεχνητά επεξεργασμένες ουσίες που πρώτο-παρασκευάστηκαν για φαρμακευτικά ερευνητικά προγράμματα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε άνθρωπο.

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι κάποια συνθετικά κανναβινοεδή μπορεί να είναι εν δυνάμει καρκινογόνα. Επίσης, υπάρχουν αναφορές περιστατικών (case reports) που υποθέτουν ότι κάποιες από αυτές τις ουσίες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά εξαρτησιογόνες.

Αυτό που τα κάνει δημοφιλή και ελκυστικά, ειδικά στους νέους ανθρώπους, είναι:

  • η χαμηλή τους τιμή,
  • η «εύκολη» διαθεσιμότητά τους,
  • η διαρκής βελτίωση της «ποιότητάς» τους και
  • η διαρκής παραγωγή νέων «προϊόντων» που δεν προλαβαίνουν να καταγραφούν ως επικίνδυνες ή παράνομες ουσίες.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία τα θεωρεί υπεύθυνα για ψυχωτικά επεισόδια και διαταραχές πανικού, οργανικά προβλήματα όπως ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και συσπάσεις.

Eντυπωσιακής «σαφήνειας»… κείμενο στο οποίο «θα πέσει» ο αδαής που θα αναζητήσει πληροφορίες για τη «συνθετική κάνναβη» μέσω google.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών 2017 (Global Drug Survey 2017) στην περίπτωση της συνθετικής κάνναβης, πάνω από ένας στους 30 χρήστες της κατέληξε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, αναλογία που ανέβηκε σε έναν στους δέκα χρήστες για όσους έκαναν χρήση συνθετικής κάνναβης πάνω από 50 φορές μέσα στη χρονιά.

Τα φυτικά μείγματα / “ποτπουρί” ή «νόμιμα ψυχότροπα» (legal highs) πωλούνται σε συσκευασίες των δύο / τριών γραμμαρίων με κάποια ελκυστική ονομασία και με την ένδειξη ότι «δεν είναι για ανθρώπινη χρήση».


Θέμα του πρακτορείου  Associated Press για την εξάπλωση των συνθετικών κανναβινοειδών στο Χιούστον το 2014
Οι εμπορικές τους ονομασίες είναι “Spice”, “Jamaican Gold”, “Mon- keys go Bananas”, “Black Mamba”, “Lava Red”, “head Trip”, “Ultra Cloud 10”, “Freedom Fly High” κτλ. Συνήθως καπνίζονται σε αυτο- σχέδια τσιγάρα ή σε πίπα, όπως η κάνναβη. Η έναρξη δράσης αυτών των ουσιών ξεκινά λίγα λεπτά μετά τη χρήση.

Τα συστατικά που αναγράφονται επάνω στη συσκευασία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική σύνθεση του προϊόντος. Συγκεκριμένα, τα δραστικά συστατικά, δηλαδή τα συνθετικά κανναβινοειδή, συνήθως δεν αναγράφονται στην συσκευασία.

Εικόνα συνθετικής κάνναβης

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

New England Journal of Medicine: “Zombie” Outbreak Caused by the Synthetic Cannabinoid AMB-FUBINACA in New York

EMCDDA: Synthetic Cannabinoids

Drug Abuse. gov: Synthetic Cannabinoids

Slate: What Is the Deal With Synthetic Marijuana?

TVXS: Τα νέα συνθετικά ψυχοτρόπα ναρκωτικά στην αγορά της κρίσης

EΡΤ: Πώς τα συνθετικά ναρκωτικά κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο διαδίκτυο

Ηuffingtonpost Spice: Το νόμιμο ναρκωτικό που μοιάζει στην κάνναβη σπέρνει τον τρόμο σε Βρετανία και Αμερική

ΑBC: Doctors warn against legal drug ‘potpourri’