Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά δημοσιεύει την πρώτη της έκθεση σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Ποια είναι η βάση για την ιατρική χρήση κάνναβης και κανναβινοειδών; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των παρασκευασμάτων κάνναβης και των φαρμάκων και γιατί είναι αυτό σημαντικό; Πώς ρυθμίζεται αυτό το ζήτημα στην ΕΕ;

Αυτά και άλλα ερωτήματα διερευνώνται σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε εχθές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα ναρκωτικά , του γνωστού ως EMCDDA ή αλλιώς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και  Τοξικομανίας (European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction).

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Αν και χωρίς αμφιβολία η, για πρώτη φορά στα χρονικά, ενασχόληση του EMCDDA με την κάνναβη ως ένα εν δυνάμει φάρμακο αποτελεί ένα θετικό βήμα στο δρόμο της ορθολογικής ρύθμισης των σχετικών με το φυτό, η ίδια η έκθεση δε διακρίνεται ούτε για τον καινοτόμο ούτε για τον προοδευτικό εν γένει χαρακτήρα της. Δεν είναι μόνο η έλλειψη της οπτικής «ενός απλού φυτού», απ’ την οποία λογικά θα μπορούσε να εκκινήσει κανείς για να στοχεύσει στη λύση του προβλήματος, αλλά και η σχετικά άτολμη αντιμετώπιση των επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού.

«Κάθε αρχή και δύσκολη» θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Όμως «αν ξεκινήσουμε να αρμενίζουμε στραβά, στραβός θα παραμείνει ο γιαλός»…

Εκ των πραγμάτων βέβαια, οι θεσμικές γραφειοκρατίες σαν αυτή του EMCDDA, δεν έχουν δημιουργηθεί για να αλλάζουν τα δεδομένα, αλλά για να τα κωδικοποιούν. Οπότε η αντιμετώπιση της κάνναβης υπό το πρίσμα «της μέγιστης για τους πολίτες ασφάλειας» που διαπνέει την έκθεση, είναι λογικό να υπερτερεί έναντι «της αναγκαιότητας να αξιοποιηθεί το συντομότερο ως φάρμακο», παρέχοντας βέβαια με ταχύτητα τις βέλτιστες θεραπευτικές λύσεις για τους ίδιους πολίτες…

Παραδείγματα φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης με αναφορά στη διαδικασία παραγωγής τους

Έτσι για παράδειγμα στις θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης, καταγράφεται στην έκθεση το μίνιμουμ αποδεκτό συγκρινόμενο με τις αντίστοιχες εκθέσεις ακόμη και του WHO, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και προφανώς αυτό θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και στρεβλώσεις όσο αφορά στην εφαρμογή ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιαματική χρήση της κάνναβης.

«Η έκθεση», σύμφωνα με τους συντάκτες της, «ανταποκρίνεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για το θέμα καθώς περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν πολιτικές και πρακτικές στον τομέα αυτό».

Ο διευθυντής του EMCDDA, κ. Alexis Goosdeel, δηλώνει σχετικά: «Στις περισσότερες χώρες, η παροχή κάνναβης και κανναβινοειδών προϊόντων και παρασκευασμάτων για ιατρικούς σκοπούς έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, συχνά ανταποκρινόμενη στη ζήτηση των ασθενών ή στην ανάπτυξη προϊόντων. Η παρούσα έκθεση αποσκοπεί στην αντικειμενική εξέταση των σημερινών στοιχείων, πρακτικών και εμπειριών σε αυτόν τον πολύ ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα και περιγράφει το σύνθετο συνονθύλευμα των προσεγγίσεων που υιοθετήθηκαν στην ΕΕ και πέρα ​​από αυτήν. Τέλος, επισημαίνει τη σημασία της ανάπτυξης μιας κοινής γλώσσας για το θέμα αυτό, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας βάσης για αξιολόγηση και αξιολόγηση.

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου του EMCDDA:

«Πολλές χώρες της ΕΕ επιτρέπουν τώρα ή σκέφτονται να επιτρέψουν την ιατρική χρήση κάνναβης ή κανναβινοειδών με κάποια μορφή». Ωστόσο, οι προσεγγίσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, τόσο όσον αφορά τα επιτρεπόμενα προϊόντα όσο και τα κανονιστικά πλαίσια που διέπουν την παροχή τους. Η κατανόηση αυτής της ποικιλίας εθνικών προσεγγίσεων είναι σημαντική για μια ενημερωμένη συζήτηση πολιτικής στον τομέα αυτό στην ΕΕ.

Πίνακας αξιολόγησης των ιαματικών χρήσεων της κάνναβης. Όχι μόνο ο κατάλογος είναι εντυπωσιακά μικρός καθώς αρκετές ασθένειες στις οποίες επιδρά η κάνναβη απουσιάζουν παντελώς, αλλά και η αξιολόγηση δείχνει να ανήκει στην προηγούμενη δεκαετία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι αποδείξεις για τη χρήση της κάνναβης ως φάρμακο αντιμετώπισης των παρενεργειών των χημειοθεραπειών για τον καρκίνο, καταγράφονται ως «ασθενείς»…

Σήμερα η έκθεση στοχεύει στη διερεύνηση της τρέχουσας πρακτικής στην ΕΕ όσον αφορά την παροχή αυτών των ουσιών για ιατρικούς σκοπούς και στην αποσαφήνιση ορισμένων από τα περίπλοκα ζητήματα στον τομέα αυτό, προκειμένου να υποστηριχθεί η επιστήμη, η πολιτική και η πρακτική. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι όροι «ιατρική χρήση κάνναβης και κανναβινοειδών» μπορούν να αναφέρονται σε μια ευρεία ποικιλία προϊόντων και παρασκευασμάτων που μπορεί να περιέχουν διαφορετικά δραστικά συστατικά και να χρησιμοποιούν διαφορετικές οδούς χορήγησης (Εικόνα 1).

Η δημοσίευση παρέχει μια συνοπτική εικόνα των αποδεικτικών στοιχείων για την ιατρική χρήση κάνναβης και κανναβινοειδών (Πίνακας 1). Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες και κλινικές μελέτες για να καλυφθούν «σημαντικά κενά στα αποδεικτικά στοιχεία».

Από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην Αυστραλία και το Ισραήλ, η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά μελετών περιπτώσεων που απεικονίζουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν οι χώρες εκτός της ΕΕ για να επιτρέψουν την ιατρική χρήση κάνναβης.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις προκλήσεις της λήψης αποφάσεων στον τομέα αυτό και συνοψίζει τα πολλαπλά θέματα που οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν υπόψη όταν αποφασίζουν εάν θα κάνουν χρήση κάνναβης ή κανναβινοειδών για ιατρική χρήση. Αυτά περιλαμβάνουν: τους τύπους προϊόντων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι ασθενείς. τις ιατρικές συνθήκες για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα αυτά · και τον τύπο της ιατρικής και κανονιστικής εποπτείας υπό την οποία επιτρέπεται στους ασθενείς να τα χρησιμοποιούν.

Μπορείτε να διαβάσετε και να μεταφορτώσετε (download) ολόκληρη την έκθεση στην αγγλική γλώσσα εδώ