Η κάνναβη 30 φορές πιο ισχυρό παυσίπονο από την ασπιρίνη

Το ότι συστατικά της κάνναβης έχουν παυσίπονη δράση πολλαπλάσια της διάσημης ασπιρίνης, είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα εδώ και 34 τουλάχιστον χρόνια.

Την απάντηση στο γιατί μια επιστημονική ανακάλυψη αυτού του μεγέθους «ξεχάστηκε» από το 1985 μέχρι σήμερα θα πρέπει κανείς να την αναζητήσει στις πολιτικές δαιμονοποίησης και απαγόρευσης του φυτού που συχνά εκπορεύονταν ή ενισχύονταν από τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας που διακυβεύονταν από μια ανακάλυψη αυτού του μεγέθους.

Η είδηση λοιπόν που κάνει τον γύρο των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης δεν έχει να κάνει τόσο με την ανακάλυψη της ισχυρότατης παυσίπονης και αντιφλεγμονώδους δράσης του φυτού μιας και αυτή ήταν ήδη γνωστή, αλλά με την πρόοδο της έρευνας και την αποκάλυψη των συγκεκριμένων συστατικών του που έχουν παυσίπονη λειτουργία.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου που προέρχεται από την κάνναβη, φάρμακο που, εκτός των άλλων, θα έσωζε τους ασθενείς με χρόνιο πόνο από τον κίνδυνο να εξαρτηθούν από θεραπείες με βάση τα οπιούχα, επισημαίνουν ειδικοί που επικαλείται το Skynews. και το Inverse.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ομάδας του Πανεπιστημίου Γκέλφ (Guelph) στον Καναδά, ανακαλύφθηκε πλέον το πώς παράγεται το συγκεκριμένο παυσίπονο μόριο της κάνναβης με τη χρήση ενός συνδυασμού βιοχημείας και γονιδιωματικής.

«Υπάρχει σαφώς η ανάγκη να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση από τον οξύ και χρόνιο πόνο, λύσεις που να υπερβαίνουν τα οπιοειδή φάρμακα», δήλωσε ο καθηγητής Ταρίκ Ακτάρ, από το τμήμα μοριακής και κυτταρικής βιολογίας του πανεπιστημίου.

Αυτά τα μόρια της κάνναβης είναι μη ψυχοδραστικά και στοχεύουν τη φλεγμονή στην πηγή της, πρόκειται για ιδανικά παυσίπονα

τόνισε ο κ. Ακτάρ.

Τα μόρια-κλειδιά, που ονομάζονται κανφλαβίνη Α και κανφλαβίνη Β, είναι γνωστά ως «φλαβονοειδή» και ανακαλύφθηκαν το 1985.

Οι ερευνητές είχαν ήδη επαληθεύσει ότι παρείχαν αντιφλεγμονώδη οφέλη σχεδόν 30 φορές πιο αποτελεσματική από την ασπιρίνη ανά γραμμάριο.

Αλλά η περαιτέρω έρευνα σχετικά με το θέμα σταμάτησε λόγω των αυστηρών νόμων για την κάνναβη που ρύθμιζαν ποιος θα μπορούσε να τη χρησιμοποιεί ως φάρμακο, αλλά και ποιός θα μπορούσε να κάνει έρευνα σχετικά με αυτήν.

Τον περασμένο χρόνο, όταν ο Καναδάς νομιμοποίησε την «ενήλικη χρήση της κάνναβης», ο καθηγητής Ακτάρ και ο συνάδελφός του καθηγητής Στίβεν Ροθστάιν αποφάσισαν να αναλύσουν το φυτό για να κατανοήσουν πώς δημιουργήθηκαν οι κανφλαβίνες.

«Ο στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο παράγονται αυτά τα μόρια, κάτι που είναι μια σχετικά απλή εξέταση αυτές τις μέρες», δήλωσε ο καθηγητής Ακτάρ.

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Phytochemistryκαι προσφέρουν πλέον στους επιστήμονες την ευκαιρία να δημιουργήσουν φυσικά προϊόντα υγείας που περιέχουν τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη μόρια της κάνναβης.

Η νέα έρευνα έρχεται εν μέσω της κρίσης των οπιοειδών στις ΗΠΑ, για την οποία οι ερευνητές θεωρούν ότι οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες ισχυρών παυσίπονων που συνταγογραφήθηκαν σε ασθενείς. Και προφανώς η κάνναβη και τα φάρμακα που προκύπτουν από αυτήν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή χιλιάδων Αμερικανών.

Πηγή: Skynews / Inverse / Toronto Star