Η κάνναβη, ανάβει τα φώτα στο Κουίνσυ… / Έκρηξη στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ λόγω κάνναβης

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος των New York Times στην έκρηξη της αγοράς ακινήτων που έφερε η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος και εδώ το δεύτερο.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει ήδη ταράξει τα κοινωνικά δεδομένα, δημιουργώντας σε νομικό επίπεδο μια τεράστια γκρίζα ζώνη και σε οικονομικό, μια επικερδή πηγή φορολογικών εσόδων. Και τώρα φέρνει τα πάνω-κάτω και στην αγορά ακινήτων.

Όλα στο φως” / τρίτο μέρος

Μια κρύα Τετάρτη στο Κουίνσι, η ουρά έξω από την πόρτα έφτανε ίσαμε το πάρκινγκ του βιομηχανικού πάρκου. Δύο ώρες μόνο αφότου άνοιξε, η Έρμοντ είχε ήδη κάνει πωλήσεις προϊόντων ύψους 10 χιλ. δολαρίων. Ασθενείς συνωστίζονταν για ν’ αγοράσουν μυρωδάτους ανθούς, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο και μέλι με εκχύλισμα κάνναβης. Σύντομα το πρατήριο θα διαθέτει αποσμητικό που θα «φτιάχνει» τους χρήστες του.

Σήμερα, η Έρμοντ χρησιμοποιεί μόνον το μισό από το χώρο της αποθήκης που ενοικιάζει. Η ζήτηση όμως είναι τόσο μεγάλη, που η εταιρία αναμένει πως σύντομα θα διαθέσει και τον υπόλοιπο χώρο για την καλλιέργεια και την επεξεργασία περισσότερων φυτών.

Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο, στο Μπρουκλάιν, το κατάστημα που άνοιξε στο «εκλεκτικιστικό» κτίριο μιας τράπεζας, εξελίχθηκε σε μια πολύ δυναμική επιχείρηση. Τα προϊόντα που διαθέτει παρασκευάζονται από την εταιρία New England Treatment Access (NETA), η οποία καλλιεργεί τις σοδειές της σε μια αποθήκη στη νότια Μασαχουσέτη. Η ΝΕΤΑ ήθελε να προσφέρει στους πελάτες της ένα πιο «λαμπερό» περιβάλλον, έτσι, νοίκιασε την τράπεζα.

Στο εσωτερικό, οι φεγγίτες και τα ψηλά τοξωτά παράθυρα πλημμυρίζουν με φως τον πρώην χώρο υποδοχής. Επίχρυσες κορινθιακές κολώνες υψώνονται ως τη θολωτή τιρκουάζ οροφή. Εκεί όπου κάποτε ταμίες έδιναν μετρητά, τώρα υπάλληλοι διαθέτουν ανθούς από τις ποικιλίες Tangerine Haze και Master Kush.

Η απόφαση για τη μίσθωση της παλιάς τράπεζας δεν κόστισε λίγα στη NETA. Ο όμιλος μίσθωσε το χώρο πριν από χρόνια και κατέβαλε ενοίκιο ενώ αυτός παρέμενε κενός.

«Οι δαπάνες ενοικίου υπήρξαν σημαντικές,», λέει ο Νόρτον Άρμπελεζ, διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της NETA. «Θέλαμε όμως, η βιομηχανία της κάνναβης να βγει στο φως». Ένας φανταχτερός χώρος λιανικής πώλησης ήταν ένας τρόπος για να συμβεί αυτό.

Μέχρι στιγμής, το πράγμα φαίνεται ότι δουλεύει. Σε μια μέρα με μεγάλη κίνηση, η NETA μπορεί να πουλήσει ανθούς κάνναβης, «στριφτά» έτοιμα για χρήση και σοκολάτες με εκχύλισμα κάνναβης ύψους 100 χιλ. δολαρίων.

Κι αυτό φτάνει και με το παραπάνω για να κρατάει το φως αναμμένο, για να καίνε οι λάμπες, για να μένει το φως ανοιχτό…