Η κάνναβη δεν έχει θεραπευτική δράση σε περιπτώσεις μικροπολιτικής πρεσβυωπίας

Ένα απλό θέμα του οποίου οι συνισταμένες είναι δεδομένες από τη διεθνή εμπειρία ενώ η λύση του είναι και αυτή απλή αν ακολουθήσουμε τα επιτυχημένα διεθνή μοντέλα, τείνει να αποδειχθεί πεδίο δόξης λαμπρό για να λύσει η αντιπολίτευση τα από γενέσεως κόσμου προβλήματά της με την κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα ιδανική ευκαιρία να αποδείξει η κυβέρνηση για άλλη μια φορά πόσο η ίδια είναι προοδευτική και οι υπόλοιποι ζουν στον Μεσαίωνα.

Όσα ζήσαμε ως πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τον νόμο για την ταυτότητα φύλου εκτιμώνται φαίνεται ως δόκιμα ώστε το πείραμα να επαναληφθεί και με την κάνναβη.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Στη μέση όμως βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις (καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, παιδιά με αυτισμό) οι οποίοι κινδυνεύουν να γίνουν μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ κυβερνητικών εξαγγελιών, καθυστερήσεων στην υλοποίησή τους και μονομανών αντιπολιτευτικών επιθέσεων που βρίθουν λαϊκισμό όπως η χθεσινή «τι πίνουν και δε μας δίνουν» της ΝΔ.  Οι ασθενείς έχουν αυτές τις ώρες προβλήματα σοβαρότερα να αντιμετωπίσουν και η Πολιτεία ως σύνολο έχει την υποχρέωση να τους υπηρετήσει κατά προτεραιότητα.

Στη μέση όμως βρίσκονται και οι πολυπόθητοι επενδυτές οι οποίοι αναμένουν την οριστικοποίηση του νομικού πλαισίου της Ελλάδας ώστε να προβούν στις επενδύσεις  2 δισ. ευρώ και δημιουργία 7 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Στη μέση βρίσκονται και οι Έλληνες αγρότες οι οποίοι περιμένουν κι αυτοί κάποιον να τους ενημερώσει αν είναι προτιμότερο να σπείρουν κάνναβη αντί για βαμβάκι.

Στη μέση και οι μικρομεσαίοι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι πειραματίζονται καινοτομώντας στα πεδία της παραγωγής, της μεταποίησης και την εμπορία προϊόντων με συστατικά κάνναβης.

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα για τον Οδικό Χάρτη Της Νομιμοποίησης της Κάνναβης στην Ελλάδα

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε δωρεάν το εγχειρίδιο

Κι όμως, οτιδήποτε μπορεί να πολώσει και να εγκλωβίσει την κοινωνία σε μια άνευ λόγου αντιπαράθεση, δείχνει να αξιοποιείται δεόντως.

Στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης η κοινωνία έδειξε ωριμότητα. Για ποιό λόγο άλλωστε να αντιδράσει για ένα φάρμακο το οποίο είναι εγκεκριμένο στον Καναδά, την Αυστραλία, το Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ και σε σειρά Ευρωπαϊκών χωρών.

Αν η κάνναβη επιλεγεί ως πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης θα αρχίσουμε πάλι από εκεί που μιλάγαμε για “το φυτό”, την “ιατρική του αξιοποίηση” και «τη μόχλευση της οικονομίας από αυτό», να μιλάμε για “ναρκωτικά” και “χασικλίδες”, και να παραπαίουμε ανάμεσα στο 1950 και το 2017 χωρίς να μπορούμε να αποφασίσουμε τι γράφει το ημερολόγιο.

Μερικά περιστατικά των τελευταίων ημερών που θυμίζουν Ελλάδα με μπούργκα

Όσο αφορά στην αντιπολίτευση:

Την Τρίτη διοχετεύει non paper στο οποίο μιλάει για “το νομοσχέδιο” που θα κατατεθεί, ενώ λίγες ώρες πριν ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το non paper μεταφέρεται ως “ρεπορτάζ” στις τηλεοπτικές οθόνες

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο να ενισχύσει το «προοδευτικό της πρόσημο» σχεδιάζει για το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, που και αυτή αναμένεται να προκαλέσει  μεγάλες αντιδράσεις, όπως το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, αποκάλυψε η Κάτια Μακρή στο δελτίο ειδήσεων του Star”

H ίδια σύγχυση επικρατεί και στην ενημέρωση που μας παρέχει ο ΣΚΑΙ, ενώ εδώ οι σχετικές εντυπώσεις αυξάνονται μιας και βρέθηκε και ένας αδιάβαστος για το θέμα βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος πρόθυμος να κάνει δηλώσεις.

Όσο αφορά στην κυβέρνηση:

Την Τρίτη 10/10 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας “ενημερώνει” μέσω δημοσιεύματος για το τι περιλαμβάνει το σχέδιό του για την καλλιέργεια κάνναβης και το βράδυ ο Υπουργός Υγείας απαντάει με ανακοίνωσή του σε σχετικό ερώτημα βουλευτών του Σύριζα.

Νόμιμη η φαρμακευτική κάνναβη” λέει ο κ. Ξανθός και “δεν έχει γίνει καμία ακόμη αίτηση ακόμη στον ΕΟΦ” στην ανακοίνωσή του αυτή που αφήνει σειρά αναπάντητων ερωτημάτων

Το πρωί της άλλης ημέρας, όπως είναι λογικό, αιτήσεις κατατίθενται μαζικά στον ΕΟΦ.

Όμως οι ασθενείς παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια δύστροπη και άγνωστη για αυτούς διαδικασία κι έχουν δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα.

Οδηγία από το Υπουργείο επίσημη ακόμη δεν υπάρχει, κανείς δεν τους εξηγεί τα βήματα και τη διαδικασία για την απόκτηση του φαρμάκου. Δε γνωρίζουν με τι είδους γνωμάτευση ανά χείρας πρέπει να προσφύγουν και σε ποιά υπηρεσία.

Για παράδειγμα: Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από γιατρό του ΕΣΥ; Από δημόσιο νοσοκομείο με συνταγή διπλής κόκκινης γραμμής; Από οποιασδήποτε ειδικότητας γιατρό;

Χειρότερη όλων δείχνει η πιθανότητα να συρθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία σε ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών και μια άνευ λόγου αντιπαράθεση, που ακόμη κι αν «είναι βολικό ώστε να μεταφερθεί η συζήτηση από το πεδίο των πραγματικών προβλημάτων, σε εκείνο των κοινωνικών δικαιωμάτων» όπως λένε κάποιες προσεγγίσεις, θα είμαστε αναγκασμένοι να κολυμπήσουμε σε αυτό για να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα.

Θα πρέπει λοιπόν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να λύσουν το θέμα δημιουργώντας στην κοινωνία τη μικρότερη δυνατή αντιπαράθεση και αφήνοντάς της το περιθώριο να εξελιχθεί και να ασχοληθεί με «τα σημαντικότερα».

13/10/2017

*Ευχαριστούμε το Σϊμο Δαλκυριάδη που μας βοήθησε στον εντοπισμό των αποσπασμάτων από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα