Η κάνναβη επίσημο συστατικό της νέας Ταϊλανδέζικης κουζίνας

Το εστιατόριο στο νοσοκομείο Chao Phya Abhaibhubejhr στο Prachin Buri άρχισε να σερβίρει τα δικά του «χαρούμενα γεύματα» αυτό το μήνα, αφού η Ταϊλάνδη αφαίρεσε επίσημα από τη λίστα ναρκωτικών την κάνναβη, επιτρέποντας  πλέον σε αδειοδοτημένους από το κράτος αγρότες να καλλιεργήσουν το φυτό.

Το «γελαστό ψωμί» και η «χαρούμενη σαλάτα χορού» δεν είναι συνηθισμένα πιάτα σε ένα μενού στην Ταϊλάνδη, αλλά τo εστιατόριο ελπίζει ότι η κουζίνα με προσθήκη κάνναβης μπορεί να δελεάσει τους ξένους τουρίστες .

«Τα φύλλα κάνναβης, όταν προστεθούν στο φαγητό, ακόμα και σε μικρή ποσότητα, βοηθούν τον ασθενή να αναρρώσει γρηγορότερα», δήλωσε ο Pakakrong Kwankao, επικεφαλής του εστιατορίου του νοσοκομείου στο Nation News.

«Τα φύλλα κάνναβης μπορούν να βελτιώσουν την όρεξη και να κάνουν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλά και να έχουν καλή διάθεση», συμπλήρωσε ο κ. Kwankao. Το νοσοκομείο άλλωστε, είναι γνωστό ως πρωτοπόρο στην Ταϊλάνδη για τη μελέτη και τη χρήση της κάνναβης ως παυσίπονου.

Η Ταϊλάνδη το 2017 έγινε η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποίησε την κάνναβη για ιατρική χρήση και έκτοτε στη χώρα λειτουργούν αρκετές κλινικές εξειδικευμένες στη φαρμακευτική κάνναβη.

Οι προσφορές του εστιατορίου, σύμφωνα με το You May Say… περιλαμβάνουν μια «ευτυχισμένη» χοιρινή σούπα, τηγανητό ψωμί με χοιρινό και φύλλα κάνναβης, καθώς και μια σαλάτα τραγανών φύλλων κάνναβης που σερβίρονται με αλεσμένο χοιρινό και ψιλοκομμένα λαχανικά.

«Δεν είχα δοκιμάσει κάνναβη πριν, είναι παράξενη και νόστιμη», δήλωσε ο Ketsirin Boonsiri, ένας από τους πελάτες που δοκίμασαν το μενού, προσθέτοντας ότι ήταν «πολύ περίεργο». Ενώ ένας άλλος θαμώνας, ο Nattanon Naranan είπε ότι βρήκε τη γεύση των φύλλων κάνναβης παρόμοια με εκείνη των συνηθισμένων λαχανικών, αλλά τις εν γένει εντυπώσεις αρκετά διαφορετικές. «Κάνει το λαιμό μου ξηρό και λαχταρώ γλυκά», είπε.

Ο υφυπουργός Παιδείας της Ταϊλάνδης Kanokwan Vilawan, δήλωσε σχετικά ότι, στο επόμενο βήμα, η χώρα θα εμπλουτίσει τα διάσημα ταϊλανδέζικα πιάτα της με την προσθήκη κάνναβης ώστε να προσεγγίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο διεθνές κοινό.

«Σκοπεύουμε να προσθέσουμε πιο πολύ κάνναβη σε ταϊλανδέζικα πιάτα που είναι ήδη γνωστά, όπως η πράσινη σούπα κάρι», συμπλήρωσε ο Kanokwan.