Η κάνναβη «φάρμακο» στην επιδημία των οπιοειδών και το χρόνιο πόνο

Διαστάσεις επιδημίας έχει αποκτήσει ως γνωστόν η χρήση των οπιοειδών στην Αμερική, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στο θάνατο και εκατομμύρια άλλους στον εθισμό.

Τα οπιοειδή (κυρίως συνθετικά παράγωγα του οπίου) παυσίπονα, όπως τα  Vicodin, Hydrocodone, Oxycodone, συνταγογραφούνται νομίμως από τους γιατρούς για τον χρόνιο πόνο. Οι ασθενείς που τα λαμβάνουν εθίζονται σε αυτά και με τον καιρό αποκτούν ανοχή, έτσι χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρκεί όμως μια τυχαία υπερδοσολογία για να επιφέρει το θάνατο, αφού σταδιακά οι δόσεις γίνονται επικίνδυνες ή οι γιατροί φοβούμενοι τον έλεγχο σταματούν να τα συνταγογραφούν και έτσι ο ασθενής, εθισμένος και χωρίς κάτι για να αντιμετωπίσει τον πόνο, καταφεύγει στην μαύρη αγορά, είτε για να βρει παράνομα παυσίπονα είτε για να προμηθευτεί ηρωίνη που είναι ο πιο συχνός αντικαταστάτης των οπιοειδών.

Διαβάστε επίσης: Σχεδόν το 100% των ασθενών εγκαταλείπει τα οπιοειδή παυσίπονα για την κάνναβη

Το σοκαριστικό είναι ότι πρόκειται για έναν συνταγογραφούμενο θάνατο. Τα επίσημα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Ενδεικτικά, το 2011, το 55% όλων των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών προήλθε από συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Το 2015 η λεγόμενη επιδημία των οπιοειδών είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο σε 33.000 ανθρώπους. Ταυτόχρονα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο στη χώρα, όπως αυτοί που πάσχουν από HIV/AIDS, από οξεία αρθρίτιδα, κ.ά.

Οι στατιστικές παρουσιάζουν μείωση των θανάτων από οπιοειδή στις πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη

Πρόσφατα, η κάνναβη έχει αρχίσει να συνιστάται για τη θεραπεία του πόνου και του HIV/AIDS αντί των οπιοειδών. Στις  29 πολιτείες που έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη για ιατρική χρήση σημειώθηκε περίπου 25% μείωση στις επισκέψεις σε νοσοκομεία που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών και στις 13 από αυτές τις πολιτείες οι μελέτες δείχνουν πως ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών μειώθηκε κατά 33%.

Όπως δήλωσε η Chinazo Cunningham, associate chief of general internal medicine στο Einstein and Montefiore και η κύρια ερευνήτρια, στα μέσα ενημέρωσης.: «Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα καλύψει τα κενά και θα προσφέρει στους γιατρούς και στους ασθενείς την πολύ αναγκαία καθοδήγηση», συμπληρώνοντας σε σχέση με την έρευνα ότι «καθώς οι πολιτειακές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τα πολύπλοκα ζητήματα γύρω από τα οπιοειδή, καλούμαστε, διερευνώντας την ιατρική χρήση της κάνναβης, να παράσχουμε συστάσεις βάσει τεκμηρίων που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων και αποτελεσματικών πρακτικών υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιων πολιτικών».

Οι μελέτες

Έχουν ήδη γίνει αρκετές μικρότερης κλίμακας μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια ισχυρή θεραπεία για τον χρόνιο πόνο και μια λύση για τον εθισμό στα οπιοειδή. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Clinical Pharmacology & Therapeutics έδειξε αποτελέσματα που δείχνουν ότι η δέλτα-9 τετραϋδροκανναβινόλη ((Delta-9 THC), η κανναβιδιόλη (CBD), η κανναβινόλη (CBN) και η τετραϋδροκανναβιβαρίνη (THCV) είναι ενώσεις της κάνναβης που έχουν ισχυρά θεραπευτικά οφέλη.

Το σώμα μας έχει ένα ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system, ECS), που αποτελείται από υποδοχείς CB1 και CB2 που βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των οργάνων μας. Το ECS διαχειρίζεται πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως την διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη, την αίσθηση του πόνου και πολλά άλλα.

Αρκετές μελέτες σχετικά με το θέμα του χρόνιου πόνου και της ιατρικής χρήσης της κάνναβης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ενώσεις στην κάνναβη ενεργοποιούν τους υποδοχείς CB1 και CB2 στο σώμα, επαναφέροντάς το σε ισορροπία. Αυτό θεωρείται βασικός παράγοντας για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου αλλά και των διαταραχών του ύπνου, δυο καταστάσεις για τις οποίες συχνά συνταγογραφούνται οπιοειδή για την αντιμετώπισή τους.

Μια άλλη σχετική μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα έδειξε τι νιώθουν οι ίδιοι οι ασθενείς και το είδος του φαρμάκου που προτιμούν για τον πόνο τους. Οι ερευνητές από το University of California Berkeley και το Kent State University διεξήγαγαν έρευνα σε 2.810 συμμετέχοντες, θέτοντας ερωτήσεις για τον πόνο τους καθώς και τη χρήση οπιοειδών και κάνναβης. 828 χρησιμοποίησαν οπιοειδή τους τελευταίους 6 μήνες για να θεραπεύσουν τον πόνο τους.

Μέσα σε αυτή την ομάδα χρηστών οπιοειδών, το 97% «συμφώνησε έντονα» ότι η ανάγκη τους για οπιοειδή μειώθηκε όταν κατανάλωσαν και κάνναβη. Από αυτήν την ομάδα, το 89 τοις εκατό επίσης «συμφώνησε έντονα» ότι τα οπιοειδή που έπαιρναν τους έδιναν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ναυτία και δυσκοιλιότητα. Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι το 81 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην έρευνα «συμφώνησε έντονα»  ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μόνη της, χωρίς οπιοειδή, ήταν αποτελεσματικότερη ως θεραπεία από τη λήψη της κάνναβης μαζί με οπιοειδή.

Ήδη, εταιρείες όπως η Axim Biotechnologies Inc., η Nemus Bioscience Inc. και η Intec Pharma Ltd. έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους παραγωγής παυσίπονων με βάση την κάνναβη.

Παρόλα αυτά για τον Οργανισμό Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA) τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή ακόμη θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα από την κάνναβη. Και βέβαια, δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι έχει πεθάνει κάποιος, κάποτε από την χρήση κάνναβης.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Οnline.liebertpub: Cannabis and Cannabinoid Research

Centers for Disease Control and Prevention: Opioid Overdose – Prescribing Data

Βusiness insider: Evidence shows that marijuana works for pain, the medical reason most people want it — but doctors still have questions

Νew ΥorkerWho is responsible for the pain pill epidemic?

Νcbi.nlm.nih.gov: Medical Marijuana and Chronic Pain: a Review of Basic Science and Clinical Evidence

TVXS: Συνταγογραφούμενος… θάνατος