Η κάνναβη ως αντίδοτο στο «πιπέρι στο στόμα» || Η ιαματική δράση της έναντι της καψαϊκίνης

Μπορεί παλιότερα αν έλεγες «κάνναβη» να σου απαντούσαν «πιπέρι στο στόμα», σύμφωνα με μια πρόσφατη όμως επιστημονική έρευνα η κάνναβη αποτελεί ένα άριστο αντίδοτο στο κάψιμο του στόματος που δημιουργούν τροφές όπως η κόκκινες καυτές πιπεριές.

Τόσο σίγουροι είναι οι επιστήμονες για την ιαματική αυτή δράση του φυτού, που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους η κάνναβη θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει με άνεση φάρμακα όπως τα τα Rolaids και Prilosec. εάν μπορούσε αφενός να βρεθεί με ευκολία η κατάλληλη δόση της και αφετέρου να επιταχυνθεί χρονικά η δράση της.

Προφανώς δεν ξεκίνησε μια επιστημονική έρευνα για να ανακαλυφθεί εάν η κάνναβη γιατρεύει το κάψιμο από το γουασάμπι και την καυτή πιπεριά μιας και άλλα είναι «τα καυτά ζητήματα». Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε κατά τύχη καθώς οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διεξήγαγαν έρευνα για τη δράση της κάνναβης στη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων αυτών, προσπαθώντας να εξομοιώσουν το αίσθημα του πόνου που συνδέεται με τη χημειοθεραπεία και το HIV/AIDS, δημιούργησαν ένα περιβάλλον, ένα αίσθημα ίδιο με αυτό που δημιουργεί το μάσημα της κόκκινης πιπεριάς. Και ως εκ θαύματος η χορήγηση κάνναβης είχε εντυπωσιακή επίδραση στη μείωση της αίσθησης αυτής.

Καθώς οι ερευνητές του UCSD, του Κέντρου Μελέτης Ιατρικής Κάνναβης του Πανεπιστημίου χορήγησαν στους ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα καψαϊκίνη, τη δραστική ουσία της κόκκινης πιπεριάς, «τα άτομα ανέφεραν μείωση του πόνου και υπήρξε επίσης σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της THC, του δραστικού συστατικού της κάνναβης και του μειωμένου πόνου», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Igor Grant Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις:

η ενδεδειγμένη «δόση» είναι περίπου «μισό τσιγαριλίκι» κάνναβης περιεκτικότητας 4% σε THC, πιο λίγο δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά και πιο πολύ δεν είχε αποτέλεσμα…

Δύσκολο όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν να ρυθμίσει κανείς τη δόση τζούρα-τζούρα. Ακόμη όμως κι αν μια κάψουλα, ένα χάπι κάνναβης με συγκεκριμένη δόση ήταν εύκαιρο, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του χρόνου έναρξης της επίδρασης τη κάνναβης καθώς χρειάζονταν 45 λεπτά για να ανακουφιστεί ο ασθενής, χρονικό διάστημα που ισοδυναμεί με έναν αιώνα εάν κάποιος έχει μασουλήσει μια κόκκινη πιπεριά και νοιώθει τα μάτια του να δακρύζουν και το κεφάλι του να εκρήγνυται.

Εάν βέβαια μιλάμε για επιστημονική έρευνα η οποία θα καταλήξει στην παραγωγή φαρμάκων, η σχετική ανακάλυψη θεωρείται σημαντική καθώς η κάνναβη θα μπορούσε εν δυνάμει να αντικαταστήσει φάρμακα όπως τα Rolaids και Prilosec τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από το κάψιμο αυτού του είδους και τα οποία προφανώς χρειάστηκαν κι αυτά χρόνια έρευνας μέχρι να καταλήξουν στην επιτυχή μορφή τους.

Κατά τα άλλα όπως εξηγεί και ο Dr Leidamarie Tirado-Lee στο περιοδικό Helix, η αίσθηση του καψίματος από τις διάφορες καυτερές τροφές που επιλέγουμε συνδέεται με την έκκριση ενδορφινών η οποία με τη σειρά της δημιουργεί μια κατάσταση παρόμοια ή τουλάχιστον σχετική με «το φτιάξιμο» που δημιουργεί η χρήση κάνναβης.

Από εδώ βέβαια ξεκινάει μια άλλη… καυτή συζήτηση. Άλλωστε η έρευνα διεξήχθη το 2007 και τα αποτελέσματα που αφορούσαν στο βασικό ερευνητικό της αντικείμενο υπήρξαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα: η κάνναβη έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του νευροπαθητικού πόνου. Μιας όμως και 12 έτη πριν αυτό θεωρούνταν ακόμη αμφισβητούμενο ως επιστημονικό συμπέρασμα, το κάψιμο της πιπεριάς πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Σήμερα που πλέον η ιαματική επίδραση του φυτού στη μείωση του νευροπαθητικού πόνου θεωρείται κοινός τόπος… ήρθε η ώρα και της συζήτησης για το κάψιμο απ’ το τσίλι, το κάρι και τα καυτερά λουκάνικα.

Πηγές: thegrowthop / health.ucsd.edu/ /  Helix