Η κάνναβη στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων με Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης

Καθώς όλα δείχνουν η κάνναβη θα ακολουθήσει σύντομα το καλαμπόκι, το σιτάρι και το χοιρινό κρέας στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης  (Futures Contract).

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) είναι απρόσωπες συμφωνίες μεταξύ δύο συμβαλλομένων για αγορά ή πώληση μιας συγκεκριμένης ποσότητας ενός αγαθού ή ενός περιουσιακού στοιχείου σε συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία και σε προκαθορισμένη τιμή που έχει συμφωνηθεί κατά την αγοραπωλησία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η εταιρεία Leaf Data Services LLC, με έδρα το Κονέκτικατ η οποία συγκεντρώνει  τις τιμές λιανικής της κάνναβης στον Καναδά και τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε συνομιλίες με ένα «παγκοσμίως γνωστό χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων».  Σκοπός της εταιρείας είναι  να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μελλοντικών συμβολαίων, δίνοντας στους εμπόρους την ευκαιρία να σπεκουλάρουν την αγορά της κάνναβης, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σχετικά ο Τζόναθαν Ρούμπιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.

Το 2019 θα γίνει η χρονιά ορόσημο για την εμπλοκή της βιομηχανίας της κάνναβης στην οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα

…υποστήριξε ο κ. Ρούμπιν, καθώς η New Leaf θέλει να κυκλοφορήσει πολλαπλά συμβόλαια σε διαφορετικά χρηματιστήρια, τόσο για την βιομηχανική κάνναβη όσο και για αυτήν που χρησιμοποιείται για ευφορικό σκοπό.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια στον δρόμο της μετατροπής της κάνναβης σε ένα εμπορεύσιμο χρηματιστηριακό προϊόν. Μεταξύ των εμποδίων, ξεχωρίζει η τυποποίηση της ποιότητας και της περιεκτικότητάς της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), αλλά και η εξασφάλιση ενός μεγάλου αποθέματος του φυτού, σύμφωνα με τον Σκοτ Ίρβιν, οικονομολόγο του πανεπιστημίου του Ιλινόις.

 Η TMX Group Ltd., ιδιοκτήτρια του Χρηματιστηρίου του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι ομάδες ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της «ασχολούνται τακτικά με διερευνητικές συζητήσεις για μια σειρά προϊόντων νέων που θα μπορούσαν να μπουν στα ταμπλό» και θα ενημερώσουν την αγορά όταν έχουν νεότερα.

Ο κ. Ρούμπιν, ο οποίος παρακολουθεί για πάνω από 30 χρόνια τις τιμές των εμπορευμάτων, ξεκίνησε την New Leaf το 2015 και αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη και ανεξάρτητη πηγή χονδρικής τιμολόγησης για τη βιομηχανία νόμιμης κάνναβης.

«Αρχικά είχαμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα μπορούσαμε να στραφούμε προς τα κράτη, υποθέτοντας πως σίγουρα θα συνέλεγαν τιμές και δεδομένα για τηνκάνναβη όπως ακριβώς κάνουν και με άλλα εμπορεύματα», ανέφερε. «Καταλάβαμε γρήγορα ότι δεν υπήρχε τίποτα αξιόπιστο».

Έτσι, η New Leaf προσπάθησε να συγκεντρώσει τα δεδομένα μόνη της, αρχικά με την πρόσληψη πρώην καλλιεργητών κάνναβης, πωλητών και αγοραστών για να κάνει έρευνα στον χώρο, ένα έργο ομολογουμένως δύσκολο σε μια βιομηχανία που μόλις αναδύθηκε από τις σκιά της μαύρης αγοράς. όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Ρούμπιν:

 Οι καλλιεργητές κάνναβης ήταν πολύ προσεκτικοί, πολύ επιφυλακτικοί, και μέχρι ένα σημείο παρανοϊκοί, καθώς προέρχονται από ένα χώρο στον οποίο επικρατούσε μυστικοπάθεια

Σήμερα, η New Leaf έχει σχέσεις με μεσίτες, συνεταιρισμούς και ενώσεις που παρέχουν στοιχεία τιμολόγησης με αντάλλαγμα έκπτωση στο κόστος πρόσβασης στη λίστα δεδομένων και τις αναλύσεις της εταιρείας. Μάλιστα η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συμφωνίας με την CMTREX, την ισραηλινή πλατφόρμα συναλλαγών κάνναβης για νόμιμους χονδρεμπόρους και πωλητές.

Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία ξεκίνησε έναν καναδικό δείκτη τιμών κάνναβης και τώρα εργάζεται για τη δημιουργία ενός δείκτη τιμών βιομηχανικής κάνναβης. Όλα αυτά θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και άλλα παράγωγα, δήλωσε ο ιδιοκτήτης της New Leaf.