Η κάνναβη στη θεραπεία του πόνου || Επιστημονική Ημερίδα, Λάρισα 21/2

Με τη συμμετοχή ιατρών και επιστημόνων του χώρου της Υγείας από την Αθήνα και τη Λάρισα, πραγματοποιείται την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου σε ξενοδοχείο της πόλης η επιστημονική ημερίδα που αφορά στη χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου σε προβλήματα πόνου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Hemp Oil η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της εταιρείας για την πληρέστερη ενημέρωση των ιατρών και των φαρμακοποιών της χώρας για τα θέματα της χρήσης του φαρμάκου-κάνναβη.

Μεταξύ άλλων θα αναλυθεί το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου φαρμακοποιείται η κάνναβη, ενώ θα υπάρξουν εισηγήσεις σχετικές με τη δοσολογία και την ασφαλή χρήση του φυτού, τη θέση του στο φαρμακείο, τη χρήση του για την αντιμετώπιση προβλημάτων χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και την εφαρμογή του σε ασθενείς με προβλήματα χρόνιου ρευματικού άλγους και ρευματικών παθήσεων.

Για το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιείται η φαρμακοποίηση της κάνναβης θα μιλήσει ο Αποστόλης Καπαρουδάκης (συγγραφέας του Οδηγού Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης), για τις διαφορές μεταξύ της κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης και τη θέση της στο φαρμακείο η αναισθησιολόγος Χρυσούλα Καραναστάση, και για τη δοσολογία και τις αλληλεπιδράσεις της με άλλα φάρμακα ο φαρμακοποιός Ηλίας Γραμματικάκης.

Ο φυσίατρος Ευθύμιος Κουλούλας θα αναφερθεί στο θέμα της χρήσης κανναβιδιόλης σε θέματα χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και αυτοάνοσων νοσημάτων Δημήτριος Μπογδάνος   στην αξιοποίηση της κάνναβης σε ασθενείς με χρόνιο άλγος και ρευματικές παθήσεις στην κλινική πράξη.

Η χρήση της κάνναβης ως φαρμάκου είναι νόμιμη στη χώρα μας και βρισκόμαστε εν αναμονή των ρυθμίσεων που θα ορίζουν τα σχετικά με τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων που περιέχουν το ψυχοτρόπο συστατικό της, την Tετραϋδροκανναβινόλη-THC. Ταυτόχρονα, νόμιμα σκευάσματα ελαίου Κανναβιδιόλης -CBD, του μη ψυχοτρόπου συστατικού του φυτού, είναι διαθέσιμα από δεκάδες καταστήματα και φαρμακεία ανά τη χώρα και αξιοποιούνται για την ανακούφιση των ασθενών.

Η ημερίδα στόχο της έχει να συντελέσει στην κάλυψη του κενού που υπάρχει στη γνώση σχετικά με την διαχείριση του φυτού ως φαρμάκου από την ιατρική κοινότητα, μιας και η σχετική επιστημονική έρευνα κινείται με ρυθμούς ραγδαίους και τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.