Η κάνναβη στην Λατινική Αμερική: Η Πράσινη Οικονομία είναι εδώ

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προχωρούν αυτόν τον καιρό σε μια σειρά από νομικές και διοικητικές πρωτοβουλίες σχετικά με το φυτό, ενώ οι πολιτικές που δίνουν έμφαση στην δημόσια υγεία, την πρόληψη και τη μείωση της εγκληματικότητας κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία της έκθεσης LATAM σχετικά με την κάνναβη, η οποία μόλις κυκλοφόρησε από την εταιρεία συμβούλων Prohibition Partners. Η Prohibition Partners είναι ιδιωτική εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων με έδρα το Λονδίνο και ειδικεύεται στη βιομηχανία του φυτού.

Η έκθεσή της καταδεικνύει μια ποικιλομορφία προσεγγίσεων σχετικά με την κάνναβη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς αυτές καθιερώνουν σταδιακά μια πιο λειτουργική προσέγγιση για το φυτό. Άξονας των νέων πολιτικών αποτελεί η αντιμετώπιση του φυτού ως φαρμάκου και ως εμπορικού προϊόντος, ως ένας πολύτιμος οικονομικός πόρος και όχι ως απειλή.

Η Ουρουγουάη είναι ως γνωστό η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε πλήρως την κατοχή, καλλιέργεια, διανομή και χρήση της κάνναβης στο τέλος του 2013.

Ο νόμος πέρασε από πολλά κύματα, πολεμήθηκε από τη συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας και άρχισε τελικά να εφαρμόζεται στο τέλος του 2017, αποφέροντας ήδη θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Η Τζαμάικα, η μικρή αυτή χώρα που συνδέεται παραδοσιακά και πολιτισμικά με την κάνναβη, τροποποίησε τη νομοθεσία της το 2015 και αποποινικοποίησε την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης για προσωπική χρήση, ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι το φυτό χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς και μυστηριακούς σκοπούς.

Επιπλέον, η Τζαμάικα ανέπτυξε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει την έρευνα και την ανάπτυξη, την καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη μεταφορά και την πώληση βιομηχανικής κάνναβης. Η έκθεση προβλέπει ότι η αγορά της βιομηχανίας κάνναβης της Τζαμάικας θα αγγίξει τα 73 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028.

Η Κολομβία έχει επίσης θεσπίσει νόμο που διευρύνει την πρόσβαση στην κάνναβη. Η χώρα επιτρέπει την ιατρική και βιομηχανική παραγωγή του φυτού, ενώ επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση μόνο για τους ίδιους τους καλλιεργητές κάνναβης. Η οικονομία της βιομηχανικής και της θεραπευτικής κάνναβης, ήδη αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Η παραγωγή της χώρας εκτιμάται ότι είναι ήδη ικανή να καλύψει 4,5 εκατομμύρια Κολομβιανούς ασθενείς και 60 εκατομμύρια ασθενείς στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Η έκθεση εκτιμά ότι η αγορά της κάνναβης στην Κολομβία θα αγγίξει τα 664 εκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία.

Πηγές/Διαβάστε επίσης:

Μαριχουάνα και εγκληματικότητα: Η Ουρουγουάη δείχνει το δρόμο

Talkingdrugs: Cannabis in Latin America: The Green Revolution is Here