«Η κάνναβη στον Καναδά», όπως καταγράφεται από τις υπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Το παράδειγμα υπάρχει για όποιον επιθυμεί να το δει… Αν μάλιστα πρόκειται για το κράτος, αυτό διαθέτει θεσμοθετημένες υπηρεσίες, γραφεία, επιτροπές, εμπειρογνώμονες και κάθε είδους μηχανισμό επιφορτισμένο με την ενημέρωση γύρω από το κάθε θέμα.

Καθώς λοιπόν η νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης της κάνναβης στον Καναδά αποτελεί σταθμό για την αντιμετώπιση του φυτού σε ολόκληρο τον πλανήτη, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο, υπηρεσία που ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει για τα σχετικά με τη βιομηχανική κάνναβη στον Καναδά.

Η σχετική, αναλυτική έκθεση, όπως αναφέρει το You May Say Mag… καταγράφει από το θεσμικό πλαίσιο του Καναδά μέχρι τις εν δυνάμει επενδύσεις που θα μπορούσαν οι εταιρείες της χώρας να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η έκθεση ολοκληρώνεται, καθώς αναφέρεται στις θέσεις εργασίας που προσφέρει ο κλάδος στην οικονομία του Καναδά:

Θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της κάνναβης

«Στον Καναδά, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας σχετιζόμενες με την κάνναβη ανήλθαν, το Νοέμβριο του 2018,6 σε 10.400, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του + 266% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο», αναφέρει η έκθεση.

«Η πλειοψηφία (58%) των εν λόγω θέσεων εργασίας είναι στο γεωργικό τομέα ενώ οι υπόλοιπες είναι στον τομέα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, στον τομέα της υγείας και το λιανικό εμπόριο. Το 2018, ο μέσος ωριαίος μισθός για εργασία που σχετίζεται με την κάνναβη ήταν 29,58% $CAD, +9.4% υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο (27,03 $CAD).

Στο Οντάριο εκτιμάται ότι περίπου 5.700 άτομα απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την κάνναβη, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του εθνικού συνόλου.».

Κρατικά Έσοδα

Όπως επίσης καταγράφει η έκθεση «σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και το τέλος Μαρτίου τρ.έτ.( περίοδος 5μιση μηνών) , τα κρατικά έσοδα από τη κάνναβη ανήλθαν σε 186 εκ $ CAD. Οι επαρχίες εισέπραξαν 132 εκ $ CAD και το ομοσπονδιακό ταμείο 55 εκ $ CAD.

Καθώς το κόστος νόμιμης κάνναβης, στα τέλη του 2018, ανερχόταν τα 9,70 $CAD/γραμ. ενώ στην παράνομη αγορά διατίθεντο 6,51$CAD/γραμ. φαίνεται ότι το  μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων διενεργήθηκε μέσω της «μαύρης» αγοράς. Από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία καταγράφεται ότι, το πρώτο τρίμηνο του έτους, δαπανήθηκαν 1,1 δισ. $ CAD για την αγορά παράνομης κάνναβης ενώ κάνναβη συνολικού ποσού 377 εκ $ CAD αγοράστηκε νόμιμα.

Στην τελική τιμή της κάνναβης περιλαμβάνονται 10% ομοσπονδιακός φόρος κατανάλωσης, 2.3% ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος, διάφορα τέλη συμμόρφωσης και ασφαλείας καθώς και πρόσθετοι φόροι ανά επαρχία (όπως π.χ. «τέλος κοινωνικής ευθύνης» στην επαρχία της Μανιτόμπα).

Η υψηλή φορολογία μπορεί να αυξάνει τα κρατικά έσοδα αλλά οι κυβερνήσεις στον Καναδά προβληματίζονται καθώς το προϊόν καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστικό με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πωλήσεις στη «μαύρη αγορά». Θυμίζουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους αποποινικοποίησης της κάνναβης στον Καναδά ήταν η εξάλειψη της παράνομης αγοράς, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, των νέων και στον περιορισμό της εγκληματικής δραστηριότητας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, κατεβάζοντάς την από εδώ σε αρχείο pdf