Η κάνναβη, τα οπιοειδή και τα σκάνδαλα τύπου Novartis στην Αμερική

Με αφορμή το σχέδιο νόμου «για τη φαρμακευτική κάνναβη» που συζητιέται αυτές τις ημέρες στην ελληνική Βουλή, είναι ηχηρή η κριτική ότι οι μόνοι που θα εξυπηρετηθούν με τον νέο νόμο, είναι «οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες».

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Όταν όμως μιλάμε για φαρμακευτικές εταιρείες που ασχολούνται με την κάνναβη, στην πραγματικότητα μιλάμε για εκολλαπτόμενες εταιρείες των οποίων το μέγεθος είναι ιδιαίτερα μικρό συγκριτικά με τους γίγαντες του είδους, τις ήδη υπάρχουσες πολυεθνικές του φαρμάκου.

Αυτό βέβαια καθόλου δεν εμποδίζει «τις μικρές αυτές εταιρείες»  της κάνναβης, σύντομα να γίνουν άπληστες και αδηφάγες σαν τις μεγάλες αδερφές τους. Για την ώρα πάντως αν και «τα καταφέρνουν καλά», βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

Οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, μερικές από τις μεγαλύτερες του πλανήτη, καταρχήν προσπαθούν να αποτρέψουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Όταν και όπου δεν το καταφέρνουν, αλλάζουν ρότα και τρέχουν να πατεντάρουν τα συστατικά του φυτού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Insys. Όπως γράφει ο Guardian, η εταιρεία αφού πρώτα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μην νομιμοποιηθεί το φυτό, όταν απέτυχε, έσπευσε να πατεντάρει τη δική της συνθετική κάνναβη.

Κάποιες άλλες πάλι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη κατοχυρώσει πατέντες σχετικές με το φυτό, ενώ άλλες κάνουν πειράματα για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων κάνναβης.

Τι χάνουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί του φαρμάκου από την επέλαση της κάνναβης;

Μόνο τα κέρδη από την πώληση οπιοειδών είναι τόσο μεγάλα ώστε σύμφωνα με το πρόσφατο σκανδαλάκι που έγινε γνωστό, στην Αμερική οι φαρμακευτικές δε δίστασαν να χρησιμοποιούν «τακτικές Novartis» χρηματίζοντας μέχρι και συλλόγους ασθενών για να προωθήσουν τα οπιοειδή προϊόντα τους. Ο Ιδρυτής της εταιρείας Insys, John Kapoor συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο για το λόγο αυτό και η υπόθεση βρίσκεται στα αμερικανικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με Mother Jones οι φαρμακευτικές «χρηματοδότησαν» με 9 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία 5ετία μια σειρά «συλλόγων» και «ομάδων παροχής συμβουλευτικής στους ασθενείς» ώστε αυτοί «να λένε μια καλή κουβέντα» για τα οπιοειδή φάρμακα.

Ο πίνακας με τους «ανεξάρτητους φορείς» τα «σωματεία» και τις «συμβουλευτικές υπηρεσίες» που χρημάτιζαν οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε αυτοί να προωθούν οπιοειδή φάρμακα. Πηγή.

Οι φαρμακευτικές και τα ποσά που καταναλώθηκαν για την προπαγάνδα υπέρ των οπιοειδών. Πηγή

Η κάνναβη ως το απόλυτο φάρμακο της επιδημίας των οπιοειδών

Και τα οπιοειδή τείνουν να αφανιστούν ως φάρμακα όπου επιτράπηκε η χρήση της κάνναβης. Το φυτό είναι το σχεδόν απόλυτο ανταγωνιστικό φάρμακο των οπιοειδών.

Στις Αμερικανικές Πολιτείες όπου η κάνναβη έγινε νόμιμη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρόνο με το χρόνο υποχωρούν οι δείκτες θνησιμότητας από συνταγογραφούμενα οπιοειδή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν  από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association) οι θάνατοι που οφείλονται σε χρήση οπιοειδών και ηρωίνης έπεσαν κατά 20% σχεδόν αμέσως μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης και περίπου 33% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι στις Πολιτείες όπου η ιατρική κάνναβη νομιμοποιήθηκε υπάρχουν συνολικά 24,8% λιγότεροι θάνατοι από χρήση οπιοειδών από ότι στις Πολιτείες όπου η ιατρική κάνναβη δεν έχει ακόμη νομιμοποιηθεί.

Μερικοί θάνατοι ακόμη… κάνουν καλό στις business

Το 2011, το 55% όλων των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών προήλθε από συνταγογραφούμενα οπιοειδή.

Μόνο το 2015 η λεγόμενη «επιδημία των οπιοειδών» είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 33.000 ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική αντιμετωπίζουν προβλήματα χρόνιου πόνου, πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από HIV/AIDS, από οξεία αρθρίτιδα, κ.ά..

Κι όλα αυτά τα εκατομμύρια των ασθενών, λογικά θα στραφούν προς την κάνναβη μόλις αυτή νομιμοποιηθεί…

Απλά πράγματα…

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Η κάνναβη «φάρμακο» στην επιδημία των οπιοειδών και το χρόνιο πόνο

Έρευνα: Σχεδόν το 100% των ασθενών εγκαταλείπει τα οπιοειδή παυσίπονα για την κάνναβη

Medical Cannabis Laws and Opioid Analgesic Overdose Mortality in the United States, 1999-2010

Is Marijuana Really a ‘Gateway