Η καθυστέρηση της νομιμοποίησης φέρνει πτώση των μετοχών κάνναβης

Και ενώ η παγκόσμια αγορά κάνναβης για φαρμακευτικούς ή ευφορικούς σκοπούς μεγεθύνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες του κλάδου βιώνουν μια δυσάρεστη πτώση των μετοχών τους. Οι Financial Times στο σχετικό άρθρο τους τάσσονται με την πλευρά «όσων ανησυχούν ιδιαίτερα» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.  Σας μεταφέρουμε παρακάτω τη δική τους ανάγνωση των δεδομένων από το άρθρο με τίτλο «Δυσάρεστη πτώση των μετοχών κάνναβης, καθώς η νομιμοποίηση στις ΗΠΑ επιβραδύνεται».

H iAnthus που έχει έδρα της τη Νέα Υόρκη, είναι μια μικρή εταιρεία με μεγάλη όνειρα για την αγορά της κάνναβης. H εταιρεία καλλιεργεί, επεξεργάζεται και προμηθεύει προϊόντα κάνναβης, και υπολογίζει ότι η χρήση της θα πενταπλασιαστεί στο 55% των ενήλικων Αμερικανών σε μια δεκαετία, αγγίζοντας ποσοστό αντίστοιχο δηλαδή με εκείνο του αλκοόλ.

Το επενδυτικό δελτίο της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες καταπράσινων θερμοκηπίων και dispensaries (καταστημάτων ειδικευμένων στην πώληση του φυτού) με τη γυαλιστερή ξύλινη επένδυση ενός ακριβού coffee shop, απεικονίζει μια αμερικανική αγορά η οποία θα ξεπεράσει τα $200 δισ. σε ετήσιες πωλήσεις.

Αλλά οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Η μετοχή της iAnthus έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80% από το υψηλό του Μαρτίου, μετά από άλμα περίπου 150% τους προηγούμενους 12 μήνες.

«Όταν οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι ανόδου, υπάρχει πάντοτε και o κίνδυνος της καθόδου» αναφέρει ο Χάντλεϊ Φορντ, συνιδρυτής της iAnthus και CEO. «Προφανώς, ολόκληρος ο κλάδος ανέβηκε υπερβολικά ψηλά».

O κλάδος της κάνναβης ίσως αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες φούσκες του 2019. Ένα ETF (exchange-traded fund) το οποίο παρακολουθεί μετοχές εταιρειών κάνναβης, γνωστό ως MJ, έχει καταρρεύσει κατά ένα τρίτο φέτος.

Αυτό που φαινόταν ως μια ασταμάτητη πορεία προς την καθολική νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί. Ο αριθμός των πολιτειών οι οποίες έχουν εγκρίνει τη «ευφορική» χρήση για ενηλίκους έχει ανέλθει στις 11. Αλλά οι μεγάλες αγορές στα βορειοανατολικά όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ δεν έχουν ακόμη περάσει νομοσχέδια που τη νομιμοποιούν.

Ο Καναδάς, η πρώτη χώρα της G-7 η οποία νομιμοποίησε πέρυσι την κάνναβη, έχει δυσκολευτεί να απομακρύνει τους χρήστες από τη φθηνή κάνναβη της μαύρης αγοράς. Στις αποθήκες υπάρχει πλεόνασμα 400 τόνων. ταυτόχρονα μια σειρά ασθενειών που συνδέονται με το άτμισμα – το οποίο είναι δημοφιλές και στους χρήστες κάνναβης – έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο. H χρηματιστηριακή Cowen υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη στον κλάδο ήταν περισσότερα «κλιμακωτή παρά εκθετική κατά τη διάρκεια του 2019».

O Aλ Φόρμαν, CIO στην Tuatara Capital, εταιρείας private equity που εστιάζει στην αγορά κάνναβης, συγκρίνει την εκκολαπτόμενη βιομηχανία με τον τεχνολογικό τομέα. Κυριαρχούν και στις δύο ταχύτατα αναπτυσσόμενες start-up εταιρείας οι οποίες πρέπει να υπερπηδήσουν ρυθμιστικά εμπόδια, με ορισμένες να δυσκολεύονται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών μόλις εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

«Πιστεύω ότι η διόρθωση που βλέπουμε στις αγορές αντανακλά πραγματικά ότι η αγορά έχει πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Φόρμαν.

Oι μετοχές κάνναβης είναι δημοφιλείς στη γενιά των millennial, που αποτελεί «την πιο σημαντική δημογραφική ομάδα όσον αφορά την κατανάλωση αλλά και την στήριξη της νομιμοποίησης» σύμφωνα με τη συμβουλευτική Aite Group.

Αλλά η αγορά και πώληση των μετοχών δεν είναι εύκολη. Επειδή η κάνναβη είναι παράνομη με βάση το ομοσπονδιακό δίκαιο των ΗΠΑ, πολλοί χρηματιστές της Wall Street δυσχεραίνουν την αγορά μετοχών από μικρούς επενδυτές, επισήμανε ο Γκρεγκ Ογκάρα της Aite.

Καναδοί παραγωγοί όπως η Canopy Growth και η Tilray είναι εισηγμένοι σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Ωστόσο το New York Stock Exchange και το Nasdaq δεν δέχονται αμερικανικές εταιρείες που «σχετίζονται με το φυτό», τόνισε ο κ. Ογκάρα, αναγκάζοντας τις εταιρείες αυτές – μεταξύ των οποίων και την iAnthus – να εισαχθούν στο χρηματιστήριο αξιών του Καναδά. Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης στις μεγάλες τράπεζες να δανείζουν στις συγκεκριμένες εταιρείες, αναγκάζοντας τις να έχουν μεγαλύτερο μετοχικό κεφάλαιο με τη μετοχή σε χαμηλή τιμή.

Σε μια προσπάθεια να άρει τους περιορισμούς, η βιομηχανία κάνναβης έχει δαπανήσει 3,8 εκατ. δολάρια σε λόμπινγκ τους εννιά μήνες ως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CRP. Πρόκειται για αύξηση από τα 2,8 εκατ. δολάρια για το σύνολο του 2018.