Η κυβέρνηση απαγόρευσε την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα κάνναβης

Αιφνίδια, εν μέσω εορτών και με διάταξη που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο σκούπα «περί επενδύσεων», πρακτικά απαγορεύτηκε η πρόσβαση των Ελληνίδων και των Ελλήνων ασθενών σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη από το You May Say…]

Όπως ορίζεται στο Άρθρο 71 του νόμου 4864/2021 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 237/Α/2-12-2021) ορίζεται η «Απαγόρευση εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», ενώ αναλυτικότερα η σχετική διάταξη αναφέρει:

Στον ν. 4139/2013 (Α’ 74), προστίθεται άρθρο 2ΙΖ ως εξής: «Άρθρο 21Ζ Απαγόρευση εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραυδροκανναβινόλη (THC) άνω του μηδέν κόμμα δύο τοις εκατό (0,2%), που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση.».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπλοκάρεται εφεξής κάθε διαδικασία μέσω της οποίας μπορούν οι ασθενείς να προμηθευτούν σκευάσματα κάνναβης. Κι αυτό ενώ έχουν ήδη εγκριθεί σχετικές συνταγές και ασθενείς αναμένουν εδώ και καιρό την εκτέλεσή τους.
.
Εάν δεν πρόκειται «περί παρεξηγήσεων» και διάταξης η οποία γράφτηκε πρόχειρα και διατυπώθηκε λανθασμένα, ακυρώνεται ακόμη και εκείνη η ατελής μέριμνα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε στους Έλληνες ασθενείς, και η «φαρμακευτική κάνναβη» επί της ουσίας επιστρέφει στη χώρα μας σε καθεστώς της παρανομίας:
.
Καθώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μόνο εισαγωγή φαρμάκων κάνναβης μπορεί να γίνει μιας και η παραγωγή των πρώτων ελληνικών σκευασμάτων δεν είναι ακόμη εφικτή, εκτός των άλλων η χώρα οδηγείται και σε ένα καθεστώς με έντονα στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού. Ανταγωνισμού ολιγοπωλιακού ή καθεστώτος ακόμη και μονοπωλιακού μιας και μόνο η Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Τικούν Ολάμ οδεύει αυτή τη στιγμή προς την παραγωγή σχετικών φαρμακευτικών προϊόντων στη χώρα μας, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν λάβει άδειες δείχνουν να χρειάζονται ακόμη πολλούς μήνες ή και χρόνια μέχρι να καταφέρουν να συγκομίσουν τις πρώτες τους καλλιέργειες.
.
Μάλιστα, η Ισραηλινή εταιρεία Τικούν Ολάμ στα εγκαίνια των εγκαταστάσεών της οποίας στην Κορινθία παρέστη ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσφατα ενέταξε στο δυναμικό της και τον (γνωστό από την υπόθεση Novartis) Κωνσταντίνο Φρουζή, ακόμη και εάν συγκομίσει την πρώτη της καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης την ερχόμενη άνοιξη, θα χρειαστεί αρκετούς ακόμη μήνες έως την παραγωγή των πρώτων της σκευασμάτων.
.
Επιστολές προς τους σχετικούς φορείς σχετικά με το προβληματικό του νέου νόμου, έχουν ήδη αποστείλει επιστημονικοί φορείς και Ενώσεις, αλλά και Σύλλογοι Ασθενών. Την καταγγελία του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ και του Συλλόγου Μαμάκα-Μαμάδες για την Κάνναβη εδώ, ενώ ακολουθεί η επιστολή που συνυπογράφουν η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας 
.

Αξιότιμοι κύριοι

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, στα πλαίσια του νόμου 4139/2013 που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα με την οποία (άρθρο 71) ανακοινώνεται η: «Απαγόρευση εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του μηδέν κόμμα δύο τοις εκατό (0.2%) που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση».

Η νομοθετική ρύθμιση αυτή ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, δηλαδή όσων περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,2%, εφόσον αντίστοιχα σκευάσματα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Η θεραπεία με τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0.2% έχει τεκμηριωμένη αποδοχή και χρήση τόσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης (βλ. συνημμένο 1), όσο και διεθνώς, με τα περισσότερα κράτη να προβαίνουν σε ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Στη χώρα μας, έχουν ληφθεί μία σειρά από θεσμικές αποφάσεις που στόχο έχουν να καταστήσουν τα αντίστοιχα φάρμακα προσβάσιμα και στους Έλληνες ασθενείς (βλ. συνημμένα 2 και 3). Στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται η κατάθεση φακέλων από φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού με στόχο την έκδοση αδειών κυκλοφορίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του μηδέν κόμμα δύο τοις εκατό (0.2%), ενώ η ισχύουσα διαδικασία για την προμήθεια φαρμάκων του εξωτερικού που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας έχει ενεργοποιηθεί και για το σκεύασμα Sativex, που περιέχει THC σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0.2%.

Η απαγόρευση της εισαγωγής, και κατά συνέπεια της διάθεσης των εν λόγω τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, εμμέσως προωθεί την παράνομη διακίνηση των προϊόντων κάνναβης που ενδεχομένως προέρχονται από αναξιόπιστες πηγές, είναι ασαφούς σύστασης και αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας. Ωστόσο παραμένουν ως μόνη διαθέσιμη οδός προμήθειας κανναβινοειδών για πολλούς ασθενείς. Τούτο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τους Έλληνες ασθενείς, που τα τελευταία χρόνια φαινόταν να βρίσκεται στο δρόμο της νομότυπης επίλυσης.

Η απόφαση αυτή επίσης αντιτίθεται στην ελεύθερη διακίνηση φαρμάκων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη δεν μπορούν να εισαχθούν και συνεπώς να χορηγηθούν σε Έλληνες ασθενείς.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμόδιων φορέων στη σειρά των προβλημάτων που προκύπτουν από την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση, η οποία και ζητούμε να ανακληθεί (ή ενδεχομένως να τροποποιηθεί, επιτρέποντας π.χ. την εισαγωγή σκευασμάτων που ήδη κατέχουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακα σε ευρωπαϊκές χώρες) προς όφελος των ασθενών, αλλά και για τη διαφύλαξη της θέσης της χώρας μας αναφορικά με τη συμμόρφωσή της με σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας το συντομότερο, και εντός του χρονικού ορίου που δίδεται από τη νομοθεσία για απάντηση σε αιτήματα πολιτών προς το Κράτος.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία & Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας