Η μείωση της χρήσης στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης (και τα μικροπολιτικά παίγνια των φορέων απεξάρτησης)

Βελτίωση και όχι επιδείνωση, όπως θα ήταν πιθανά αναμενόμενο, παρουσιάζουν οι δείκτες της χρήσης ναρκωτικών τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα.

Ενημερώνοντας την αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής κατά τα μέσα του Μαϊου του 2018, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Βαγγέλης Καφετζόπουλος, αναφερόμενος ειδικά στους μαθητές, τόνισε ότι έπειτα από συγκριτική έρευνα (ESPAD) μεταξύ 2011 και 2015 διαπιστώθηκε μείωση της χρήσης αλκοόλ, μεγάλη μείωση του καπνίσματος και μικρή μείωση της χρήσης κάνναβης, ενώ ο ΟΚΑΝΑ ανέμενε αύξηση, ειδικά στην περίπτωση της κάνναβης. Όπως εξήγησε o κ. Καφετζόπουλος:

ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής που πέρασαν οικονομική κρίση οι δείκτες επιδεινώθηκαν, στην Ελλάδα η κατάσταση παρέμεινε σταθερή και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώθηκε κιόλας

Μπορεί βέβαια η εικόνα να είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, το πρόβλημα όμως παραμένει πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί σοβαρότητα. Έτσι, αν μη τι άλλο, εντύπωση προκαλεί ότι ενώ τα στοιχεία είναι ελαφρώς ανακουφιστικά, και οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης κατά τα Μέσα του τελευταίου μήνα της άνοιξης τα παρουσίαζαν με νηφαλιότητα και ελαφρά αισιοδοξία στη Βουλή των Ελλήνων, λίγες ημέρες αργότερα έσπευσαν να κινδυνολογήσουν για την κάνναβη.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η ιστορική πλέον όσο αφορά την προχειρότητα και την αντι-επιστημονικότητά της από κοινού ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ «Όχι στη Φαρμακευτική Κάνναβη», αφήνει εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητά της.

Η δε πιθανότατα εσκεμμένη σύγχυση μεταξύ της κάνναβης και της συνθετικής κάνναβης (που αποτελεί ουσία επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα), έρχεται να κλονίσει ακόμη περισσότερο την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία των παραπάνω φορέων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Σταθμού «18 ΑΝΩ» Δ. Υφαντής δήλωσε στη Βουλή «η κατάσταση σχετικά με την κάνναβη «μας προβληματίζει και μας ανησυχεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι πριν λίγα χρόνια περίπου 4% αυτών που απευθύνονταν στο «18 ΑΝΩ», το κύριο ζήτημά τους είχε να κάνει με την κάνναβη.

Κατά κύριο λόγο ήταν έφηβοι, δηλαδή 14, 15, 16 ετών, που το πρόβλημα εστιαζόταν μάλλον στα ζητήματα της οικογένειας και της εφηβείας παρά στην εξάρτηση ή την προβληματική χρήση

«Απλώς, η κάνναβη ήταν ένα μέσο ώστε να βγουν στην επιφάνεια ζητήματα που πιθανόν αντιμετώπιζε η οικογένεια και η εφηβεία», σημείωσε. Σήμερα, όμως, υπάρχει ένα ποσοστό 12% που απευθύνεται στο «18 ΑΝΩ» και ζητά βοήθεια για την κάνναβη και είναι ενήλικες.

Φωτογραφία από την από κοινού ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ «Όχι στη Φαρμακευτική Κάνναβη». Ιούνιος 2018.

«Έχει σημασία αυτό. Έρχονται και ζητούν βοήθεια, διότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι σχετικά με την κάνναβη. Αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, δηλαδή δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τουλάχιστον σε αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς στην καθημερινότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του «18 ΑΝΩ», ενώ αναφέρθηκε στα νέα χαρακτηριστικά που έχουν παρατηρηθεί λόγω της χρήσης συνθετικής κάνναβης και έχουν προκαλέσει εντύπωση.

«Πρώτον, τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς και δεύτερον, έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις με την κάνναβη, που είναι διπλή διάγνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό προέκυψε λόγω της συγκεκριμένης ουσίας που χρησιμοποιούν, η οποία είναι σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα, ίσως, επειδή είναι συνθετική», ανέφερε.

Και μόνο την τελευταία φράση του εκπροσώπου του 18 ΑΝΩ να δούμε με προσοχή,

αντιλαμβανόμαστε τη σύγχυση μεταξύ του φυτού της κάνναβης και του συνθετικού ναρκωτικού που μιμείται την κάνναβη

Και προφανώς για έναν επιστήμονα και επαγγελματία που ασχολείται με το θέμα, αλλά και για έναν από τους σημαντικούς φορείς απεξάρτησης της χώρας, δεν προοιωνίζεται τα καλύτερα.

Μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα

Αναλυτικότερα τα στοιχεία έχουν ως εξής: Το 2011 ήταν περίπου 6.000, ενώ το 2015 έπεσε στις 4.000 άτομα. Παράλληλα, πριν από 10 χρόνια υπήρχαν 25.000 άτομα που χρειάζονταν θεραπεία και σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στα 16.000–17.000.

Σύμφωνα με τον κ. Καφετζόπουλο του ΟΚΑΝΑ, υπάρχει ακόμη ένα καλό νέο: «Πριν από 10 χρόνια ήμασταν απ’ τους τελευταίους στην Ευρώπη σε θεραπευτική κάλυψη αυτού του μεγάλου αριθμού των χρηστών.

Σήμερα είμαστε στις πρώτες θέσεις. Από αυτά τα 16.000 με 17.000 άτομα έχουμε 13.000 μέσα σε θεραπευτικά προγράμματα, εκ των οποίων περίπου τα 9.000 είναι σε προγράμματα υποκατάστασης. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο περίπου 50%, εμείς αγγίζουμε το 70%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

ΟΚΑΝΑ και 18 ΑΝΩ ενημερώνουν την αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, Μαϊος 2018.

Τα αναλυτικά στοιχεία

SOS για την συνθετική κάνναβη εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το Μάιο του 2018 «υπάρχει πλέον συνθετική κάνναβη σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι η ψυχική κατάσταση των συγκεκριμένων χρηστών θυμίζει ηρωινομανείς.

Όσον αφορά την γενική εικόνα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Ευ. Καφετζόπουλος, μετέφερε μια κάπως αισιόδοξη κατάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου παρά τις σοβαρές ανάγκες που υπάρχουν σε γιατρούς και προσωπικό των φορέων απεξάρτησης. Επικαλέστηκε δύο δείκτες:

1. Ο πρώτος είναι μία έρευνα ESPAD (είναι το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ) που γίνεται κάθε 4 χρόνια και η τελευταία ήταν το 2015 μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η κατάσταση στον μαθητικό πληθυσμό, όπως εξελίσσεται από την ESPAD, είναι πολύ θετική. «Δηλαδή εάν όλες οι άλλες χώρες που πέρασαν από κάποια οικονομική κρίση στην Ευρώπη, στην Αμερική, είχαν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, δηλαδή διογκώθηκε το πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα στην οικονομική κρίση, στην Ελλάδα συγκρατείται και σε κάποιους δείκτες είναι καλύτερα», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Τόνισε δε ότι έχουμε μείωση της χρήσης αλκοόλ από τους μαθητές αυτά τα χρόνια, μείωση μεγάλη του καπνίσματος και μία μικρή μη στατιστική μείωση της κάνναβης, ενώ περιμέναμε αύξηση της χρήσης της κάνναβης.

2. Ο δεύτερος δείκτης αφορά την μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα. Το 2011 ήταν περίπου 6.000, το 2015 ήταν περίπου 4.000. «Αυτό το ζούμε στα προγράμματά μας, δηλαδή ότι έχουμε μείωση των αιτήσεων για θεραπεία σε όλα τα προγράμματα», είπε. Όπως ανέφερε ο κ. Καφετζόπουλος πριν από 10 χρόνια είχαμε 25.000 προβληματικούς χρήστες, άτομα που χρειάζονται θεραπεία, και αυτή τη στιγμή τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία είναι 16.000 – 17.000. «Έχουμε και από εκεί ένα δείγμα μίας μείωσης του αριθμού των χρηστών», είπε, ενώ σημείωσε ακόμα ότι πριν από 10 χρόνια ήμασταν απ’ τους τελευταίους στην Ευρώπη σε θεραπευτική κάλυψη αυτού του μεγάλου αριθμού των χρηστών – των 22.000 με 23.000 που ήταν τότε – ενώ σήμερα είμαστε στις πρώτες θέσεις: «Από αυτά τα 16.000 με 17.000 άτομα έχουμε 13.000 μέσα σε θεραπευτικά προγράμματα, εκ των οποίων περίπου τα 9.000 είναι σε προγράμματα υποκατάστασης». «Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο περίπου 50%, εμείς αγγίζουμε το 70% και, μάλιστα, έχουμε πάρει εύσημα απ’ το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Κάποια στιγμή πέρυσι ή πρόπερσι βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη. Άρα, λοιπόν υπάρχουν καλά πράγματα που γίνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του αριθμού των χρηστών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

ΕΦΣΥΝ: Μειώθηκαν οι χρήστες ναρκωτικών παρά την κρίση!

ΤΟ ΒΗΜΑ: SOS για την συνθετική κάνναβη εκπέμπουν οι φορείς απεξάρτησης

Καθημερινή: Αναπάντεχα θετικό μήνυμα για τον εφιάλτη των ναρκωτικών: Μείωση της χρήσης στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης

CannabisNewsGr: Η επικίνδυνη και θανατηφόρα συνθετική κάνναβη

CannabisNewsGr: «Επιδημία» συνθετικής κάνναβης στην Ουαλία