Η νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα || Χρονολόγιο 2017

Η αρχή έγινε με το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που μπορεί με μια πρώτη ματιά να έδειχνε ελαφρώς ήξεις αφήξεις, η πολιτική ηγεσία όμως έδειξε προσανατολισμένη να αλλάξει τα μέχρι πρότινος δεδομένα και να εντάξει την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που δε διέπονται πλέον από την καταστροφική για τους ασθενείς «πολιτική της απαγόρευσης». Είχε προηγηθεί το 2016 η συγκέντρωση 43.520 υπογραφών με το σχετικό αίτημα που είχαν κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας.

Προφανώς στην αλλαγή της κουλτούρας σχετικά με το φυτό, αλλά και εν γένει στην κουλτούρα απέναντι στις ουσίες που μάθαμε να καλούμε «ναρκωτικά» έπαιξαν σημαντικό ρόλο ακτιβιστικές κινήσεις των τελευταίων 30 ετών, όπως η ιστορική «τζούρα της αποποινικοποίησης» του Γιώργη Οικονομόπουλου το 1987 και το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται από το 2005.

Ας μην ξεχνάμε και τις «συλλήψεις των εσώρουχων» που ήταν φτιαγμένα από κλωστική κάνναβη, οι οποίες αν και προκάλεσαν αφόρητα προβλήματα στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, δημιούργησαν στην ελληνική κοινή γνώμη -πέραν της θυμηδίας- την αίσθηση μιας Πολιτείας που αδυνατεί να συγχρωτιστεί με όσα η επιστήμη προτάσσει. Δεκάδες ήταν επίσης τα βιβλία, οι ημερίδες, οι επιστημονικές ανακοινώσεις για το θέμα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Έτσι στις 30 Ιουνίου, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας, έγινε η σχετική ανακοίνωση.

Από εκείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εν δυνάμει επενδυτές -μικρούς και μεγάλους-, στη χώρα μας, ξεκίνησε μια περιπέτεια της οποίας την έκβαση δεν έχουμε ακόμη δει.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα χέρια των πολιτικών ηγεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων και οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε αναμονή.

Μέχρι την 30η Ιουνίου που έγινε η ανακοίνωση της «νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης», οι ασθενείς και οι οικογένειες τους που ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν, κατέφευγαν σε πρακτικές είτε παράνομες είτε κινούμενες σε μια γκρίζα ζώνη, εισάγοντας προϊόντα ιατρικής κάνναβης που εθεωρούντο παράνομα στην Ελλάδα αλλά νόμιμα σε μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ασθενείς που αναμένεται σήμερα να ωφεληθούν υπολογίζονται σε περίπου 240 χιλιάδες.

Η «οικονομία της κάνναβης» αποτελεί σήμερα την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως οικονομική δραστηριότητα. Λόγω του κλίματος της Ελλάδας που ευνοεί τη καλλιέργεια του φυτού, μεγάλες εταιρείες έχουν εδώ και καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη πραγματοποίηση επενδύσεων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για την αξιοποίηση επενδύσεων 2 δισ. και τη δημιουργία 7 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Το χρονολόγιο της νομιμοποίησης της κάνναβης στην Ελλάδα το 2017

Παρακάτω θα βρείτε το χρονολόγιο όλων των σημαντικών γεγονότων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα όπως τα κατέγραψε το Cannabis News. Γεγονότα, αναλύσεις, ανακοινώσεις, συλλήψεις, τροπολογίες, ιδρύσεις συλλόγων, προβλήματα και προβληματισμοί κάθε είδους.

Το χρονολόγιο ξεκινάει από το σήμερα και κινείται αντίστροφα στο χρόνο φτάνοντας στην ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για το θέμα που έγινε τον Απρίλιο του 2017.

Μπορείτε αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να συμπληρώσουμε κάποια πληροφορία που θεωρείτε σημαντική και δεν καταγράφηκε με ευκρίνεια.