Στην Ελλάδα είναι νόμιμα τα ακατέργαστα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Τα σχετικά θέματα διέπονται από όσα ορίζει ο νόμος 4139 του 2013″περί εξαρτησιογόνων ουσιών».
Σύμφωνα με αυτόν δεν περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες ουσίες «τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%».
Συμπληρωματικά το 2016 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Σύμφωνα με αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, οι παραγωγοί ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης υποχρεούνται να διαθέτουν προέγκριση, καθώς και να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν σπόρους κάνναβης που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Διαβάστε Αναλυτικότερα:
- Προϋποθέσεις και βήματα για να καλλιεργήσει κάποιος βιομηχανική κάνναβη (4oς/2018)
- Βιομηχανική κάνναβη: Πως οι αγρότες θα εισπράξουν τη βασική ενίσχυση (3ος/2019)
- Τι περιλαμβάνει η νέα ΚΥΑ για τη βιομηχανική κάνναβη (4ος/2019)
Έτσι το 2016 μετά από 60 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε ξανά στη χώρα μας η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Η απαγόρευση καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης επιβλήθηκε το 1932 από τον δικτάτορα Μεταξά. Η απαγόρευση όμως αφορούσε την καλλιέργεια της κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη και τη χρήση του χασίς. Έτσι αν και τα εργαστήρια επεξεργασίας του φυτού έκλειναν το ένα μετά το άλλο, το τελευταίο χωράφι που ήταν σπαρμένο με κάνναβη («κλωστική» και μόνο μετά το 1932) ξηλώθηκε το 1956 ενώ την ίδια περίοδο έκλεισε και το τελευταίο κανναβουργείο της χώρας μας.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή καλλιέργειες υπάρχουν στο Άστρος Κυνουρίας, την Κρήτη, την Εύβοια και τον νομό Καστοριάς. Οι περισσότερες βέβαια από αυτές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του πειραματισμού μιας και εργοστάσια επεξεργασίας του φυτού δεν υπάρχουν πλέον στη χώρα κι έτσι οι παραγωγοί προσανατολίζονται περισσότερο στην παραγωγή λαδιού, αλευριού και βρώσιμων σπόρων από κάνναβη.
Στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 15.000 εκτάρια (150.000 στρέμματα) κυρίως σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης επιδοτείται από το 1990. Ωστόσο η νομοθεσία από χώρα σε χώρα διαφέρει σημαντικά μιας και η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης συχνά συμβαδίζει με τους νόμους που αφορούν στην ψυχαγωγική ή τη θεραπευτική κάνναβη, έχοντας έτσι στην πραγματικότητα δημιουργήσει ένα μωσαϊκό, συχνά αντιφατικών, νόμων και διατάξεων.
Στην Αυστρία για παράδειγμα η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι θεωρητικά αποποινικοποιημένη από το 2008, ο νόμος επιτρέπει μόνο στο κράτος την καλλιέργεια για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Η Τσεχία θέλει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο σε ότι αφορά την ιατρική έρευνα για την κάνναβη στην Ευρώπη και φιλοξενεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια για την ιατρική χρήση της κάνναβης.
Στην Ολλανδία που έχει εμβληματικό ρόλο στην αποποινικοποίηση της χρήσης για ψυχαγωγία, η καλλιέργεια της κάνναβης για την προμήθεια των coffe shops, δεν είναι νόμιμη.
Στην Αγγλία που χορηγείται νομίμως το φάρμακο Sativex για τη σκλήρυνση κατά πλάκας η εταιρία που το παράγει καλλιεργεί 2 θερμοκήπια με ετήσια παραγωγή 20.000 κιλά κάνναβης και εξυπηρετεί 10-15.000 ασθενείς.
Στο Ισραήλ που είναι πρωτοπόρο στην έρευνα γύρω από τις ιατρικές εφαρμογές της κάνναβης, από το 2007 δραστηριοποιούνται 8 εταιρείες με άδεια από το κράτος και απασχολούν 160 υπαλλήλους. Οι εταιρείες αυτές παράγουν 9.000 κιλά ετησίως, η κάνναβη αυτή όμως προορίζεται μόνο για ιατρική χρήση.
Στις ΗΠΑ έχει επικρατήσει ένα πιο εμπορικό μοντέλο που έχει προσελκύσει μεγάλους επενδυτές. Μόνο στην Καλιφόρνια η βιομηχανία της ιατρικής κάνναβης εξυπηρετεί περισσότερους από 572 χιλιάδες ασθενείς, αποτιμάται στα 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους. Η συνολική αγορά της κάνναβης στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 37- 44 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 και θεωρείται ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος της Αμερικανικής οικονομίας.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στον πλανήτη και καλύπτει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες.
Δείτε δύο ενδιαφέροντα infographic για τα προϊόντα που παράγονται από βιομηχανική κάνναβη, εδώ και εδώ.
Πηγές / Διαβάστε περισσότερα:
Ο νόμος 4139 του 2013 «Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών»
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2016 που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί μια νόμιμη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Update of Cannabis and its medical use 37th ECDD (2015) Agenda item 6.2
«Θεσμικά πλαίσια για την κάνναβη στην Ευρώπη και τον κόσμο» Δίκτυο για την Κοινωνική και Πολιτική Οικολογία Ηλιόσποροι // Έρευνα 2016.