Η μπάλα της νομοθετικής ρύθμισης της κάνναβης στη χώρα μας δείχνει να βρίσκεται στην πλευρά του γηπέδου του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος.
Το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα στην Αυγή, αναφέρει ότι βρίσκονται “παρκαρισμένες” στα συρτάρια των αρμόδιων αρχών δεκάδες αιτήσεις επενδυτών που επιθυμούν να εμπλακούν με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση του φυτού για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Οι επενδύσεις αυτές, παρά την πρόσφατη αναγνώριση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης στην Ελλάδα, δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω του προβληματικού ελληνικού θεσμικού πλαισίου που διατηρεί την κάνναβη στην κατηγορία Β των ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την κατάσταση θα μπορούσε άμεσα να απεμπλέξει η μετάταξη του φυτού στην κατηγορία Δ όπου ανήκουν τα βότανα “ως παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης”.
Με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιούνταν άμεσα η διαδικασία παραγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασία των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων του φυτού που εισάγονται από το εξωτερικό, μιας και δε θα χρειάζονταν πλέον η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών, αλλά θα αρκούσε η αδειοδότηση φυσικών ή νομικών προσώπων από τον ΕΟΦ.
Σε αυτό το πλαίσιο, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το σημερινό πρόβλημα της νομοθετικής ρύθμισης της κάνναβης στη χώρα μας ως (και) “πρόβλημα αντίληψης και νοοτροπίας”, άρα και πολιτικών και κυβερνητικών ισορροπιών.
Ισορροπιών που κρατάνε δέσμια τη χώρα και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάνουν απαγορευτική την αξιοποίηση επενδύσεων 2 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 7 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Δεν είναι όμως μόνο “η ανάπτυξη” η οποία με αυτόν τον τρόπο δεν προχωρά αλλά και η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και η πολιτική της στον τομέα της υγείας μιας και υπολογίζονται σε 20 χιλιάδες οι ασθενείς με βαριές ασθένειες (καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην ανάγκη να εισάγουν παράνομα φάρμακα κάνναβης από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσουν επείγοντα και σοβαρότατα θέματα υγείας.
Κι όλα αυτά σε μια ευρωπαική χώρα η οποία έχει επίσημα δηλώσει την πρόθεσή της να υπηρετήσει με αξιοπρέπεια τους ασθενείς πολίτες της και να εντάξει τον εαυτό της στην κατηγορία των χωρών που ακολουθούν με συνέπεια τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
- Τόλμη και σύνεση για την κάνναβη
- Το αίτημα της νομιμοποίησης της χρήσης των «ναρκωτικών» εν έτει 2017 || Ημερίδα ΟΚΑΝΑ & Ιδρύματος Γληνού
Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα της Αυγής:
Επενδύσεις 2 δισ. για φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα
Ποιες χώρες ενδιαφέρονται και πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται
«Παρκαρισμένες» είναι δεκάδες αιτήσεις, κυρίως ξένων επενδυτών, για επιχειρήσεις που αφορούν την κάνναβη στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των επενδύσεων εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ χιλιάδες θα είναι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Όμως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει ακόμη τη φαρμακευτική κάνναβη, παρά τις θετικές αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαρκεί για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η Ελλάδα θεωρείται από πολλές ξένες επιχειρήσεις προνομιακή χώρα κλιματολογικά και εδαφολογικά για την καλλιέργεια της κάνναβης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ορισμένες από τις επενδυτικές προτάσεις προέρχονται από:
* Γερμανία: Κάθετη επιχείρηση (καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή). Επένδυση περίπου 15 εκατ. ευρώ.
* Καναδάς: Ομάδα περίπου 10 επιχειρήσεων με έδρα σε διάφορες χώρες. Επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ.
* ΗΠΑ: Δύο επιχειρήσεις.
* Βρετανία: Μία επιχείρηση για επένδυση 10 εκατ. ευρώ.
* Ισραήλ.
Υπάρχουν ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις (στη Θράκη, τη Ρόδο κ.α.) με προτάσεις για επένδυση από 4 έως και πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Αγορά 250 δισ. δολαρίων
Επισημαίνεται ότι η παγκόσμια αγορά νόμιμης κάνναβης (φαρμακευτική και ευφορική) το 2015 ήταν 28,8 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι έως το 2027 θα φτάσει τα 250 δισ. δολάρια. Ειδικά δε για τη φαρμακευτική κάνναβη, η παγκόσμια αγορά το 2015 ήταν 11,4 δισ. δολάρια και το 2025 θα είναι 55,8 δισ. δολάρια.
Οι χώρες – κλειδιά που θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη δεκαετία στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, κατά σειρά δυναμικότητας, είναι τέσσερις: 1) Ισραήλ, 2) Καναδάς, 3) Αυστραλία και 4) υπό προϋποθέσεις οι ΗΠΑ.
Πού αγοράζονται εκτάσεις
Αρκετές επιχειρήσεις (είτε ξένες είτε ελληνικές), ενθαρρυμένες από τη θετικότερη στάση που έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιλέξει συγκεκριμένες περιοχές όπου έχουν αγοράσει εκτάσεις, όπως στη Νάουσα της Ημαθίας. Ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλες περιοχές (π.χ. Ξάνθη, Εύβοια, Δωδεκάνησα). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν ενδιαφέρονται μόνο για αγορά εκτάσεων αλλά και για παροχή εργασίας, καθώς χρειάζονται καλλιεργητές, φροντιστές, μεταποιητές κ.λπ.
Συνολικά εκτιμάται πως μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από την καλλιέργεια της κάνναβης. Οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν στην Ελλάδα ακολουθηθεί η εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης για 110.000 ασθενείς, θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές
Ωστόσο, οι επενδυτές περιμένουν από το υπουργείο Υγείας να ολοκληρωθούν ορισμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κάνναβη. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση το 2015 ουσιαστικά «κληρονόμησε» την πλήρη απαγόρευση της κάνναβης – μια θέση που θεωρείται αντιεπιστημονική, καθώς εξισώνει την κάνναβη με την ηρωίνη και τα σκληρά ναρκωτικά. Σήμερα, με Υπουργική Απόφαση:
* Έχουν αναγνωριστεί οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης.
* Μόλις τον Ιούνιο μεταφέρθηκε από την Α κατηγορία του Νόμου 3459/2006 (σκληρό ναρκωτικό και κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών) στη Β κατηγορία (αναγνώριση φαρμακευτικής ιδιότητας, δυνατότητα εισαγωγής, αλλά όχι παραγωγής. Όμως συνεχίζει να θεωρείται σκληρό ναρκωτικό, όπως η ηρωίνη, και να υπάγεται στο κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών).
Ωστόσο, παρά το ότι έχει αναγνωριστεί η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί ούτε ένα σκεύασμα – αντίθετα υπάρχουν συλλήψεις ασθενών που βρίσκονται με κάνναβη! Άρα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Το ζητούμενο για τους επενδυτές και τους ασθενείς είναι η κάνναβη για ιατρική χρήση και τα φυσικά παράγωγά της, π.χ. εκχυλίσματα (που είναι πραγματικά φάρμακα και όχι τα απομονωμένα ή τα συνθετικά κανναβινοειδή των πολυεθνικών), να περάσουν από το υπουργείο Υγείας στην Δ κατηγορία, που είναι τα βότανα ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης. Έτσι η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό, καθώς και η διακίνηση των ουσιών των φαρμακοτεχνικών προϊόντων και των ιδιοσκευασμάτων δεν θα γίνεται μόνο από το κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών, με ευθύνη του ΕΟΦ, αλλά θα αρκεί η αδειοδότηση φυσικών ή νομικών προσώπων από τον ΕΟΦ.
Μέριμνα για 20.000 ασθενείς
Υπογραμμίζεται ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που ζητείται από το υπουργείο Υγείας θα ωφελήσει και περίπου 20.000 ασθενείς οι οποίοι και σήμερα κάνουν χρήση κάνναβης στην Ελλάδα για ιατρικούς λόγους. Σήμερα οι ασθενείς αυτοί προμηθεύονται παράνομα κάνναβη είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Και γι’ αυτούς θα χρειαστεί διάταξη η οποία θα αποποινικοποιεί όσους σήμερα διώκονται για εισαγωγή-κατοχή του φαρμάκου.
Οι σύλλογοι των ασθενών ζητούν από το υπουργείο Υγείας όχι μόνο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλά και την αυτοκαλλιέργεια του φαρμάκου. Στην Ελλάδα ξεπερνούν το εκατομμύριο οι ασθενείς που θα ωφεληθούν από την χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ και στον Καναδά η κάνναβη παράγεται και συνταγογραφείται για αρκετές ασθένειες (επιληψία και κατασχέσεις, ινομυαλγία, γλαύκωμα, καρδιακή ασθένεια, HIV/AIDS, ασθένεια του Huntington, λευχαιμία, ηπατική νόσος, λούπας, ελονοσία, ημικρανίες, πολλαπλή σκλήρυνση, μυϊκή δυστροφία, ναυτία και έμετος, νευροπαθητικός πόνος, ευσαρκία, OCD, οστεοπόρωση, σύνδρομο οξείας κύστης, Πάρκινσον, PTSD, σχιζοφρένεια, διαταραχές ύπνου, κτύπημα, κατάχρηση ουσιών, τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, καρκίνος δέρματος, πνεύμονα, παγκρέατος, προστάτη), ενώ στην Κύπρο η κυβέρνηση μηνύθηκε επειδή απαγόρευσε την αυτοκαλλιέργεια.
Ακόμη και συντηρητικές κεντροδεξιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθετούν την πολιτική της χαλαρής διαχείρισης της κάνναβης καθώς χτυπά και την παραοικονομία και δημιουργεί μεγάλο πεδίο οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας (έσοδα στα ταμεία υγείας, ασφάλειας, έρευνας, θέσεις εργασίας, ενημέρωση). Πρόσφατα, η Ελβετία δεσμεύτηκε για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης για τους ενήλικες.