Η Novartis θα τροφοδοτεί τον πλανήτη με φάρμακα κάνναβης

Ο, διαβόητος λόγω σκανδάλων, πολυεθνικός κολοσσός θα διανέμει εφεξής μέσω του παγκόσμιου συστήματος διανομής φαρμάκων που διαθέτει, και σκευάσματα κάνναβης. Η σχετική ανακοίνωση έγινε εχθές ανεβάζοντας αισθητά τη μετοχή του επίσημου συνεργάτη της Novartis, της εταιρείας καλλιέργειας κάνναβης Tilray. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά:

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η Sandoz Canada Inc συνεργάζεται με την Καναδέζικη εταιρεία Tilray με σκοπό την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η Sandoz με τη σειρά της ανήκει στην πολυεθνική Novartis International AG, μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του πλανήτη -και γνωστή και στη χώρα μας από το ομώνυμο παγκοσμίων διαστάσεων σκάνδαλο. Στον Καναδά η Tilray έχει άδεια να παράγει εκχυλίσματα κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, δεν είχε όμως μέχρι εχθές τον τρόπο να τα εξαγάγει και να τα διανέμει. Πλέον όμως θα το πράττει μέσω του παγκοσμίου δικτύου της Sandoz, δηλαδή της Novartis.

Η συμφωνία έκλεισε κατά τα αμερικανικά πρότυπα: Η Tilray προσέθεσε πρόσφατα στους συμβούλους της «μια αφρόκρεμα στελεχών», ανάμεσά τους πρώην υπουργοί Οικονομικών του Καναδά, της Αυστραλίας και της Γερμανίας καθώς και υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ κ. Howard Dean και ο πρώην ανθυπο-κυβερνήτης του Maryland κ. Michael Steele. Και ως δια μαγείας σε λίγες ημέρες ανακοίνωσε η νέα συμφωνία σύμφωνα με την οποία:

Η Tilray θα χρησιμοποιεί πλέον το παγκόσμιο δίκτυο διανομής της εταιρείας Sandoz, θυγατρικής της Novartis, για τη διανομή προϊόντων ιατρικής κάνναβης

Η είδηση ανέβασε τη μετοχή της Tilray κατά 17 τοις εκατό, και έκανε καθαρότερη την εικόνα της διείσδυσης των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών στην αγορά της κάνναβης.

Η «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ Sandoz και Tilray που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2018 αφορούσε στη δημιουργία προϊόντων κάνναβης που θα κυκλοφορούν με τη φίρμα και των δύο εταιρειών καθώς και στη συνεργασία τους στο επίπεδο της έρευνας και της παραγωγής.

Η Tilray Canada είναι θυγατρική της Tilray Inc., η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, τη Λατινική Αμερική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα πώς διαρκώς αυξάνονται οι χώρες στις οποίες νομιμοποιείται η ιατρική χρήση της κάνναβης, σύντομα θα πάμε από τις 35 χώρες που βρισκόμαστε τώρα, στις 40, τις 50 και τις 60 χώρες παγκοσμίως» δήλωσε ο κ. Brendan Kennedy διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, συμπληρώνοντας «αυτή η συμφωνία μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας θα φτάσουν στα χέρια περισσότερων ασθενών σε όλο τον κόσμο».

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

CBC Canada: Tilray stock jumps on medical cannabis collaboration with pharma giant

 

Είσοδος της Novartis στην αγορά φαρμάκων κάνναβης